hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬鐵全月通推出後客量?
開啟左側

馬鐵全月通推出後客量?

KY9143 發表於 2006-1-4 14:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-1-4 06:37 發表

講真, 香港有幾多條線(特別係九巴的線)係唔駛兜路,
很多新界線唔兜可能唔夠客!

好老實講,
除非佢係郊區線,
咁我又覺得,
除左天水圍之外,
有咩新市鎮去九龍既線要兜成半個鐘先出到去囉...
Beautiful Fighters
hkbw 發表於 2006-1-4 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-1-4 08:12 發表

所以馬鞍山巴士線都冇需要減價, 因為馬鐵出平價月票
他們照樣搭巴士, 巴士根本唔憂做!

好簡單, 因為PED, XED, YED的問題...
而家, 到明就係馬鐵吸引力不足, 而馬鐵個PED又唔係太ELASTIC....
呢D TASTE AND PEFERENCES 既問題, 除非PED, XED, YED係非常ELASTIC, 否則, 睇怕都幾難
INCREASE個DEMAND...

原帖由 hk_ayu 於 2006-1-4 14:29 發表

如果我係陳生就即刻將馬鞍山巴士加價3成,
橫掂馬鞍山人點都係搭巴士

又係PED, XED, YED既問題....
一下子加咁多, 你估個PED條線真係完全打橫乎?!
殺雞焉用牛刀?!
hk_ayu 發表於 2006-1-4 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-1-4 14:45 發表
好簡單, 因為PED, XED, YED的問題...
而家, 到明就係馬鐵吸引力不足, 而馬鐵個PED又唔係太ELASTIC....
呢D TASTE AND PEFERENCES 既問題, 除非PED, XED, YED係非常ELASTIC, 否則, 睇怕都幾難
INCREASE個DEMAND...

如果假設將馬鞍山人同上水人互換,
我相信東鐵北區段會少好多人,
而馬鐵就班班打爆

小弟對ECON毫無認識,
何謂TASTE AND PEFERENCES??
是否指取向?

arthur 發表於 2006-1-4 17:01 | 顯示全部樓層

原帖由 hkmodel 於 2006-1-3 22:43 發表

(1) 馬鐵定線 , 定站位置 , 如何方便唔到大多數區內市民 . 願聞其詳 ?

(2) 唔知你有無試過 07:00 - 09:00 撘馬鐵 , 頭兩卡一定逼爆 , 尾兩卡亦多數極度擠逼 ,
      算唔算 "做成今日冇人肯搭的局面 ...

我今日(4/1)坐0748到沙田圍往大圍既馬鐵,頭2卡都上得晒D人,3~4卡直頭鬆動TIM...

反而8點打後就真係會逼D..

P.S. 東鐵好似冇早2個月咁多人搭,我每個星期都會有1~2日係上水坐0719既火車,
但9,10月時,班班都沙甸似D,而現在卻鬆動很多了。是否人潮出現時間向後退呢?
gn3509 發表於 2006-1-4 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-1-4 15:24 發表

如果假設將馬鞍山人同上水人互換,
我相信東鐵北區段會少好多人,
而馬鐵就班班打爆

我諗馬鞍山居民唔係同陳祖澤有親....
若果馬鐵可以一程車到九龍,相信情況會好好多(i.e:將馬鞍山人同上水人互換,東鐵一樣會迫爆)
今期流行:690是原罪
hk_ayu 發表於 2006-1-4 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-1-4 17:23 發表

我諗馬鞍山居民唔係同陳祖澤有親....
若果馬鐵可以一程車到九龍,相信情況會好好多(i.e:將馬鞍山人同上水人互換,東鐵一樣會迫爆)

一程車到九龍作用有限,
因為一樣不符合馬鞍山人的尊貴要求

試搭日有馬鞍山人話過除非馬鐵可以做到87D/681/680咁,
(1)唔駛轉車(2)唔駛行(3)坐位多過企位(4)唔停沙田,
否則再平都唔會搭

要滿足馬鞍山人,
(1)馬鐵(沙中線)只有與東鐵、地鐵荃灣線、地鐵港島線做"直通運轉",
令馬鐵可以一程車去哂彌敦道和港島北岸;
(2)馬鐵亦要加設頌安站和富寶站, 以及支線至耀安站和錦英站,
令乘客唔駛行咁滯;
(3)將馬鐵改為全頭等服務(普通等收費),
令馬鐵做到巴士般坐位多過企位;
(4)大水坑後不停站,直達彌敦道/港島,
盡量模仿87D/681/680走法

以上全部皆為不可能,
所以馬鐵要成為馬鞍山主要交通仲有漫漫長路

denniskeung 發表於 2006-1-4 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-1-4 18:16 發表

一程車到九龍作用有限,
因為一樣不符合馬鞍山人的尊貴要求

試搭日有馬鞍山人話過除非馬鐵可以做到87D/681/680咁,
(1)唔駛轉車(2)唔駛行(3)坐位多過企位(4)唔停沙田,
否則再平都唔會搭

要滿足馬鞍山 ...

駛乜攪咁多野...
佢地意思係想馬鐵直出市區je,
要改變馬鞍山市民乘車習慣, 就要令馬鐵吸引力變大,
馬鐵終點站只設在大圍, 呢點已經係致命傷la.
daiteioh 發表於 2006-1-4 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2006-1-4 18:37 發表

駛乜攪咁多野...

..........補充一句,
將來馬鐵可能可以一程車出土瓜灣,九龍城及紅磡!
可能九巴85c會摺了!#:`(

:P...................
kingprowm 發表於 2006-1-4 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 denniskeung 於 2006-1-4 18:37 發表

駛乜攪咁多野...

所以我認為如果沙中線真係起, 無論如何一定要用馬鐵延長,
不可東鐵過海, 因馬鞍山人唔鍾意轉車, 但搭東鐵的人已經習慣轉車!
 樓主| poly43092 發表於 2006-1-4 21:12 | 顯示全部樓層

馬鐵原本的客量其實唔差架,只不過係因為石門同烏溪沙的客量真係太太太差才拖累整條線的總容量,原因何在?

首先講石門,周邊地方都係工廠區,唔係去果度返工,你都唔會去啦!果個站除左返工放工時間外,其他時間真係鬼影都冇隻啦!再加上好多點到點巴士,行經車站附近,更雪上加霜啦!

至於烏溪沙,果度附近屋苑不多,荒蕪一片,只有在車站對面之翠擁華庭,利安、錦龍苑及錦英苑。翠擁華庭雖然在車站對面,但該屋苑屬高尚屋苑,住客很多都是較富有,會有私家車代步,加上屋苑也有免費村巴往返多個地方,佢地點會搭你馬鐵。利安、錦龍苑最近馬鐵的大廈都要用八分鐘路程,再加上全程是空曠,冇遮擋,如遇上落雨或天氣寒冷時,邊有人會肯行,而利安也有大量往各區之巴士及小巴線,咁多選擇實搶爛巿。錦英苑又距烏溪沙站大遠,要用上十多分鐘路程時間才到車站,全程空曠再加大斜路,有冇人喜歡搭?原本又計劃做埋西貢d客,但無奈接駁交通收費及班次不吸引,如小巴807K, 807B只有$0.5折扣,九巴99班次嚇人,要30分鐘一班,搞到d人唔敢去轉車,寧願比貴d去沙田轉299。

要解決問題,石門的確好棘手,惟有集中改善烏溪沙之客量,本人提出的改善重點如下:
1. 興建有蓋行人走廊連接烏溪沙站及利安商場。
2. 設立接駁巴士來往烏溪沙站至錦英苑,於錦龍苑對出及對面馬路的巴士站位置設一上落客車站,以方便錦英苑及錦龍苑居民往返烏溪沙站,接駁巴士可以單層巴士及頻密的班次於馬鐵服務期間穿梭烏溪沙站至錦英苑,效率更佳。
3. 提供往西貢的接駁交通工具可擴展至九巴99,連同小巴807K, 807B,有三線提供折扣,並增加至$1.0-$1.5,九鐵於周六、日可增設一些來往西貢各旅遊景點之觀光巴士(如東西鐵好東西)的套餐,但不用賣套票,可以用八達通在烏溪沙站出閘時存入一優惠紀錄,在首程乘觀光巴士時提供拆扣,並在當天可無限次乘坐觀光巴士。