hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) DB Support 元旦任務--拖碼頭
開啟左側

DB Support 元旦任務--拖碼頭

bose_hung 發表於 2006-1-1 23:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日一個人走入去會展逼「試食大會」,
無意中望去中環~~:

一分鐘多D之後:

再見喇!#:`(流動碼頭~~(其實係咪叫「流動碼頭」o架?)

(註:
 以上圖片係隔住「海龜會展」D落地玻璃影,
 所以有D偏色。
 本來諗住執好D色先俾大家睇,
 無奈小弟不才,
 整完仲恐怖~~#:-X)

好懷念「浮o下浮o下」咁等船……

依家係咪冇一條航線係用呢D「流動碼頭」o架喇?
2A_DL13 發表於 2006-1-1 23:22 | 顯示全部樓層
哈哈..DB Support又一大功能。

唔知多唔多渡輪迷影呢?
Your global lifestyle partner..
CardCaptor 發表於 2006-1-1 23:31 | 顯示全部樓層
其實這些"浮躉"可以拖去哪裡"生鏽"呢?
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
jackson_bus 發表於 2006-1-1 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 bose_hung 於 2006-1-1 23:20 發表
依家係咪冇一條航線係用呢D「流動碼頭」o架喇?

珀航-荃灣線
荃灣碼頭咪浮緊中
哈哈

2200 發表於 2006-1-1 23:42 | 顯示全部樓層
仲有香港仔去榕樹灣,香港仔個碼頭
都係浮躉。

跑馬地 (下)   9 1 7
a396 發表於 2006-1-1 23:47 | 顯示全部樓層
其實我今朝坐船入坪洲果陣見到o既,
當我到o左坪洲上到最高山o既時候,
DB Support 仲拖緊浮躉入愉景灣.

另o係坪洲碼頭, 由於其中一個泊位
仲進行緊工程, 新渡輪將 '新輪廿一'
浮躉泊o係碼頭出面俾人上落(中環/
橫水渡用同一個浮躉).

獨派交通迷同政治學人
barca_399 發表於 2006-1-2 00:13 | 顯示全部樓層

新港澳碼頭及中港碼頭(大部份泊位)都係用浮躉.

兩個浮躉拖o既情況我都有影,
但我兩次都只是咁o岩"撞到",並唔係特登去影

DiscoveryBay2 發表於 2006-1-2 01:38 | 顯示全部樓層
點解要隔到咁遠來拖 ge?
咁轉彎咪好唔方便 lor, 可唔可以縮短 d 條拖纜架?
CardCaptor 發表於 2006-1-2 01:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DiscoveryBay2 於 2006-1-2 01:38 發表

估:
在力學角度來說
長的纜造成的夾角較小
拉得較有力...

轉彎方面,明顯是不切角就算
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
QI 發表於 2006-1-2 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 DiscoveryBay2 於 2006-1-2 01:38 發表

個人估計 :

原因一 ~ 條纜的彈性可以增加, 咁當隻躉遇到浪時阻力突然加大,  Tug boat 的 Engine 都唔會突然負重 Load 而 Overload.

原因二 ~ 操作上的安全, 一隻船越重, 佢的慣性越大, 即係越難停. 唔知大家知唔知如果要拖隻躉泊位係點 ?
                 大多數倩況都會係由前後拖轉做平排拖, 正常的話, 隻 Tug boat 可以等慢落來再去同隻躉拍拖,
                 但如果拖得太近, 又突然要停船, 咁後面隻躉咪會停唔切, 咁就好危險 ...

以上原因都係小弟估計及觀察所得, 唔代表一定正確, 有錯歡迎更正!