hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 TVB劇集內餵狗食朱古力情節害女童毒死狗。 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[電視] TVB劇集內餵狗食朱古力情節害女童毒死狗。

av220 發表於 2010-7-9 00:49 | 顯示全部樓層

個阿媽, 可能佢既態度有相榷之處,
但係事實可能係佢教過個女好多次, 個女一時"唔記得" 都可以架.
小朋友, 見朱古力好食想同狗仔分享, 又見電視咁做, 於是忘記了媽媽既叮囑.........這也是可能的吧?
見不到一定係個阿媽冇教到個女, 冇千叮萬囑到個女, 甚至係唔識教女.

===
不過見講開又講..........
記得導師曾引用過觀龍樓既例子,
一個朋友唔開心, 跳樓, 另一個朋友想拉住佢, 結果雙雙命喪...............
電視劇成日都有拉住跳樓既人半天吊既鏡頭, 但係個下衝力其實大到可以兩個人一齊拖落樓.
我估分分鐘編劇/導演/監製都唔知道呢d "常識".

電視台既責任, 我覺得係事前既資料搜集唔充足 (可能編劇冇養狗, 又冇做過research),
或者係考慮唔夠周詳 (即係編劇知道呢個常識, 但照用呢段情節).
講真, 此情節唔用朱古力, 用別的食物也可以.........

電視既情節好多人睇甚至學, 撇開道德方面 (如天氣先生摘花, 奸角既一舉一動),
呢d 咁既錯誤"常識", 如萬樂珠混汽水, 朱古力餵狗等, 我覺得電視台有責任避免錯誤示範, 甚至要刻意教育細路呢d 事情既後果.
要知道, 萬樂珠同汽水同是零食, 小朋友兩樣一齊食絕對不奇; 用同理心餵朱古力比狗食又絕對唔奇........
小朋友law 萬樂珠同汽水, 朱古力.........仲易過佢law 火水/刀/沸水等危險品.

wln162 發表於 2010-7-22 21:31 | 顯示全部樓層
平心而論,虐畜,可能令動物死亡的情節不要在電視上廣泛出現,以免被人以為動物生命是可以隨意被操縱.
timewater 發表於 2010-7-23 01:32 | 顯示全部樓層
其實刻情裏, 果粒唔係朱古力, 係一粒藥黎
佢只係貌似朱古力
ryanlee09 發表於 2010-7-23 10:23 | 顯示全部樓層

我記得後尾有講狗食朱古力會死咁
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
fuwing 發表於 2010-7-23 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 ryanlee09 於 2010-7-23 10:23 發表
我記得後尾有講狗食朱古力會死咁

好似係早兩日o既天天天晴
ryanlee09 發表於 2010-7-23 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 2010-7-23 07:25 PM 發表

好似係早兩日o既天天天晴

咁依家其實講緊邊套?睇唔返篇新聞...
38 逸東循環線 Yat Tung Circular