hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬鐵全月通推出後客量?
開啟左側

馬鐵全月通推出後客量?

daiteioh 發表於 2006-1-3 23:27 | 顯示全部樓層

將軍澳點到點程度其實不多,
將軍澳<->黃大仙/西九龍/旺角/油麻地/中環/灣仔/柴灣的路線均非常迂迴,
只有去觀塘/尖沙咀才真正點到點兼特快,
將軍澳區內不少地方甚至冇直線車來往以上好幾個地方,
區內道路設計亦不利巴士

睇番馬鞍山,
除左去西九龍/尖沙咀/紅磡,
其餘上述地方均點到點兼特快,
區內道路亦令巴士迅速上公路

其實,馬鞍山點到點真是好嗎?
好似搭九巴85c兜到嘔..........
本人覺得馬鞍山點到點不好的!;)
:P...................
hk_ayu 發表於 2006-1-3 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkmodel 於 2006-1-3 22:43 發表
以下純屬個人意見 :
馬鐵於繁忙時間 , 3 分鐘一班車 , 都可以做到逼爆效果 , 可見並非失敗 ,
以每卡 200人 * 4 卡 = 800人計 , 假設每班巴士載 100人 , 即需要約 25 秒
開出一架巴士 , 少客原因 , 只因馬鞍山的先天性因素 .

由此可見 , 馬鐵失敗 , 並不在於定線差 , 只是馬鞍山 不以得觀塘 /  旺角 / 荃灣 / 銅鑼灣 /
中環 等 , 於非繁忙時間 , 仍有大量的客源 .

故我個人認為 , 即使烏溪沙 / 車公廟 上蓋 及 石門附近 起好物業 ,
情況同樣不會有太大改善 , 因為仍無法解決非繁忙時間客量不足問題 .

看看恆康街朝早塞巴士的盛況,
人潮媲美地鐵站,
所以馬鐵佔有率低係事實,
只不過又並非hkbw兄講到冇人搭

另外,
別少看非繁時純住宅<->市區的需求,
當中午馬鐵只係坐滿時,
87D/281A/81C/681/680都有唔少乘客,
87D中午可以俾師奶打爆

晚上繁忙時間 , 同樣返馬鞍山的大把 , 但往大圍的只小貓三四隻 .

事實並非如此,
晚上繁忙時間1800-1830,
往大圍可以企好多人(拜石門站所賜)

原帖由 hkmodel 於 2006-1-3 22:43 發表
(1) 馬鐵定線 , 定站位置 , 如何方便唔到大多數區內市民 . 願聞其詳 ?

(2) 唔知你有無試過 07:00 - 09:00 撘馬鐵 , 頭兩卡一定逼爆 , 尾兩卡亦多數極度擠逼 ,
      算唔算 "做成今日冇人肯搭的局面" ?

(1)估計hkbw兄的答案係馬鐵要行1min-10min/要企/要轉車,
巴士唔駛行/唔駛企/唔駛轉車,
所以馬鐵定線/定站位置, 方便唔到大多數區內市民

(2)只係頭一卡逼爆,
尾三卡都好多人,但明顯尚有不少企位

hk_ayu 發表於 2006-1-3 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-1-3 23:27 發表

我的引文:
睇番馬鞍山,
除左去西九龍/尖沙咀/紅磡,
其餘地方均點到點兼特快,
區內道路亦令巴士迅速上公路

將軍澳只有寶琳先至叫做有車去哂彌敦道一帶(98C/98D/93K)

denniskeung 發表於 2006-1-3 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 poly43092 於 2006-1-3 23:17 發表
今日已經係市民恢復上班、上學的日子,唔知今日上、下午繁忙時間的客量又如何呢?有冇板友今日在這些時段搭過馬鐵?

小弟今日在非繁忙時間搭馬鐵兩次,
分別係朝早11點幾出大圍方向, 以及晚上10點幾往烏溪沙方向.

朝早出大圍方向, 去到大圍站有少量乘客需要企位,
晚上往烏溪沙方向, 全程無人需要企, 坐位平均約坐滿 90%.

總括來說與之前的客量差不多.
 樓主| poly43092 發表於 2006-1-4 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hkmodel 於 2006-1-3 23:20 發表

我今日早上 8:15 分左右 , 由第一城上車往大圍 ,
感覺與同平時差唔多 .

二百蚊都吸引唔到d人搭,唔使講非繁時會點啦!
kingprowm 發表於 2006-1-4 06:37 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-1-3 23:27 發表

講真, 香港有幾多條線(特別係九巴的線)係唔駛兜路,
很多新界線唔兜可能唔夠客!
kingprowm 發表於 2006-1-4 08:12 | 顯示全部樓層

原帖由 poly43092 於 2006-1-4 00:35 發表

二百蚊都吸引唔到d人搭,唔使講非繁時會點啦!

所以馬鞍山巴士線都冇需要減價, 因為馬鐵出平價月票
他們照樣搭巴士, 巴士根本唔憂做!
KY9143 發表於 2006-1-4 14:29 | 顯示全部樓層
乜東鐵真係經常冇位坐咩?
我又真係唔覺...

好老實講...
往往南行車尾部份都較車頭部份多,
如果你只睇車尾的話就話東鐵要逼沙甸魚,
我覺得唔係咁公平囉...
而且,
搭得多東鐵既都知,
即使車頭部份冇位坐...
都係冇車尾咁逼,
如果你要講星期六日,閒日繁時呢d一定冇得講...
Beautiful Fighters
hk_ayu 發表於 2006-1-4 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-1-4 08:12 發表

所以馬鞍山巴士線都冇需要減價, 因為馬鐵出平價月票
他們照樣搭巴士, 巴士根本唔憂做!

如果我係陳生就即刻將馬鞍山巴士加價3成,
橫掂馬鞍山人點都係搭巴士
KY9143 發表於 2006-1-4 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-1-4 14:29 發表

如果我係陳生就即刻將馬鞍山巴士加價3成,
橫掂馬鞍山人點都係搭巴士

你一加...可能個效果又唔同左...

有時唔好諗到d人一定會幫襯你咁...
Beautiful Fighters