hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬鐵全月通推出後客量?
開啟左側

馬鐵全月通推出後客量?

Eddie 發表於 2006-1-4 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 poly43092 於 2006-1-4 21:12 發表
馬鐵原本的客量其實唔差架,只不過係因為石門同烏溪沙的客量真係太太太差才拖累整條線的總容量,原因何在?

首先講石門,周邊地方都係工廠區,唔係去果度返工,你都唔會去啦!果個站除左返工放工時間外,其他時 ...

石門同烏溪沙係為左長遠發展
ahbong 發表於 2006-1-4 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2006-1-4 21:15 發表

烏溪沙站上面有個極極之龐大的上蓋物業等待上馬
由於地基已經打好
一上馬好快就可以建成
黑翼 發表於 2006-1-4 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-1-4 18:16 發表

一程車到九龍作用有限,
因為一樣不符合馬鞍山人的尊貴要求

試搭日有馬鞍山人話過除非馬鐵可以做到87D/681/680咁,
(1)唔駛轉車(2)唔駛行(3)坐位多過企位(4)唔停沙田,
否則再平都唔會搭

要滿足馬鞍山 ...

相近方法係有的
馬鐵可以由大圍站不繞過東九龍直接往紅磡站和港島北區,而西鐵由紅磡站向東伸展往何文田,馬頭圍,土瓜灣,啟德,鑽石山,慈雲山,大圍站,亦可以做到東西線和馬鐵過海上述效果,東鐵乘客還可以換取更快時間轉乘馬鐵過海往北港島區,馬鐵信號系統可應付緊密班次,缺點是車費昂貴,部份新鐵路方案路段環評方面需要作修改影響鐵路建造時間。

另一個方法就是烏溪沙站以北地區興建主題公園,並在主題公圍設車站,可以吸引其他地區市民乘鐵路前往馬鞍山以北地區消費,定線方面可以繼續現有計劃東西線向東伸展。
denniskeung 發表於 2006-1-4 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 poly43092 於 2006-1-4 21:12 發表
馬鐵原本的客量其實唔差架,只不過係因為石門同烏溪沙的客量真係太太太差才拖累整條線的總容量,原因何在?

首先講石門,周邊地方都係工廠區,唔係去果度返工,你都唔會去啦!果個站除左返工放工時間外,其他時 ...

閣下似乎攪錯左....
其實石門站同烏溪沙站係屬於未發展的地區...
馬鐵客量不足根本唔關佢事..... 當局估計馬鐵乘搭人數亦唔會計算在內...
所以兩回事來的....

石門站以北將來有住宅...
而烏溪沙站將來更有上蓋住宅發展(2528單位,約08-09年完成),
烏溪沙站以北的落禾沙項目(過千單位),
白石旅遊區及白石區的住宅,
以及十四鄉的住宅項目...

將來一定有客的~
 樓主| poly43092 發表於 2006-1-4 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2006-1-4 21:15 發表

原帖由 ahbong 於 2006-1-4 21:25 發表

烏溪沙站上面有個極極之龐大的上蓋物業等待上馬
由於地基已經打好
一上馬好快就可以建成

原帖由 denniskeung 於 2006-1-4 21:30 發表

閣下似乎攪錯左....
馬鐵客量不足根本唔關佢事..... 當局估計馬鐵乘搭人數亦唔會計算在內...
所以兩回事來的....

而烏溪沙站將來更 ...

可能大家誤會左我的意思,我的意思係短期內(這些發展計劃完成前的時間)的客量改善措施。

黑翼 發表於 2006-1-4 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2006-1-4 21:30 發表

閣下似乎攪錯左....
所以兩回事來的....

而烏溪沙站將來更 ...

有上蓋住宅發展唔代表有一定客量"支持"
1購買住宅單位者可能把有關單位炒作
2人口放緩
hr1918 發表於 2006-1-4 22:05 | 顯示全部樓層

老實講.石門客量只係輸假日,平日真係唔差,隨時多過車公廟,只不過因為搭車既人集中0係返放工時間,先顯得l佢其他時間少客姐...
hkbw 發表於 2006-1-4 22:05 | 顯示全部樓層

而烏溪沙站將來更有上蓋住宅發展(2528單位,約08-09年完成),
烏溪沙站以北的落禾沙項目(過千單位),
白石旅遊區及白石區的住宅,
以及十四鄉的住宅項目...

烏溪沙站的發展項目小弟不太清楚, 但十四鄉個堆, 你都唔駛咁快望會開工...
新鴻基呢幾個項目已經拖左唔少年的了...有消息話係樓市未完全重新穩步上揚, 或佢地
未對後市樂觀時, 都唔會開工..
連帶西沙路擴闊等工程亦都拖延了...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2006-1-4 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 黑翼 於 2006-1-4 21:48 發表

2人口放緩

私人樓宇的話, 對於九鐵和巴士競爭的角度來講, 在YED方面, 一樣冇著數...
殺雞焉用牛刀?!
denniskeung 發表於 2006-1-4 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 黑翼 於 2006-1-4 21:48 發表

2人口放緩

但始終新居民有唔少都是被馬鐵吸引去住的,
再者, 新地區(烏溪沙至白石一帶)當局唔會開咁多巴士線,
新居民亦將以鐵路為主, 不同現時馬鞍山居民般習慣搭巴士十幾年,
所以應該有唔少新客架~ ;)