hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 ! ...
開啟左側

[服務調整] 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 !

EH9097 發表於 2010-7-2 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-7-1 20:13 發表

有講過又如何?早一年退役有什麼問題?新巴DM,DL,ML用左10-12年都退役啦,如果巴士公司覺得架巴士已沒有利用價值,不退役還可以做什麼? ...

我話你聽啦,新巴DL,LM,LM係運回英國服務,唔係拆卸收場.
如果巴士公司突然話非低地台巴士無哂價值,之後將佢地全部拆卸又得唔得呀??
無價值就要去死,咁樣呢個世界有好多事物都要消失啦
JU2541 發表於 2010-7-2 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2010-7-2 18:18 發表

個問題唔係九巴既信譽有問題,而係九記即使有幾大筆流動資金,都唔願意即刻買大批新車。
0 O4 h8 j. d" u% r" m7 D% {宜家個CEO係會計師黎O架!佢點會咁隨便買一大批新車啊!; S; b# P. d; i

2 n/ ~8 c( x6 y巴士,鐵路,生活以前冷馬用夠十七年就要死,宜家就用夠十八年先至湯,你唔諗下係乜野原因?巴士,鐵路,生活% }" r) p. e% H: D
www.hkitalk.net& r& O3 T) ]! d( T
將軍澳線、西鐵、馬鐵同埋南環線(九龍南線)通車之後,令九記收入大減,你仲想好似九記七年前咁,hkitalk.net9 z6 |- B( A; O$ V2 y
可以咁大口氣二百幾部ATE咁買,一大批熱龍同吉都整死晒,即刻俾ATE出牌?無可能O架。巴士,鐵路,生活) H3 j* u& a# _  o6 X, T9 j
www.hkitalk.net* c0 ]) ?4 ~( O& c, W# [3 V- n
邊個人唔想快D有新冷馬坐?邊個人唔想九記快D全冷?
) ~3 w% m. l- d$ x7 Vhkitalk.net
( J' B$ U1 Q: o* N3 h- I$ b. L2 Y; ^巴士,鐵路,生活(1) 你知唔知道油價會唔會隨時升到百幾蚊美金一桶?hkitalk.net. T, p  x1 {  L7 A( B  s

4 `5 G% T9 z2 F4 K1 A& B(2) 你仲要留番D錢加人工同遲D要請蛇車師傅,萬一有人搞罷工點算?
! [# a% h: v4 y3 K巴士,鐵路,生活你唔理班師傅,公司就會有無形既損失!係為想被周圍既人都鬧九巴無良?(係為無良就見仁見智。)
) k& V7 {- _% w  t1 O# G9 y- C, {巴士,鐵路,生活! V/ R0 k$ i% r4 Y' Y8 r: p
根本唔係巴士公司唔想快D全冷,而係有人要睇住盤數,6 P7 f9 s1 D/ x: }3 H# @
想熱狗拖到夠十七年先至湯,咁你係奈佢唔何啦。
  N- q  P' O, S. C9 I/ vwww.hkitalk.net
# t8 \* I7 w5 W2 z熱狗本質係無罪,只係有人想諗縮數。
, s6 C* o& g/ |* X巴士,鐵路,生活
1 e" s/ j) s' fwww.hkitalk.net仲有,43M-S1柯打33A既安排已經取消左,改由43M-S31負責。邊會連開四架熱車o架?
...

我冇話財政信譽有問題...係絕對可以比依家更好既服務
我理得佢係會計師髮型師定律師
佢個管理技巧好有問題

1) 油價佢係絕對有資格買得起期貨,根本可以以依家或之前較低價格買定將來所需
    油價即使點波動...如果有咩問題係會頂得住...之前 30 幾蚊桶又唔見你話加快換車
    咁都頂唔住間公司就好大問題..Finance 果個一定要捉去打靶

2) 呢個問題已經響呢幾個月不斷加劇.........欠人收車仲越黎越瘋狂
     呢個問題除左錢可以解決到之外...仲有好多方法..
    但九巴對於這問題長期出現完全冇做到改善
    係無良就依家鬧左 ..
    司機用冷馬...坐果個又好佢又好左....何來而不為?
    留住個人除左錢之外,工作環境都係好大影響力

成個公司除左本身現金,仲可以做好多融資
   先係維持到 cash flow .... 有太多現金真係唔恭喜...
   融資都係 inflow 既方法........

熱狗本質係咪無罪...我們不能事後孔明
但係到今時今時 旺區流水線 仲用緊熱狗
33A 仲係一半冷一半熱 仲有堆線用全熱 短途線走去加冷先 就係有罪!

我再重申..係假日..
假日 43M - S1 又好 S31 又好 都係收車
43C - S03 先假日柯打 33A
加埋 3 部熱狗掛牌..就連續四部

原帖由 GU9338 於 2010-7-2 18:26 發表

[聽聞] 九巴提出以單層取代熱狗 , 結果當然係 ban 左

係 ban 左

人一九,腦便殘
EH9097 發表於 2010-7-2 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2010-7-2 18:18 發表

個問題唔係九巴既信譽有問題,而係九記即使有幾大筆流動資金,都唔願意即刻買大批新車。
宜家個CEO係會計師黎O架!佢點會咁隨便買一大批新車啊!

以前冷馬用夠十七年就要死,宜家就用夠十八年先至湯,你唔諗下係乜野原因?

...

講得啱啦!!!
而家九巴根本就係大行其道,諗住搶得就搶,可加可減機制根本就係只有加無減
而家批熱狗得罪佢邊差到呀??
對住批熱蘭熱龍眼都冤??
呢批有180部既熱狗係當年既人搞成咁架咋!!!佢唔係唔知道呀嘩??
咁憎熱狗既,當年就唔應該阻止住呢180部車安裝冷氣啦
不過一到冬天又搭熱狗喎
其實現存既熱狗點都好過60-70年代既熱狗啦係咪呀!!
當年既車馬力好細架咋,而家既熱狗好衰格咩??
至少康明斯引擎既車都唔會太差啦..避震都好過以前既車..
熱狗最多1-2年命架咋,比佢地行埋呢1-2年啦,我求求果D反熱既人呀!!

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
teddybus -2 態度惡劣, 對理性支持全冷的板友作無理批評 ...

查看全部評分

EH9097 發表於 2010-7-2 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-7-2 19:06 發表

所以九巴近期一口氣訂290架AVBWU,都有少少詫異.講真,佢訂70架AVC,好明顯係立場係,車一定要買最大既,總之行得既就行最大架,同以前城巴既作風相似.
可是,九巴自己計錯數,短單層太少,所以焗住買E200.
如果九巴唔係想 ...

其實有部分AVBWU會唔會係代頭批AV同頭批3AV??
JU2541 發表於 2010-7-2 20:31 | 顯示全部樓層
係呀..
我對 d 熱狗好不滿呀..
呢度係討論區 唔可以表達意見既

我冇阻到佢地裝冷氣囉...我可以咁勁咩
你要知道果條係 33A 話就話 15 ~ 20 ...但比依家更疏囉...
大熱天時 33 度 6 6A 呢 D 線 ..吸廢氣都吸餐飽
日日返工返學搭住呢 D 咁既野
你鍾意你既事 唔好阻住進步

理鬼得你咪鬼斯 / 60 ~ 70 年代
社會係要不斷進步..
你咁講不如轉哂馬車.....

人一九,腦便殘
EH9097 發表於 2010-7-2 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2010-7-2 20:31 發表
係呀..
我對 d 熱狗好不滿呀..
呢度係討論區 唔可以表達意見既

我冇阻到佢地裝冷氣囉...我可以咁勁咩
你要知道果條係 33A 話就話 15 ~ 20 ...但比依家更疏囉...
大熱天時 33 度 6 6A 呢 D 線 ..吸廢氣都吸餐飽

...

我無話要熱狗長存囉
只係行到16-18年都唔得呀??唔係啩!!
AL同舊AD唔見你話??
仲有一D冷氣極細既空調巴士你又有無見過呀?
果D真係熱死人呀..
一部巴士既好處大概都唔只一部冷氣呀嘩...
其他優點呢?
JU2541 發表於 2010-7-2 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 EH9097 於 2010-7-2 20:36 發表

我無話要熱狗長存囉
只係行到16-18年都唔得呀??唔係啩吓!!
AL同舊AD唔見你話??
仲有一D冷氣極細既空調巴士你又有無見過呀?
果D真係熱死人呀..
一部巴士既好處大概都唔只一部冷氣呀嘩...
其他優點呢?
...

冷蘭冷龍 就係多舊冷
我情願坐願「續命車」都好過大熱天時坐部熱

16 年 ... 批熱蘭熱龍都唔止啦

唔夠冷氣同冇冷氣差好遠囉....
人一九,腦便殘
EH9097 發表於 2010-7-2 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2010-7-2 20:41 發表

冷蘭冷龍 就係多舊冷
我情願坐願「續命車」都好過大熱天時坐部熱

16 年 ... 批熱蘭熱龍都唔止啦

唔夠冷氣同冇冷氣差好遠囉....

而家既熱狗仲可以開WINDOW吹吓,不過冷氣極細既係仲慘..
熱龍同熱蘭已經係時候退役啦
不過我諗你由而家到熱狗死哂果日都唔會出街搭架啦..
雖然你好憎F牌既熱狗,不過仍然有唔少人(包括我)都一定會影同埋搭熱狗,將來我有錢既都一定會遠征英國睇吓D舊巴士.
另外,冷熱我都鐘意既.
ASB,ASC,AL,AVC同所有康偈熱狗都係我鍾意既,總之你唔好阻住一D愛FA-GL牌既熱狗既人去影同搭車就得架啦.
我察覺到呢...年年既6-9月都一定有人話"熱狗去死啦",又或者係罵熱狗既言論.
如果係有一D係你好鍾意既野比人大罵,我睇你可唔可以唔出聲?

JU2541 發表於 2010-7-2 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 EH9097 於 2010-7-2 20:54 發表

而家既熱狗仲可以開WINDOW吹吓,不過冷氣極細既係仲慘..
熱龍同熱蘭已經係時候退役啦
不過我諗你由而家到熱狗死哂果日都唔會出街搭架啦..
雖然你好憎F牌既熱狗,不過仍然有唔少人(包括我)都一定會影同埋搭熱狗,將 ...

本來一個理性討論...就變左你既個人簡介
洗唔洗你鍾意將來追女仔結婚生仔屋企有幾多人都講埋出黎?

我坐左部壞冷氣既 GJ 3112 .... 係日日坐
都不及日日坐熱狗 33 度放工放學般辛苦

我從來冇阻止過人影熱狗 更加冇阻過人搭
成個九巴咁多部熱 點阻得哂?
呢個係一個較嚴重指控
請勿將亂比罪名比我 多謝合作
再講多次 熱狗本身出現並不是罪
但將 D 熱狗亂咁放落唔應該放既線..就係一個問題

人一九,腦便殘
GU9338 發表於 2010-7-2 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 EH9097 於 2010-7-2 20:23 發表

講得啱啦!!!
而家九巴根本就係大行其道,諗住搶得就搶,可加可減機制根本就係只有加無減
而家批熱狗得罪佢邊差到呀??
對住批熱蘭熱龍眼都冤??
呢批有180部既熱狗係當年既人搞成咁架咋!!!佢唔係唔知道呀嘩??
...

我絕對支持熱狗行到 2012 先退 , 問題係資源根本錯配
以 6A 做例子 , 係 2010 年的今天仲有成 4 部熱狗 , 3 部係正字軌既時候 , 的確係幾令人吃驚 + 不滿
33A 都相差無幾 , 只不過熱既程度冇 6A 咁嚴重
請用文明來說服我。