hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴AL116(FF1304) 腳制失靈撞兩私家車
開啟左側

[問題] 九巴AL116(FF1304) 腳制失靈撞兩私家車

av220 發表於 2010-7-5 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 leungfan 於 2010-7-5 22:15 發表

咁如果慢慢咁拉手制/後波/入波/hi住石駁 去增加車輛同物件之後既摩擦力有冇可能停到部車?

入後波好似好危險, 我估計小則打柴個波箱, 到時你想用波箱拖住都難,
大則同馬上拉死手掣一樣, 後果堪虞 (<===但我唔清楚係乜野後果).

如板友所說, 城隧衝斜閒閒地講緊90+,
以前坐ES DUP 住先KEEP 到80, 咁高速應該HI 唔到石壆,
(想像下踩單車咁慢, 叫你個輪貼住路邊都難啦.......)
我估個司機咁高速都扭到沙田都好唔簡單.

反而報導話撞停佢, 架車咁高速撞埋去, 到時可能摺埋晒變左6-7 米..........
佢意思可能係指撞下撞下咁撞停架車.........

可幸既係, 未上支路前發覺到冇BRAKE, 司機醒目技術好, 同埋唔係窄路.

樓主| MF2648_AVBW8 發表於 2010-7-5 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2010-7-5 23:07 發表
入後波好似好危險, 我估計小則打柴個波箱, 到時你想用波箱拖住都難,
大則同馬上拉死手掣一樣, 後果堪虞

後果咪就係車輪被lock死,然後架車瘋狂冼胎,完全失去控制,聽天由命
Porcelain 發表於 2010-7-5 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 小希 於 2010-7-5 15:59 發表
其實.,會唔會brake皮過熱..導致無左反應...
有時見少部分車長.,出城隧大圍出口.,落斜就開始踩住brake...一路踩踩到落完斜...
呢幾日坐49X返屋企都遇到呢D司機
轉車站上完客落斜一路踩住個brake,架車keep住2波低轉咁落斜
 樓主| MF2648_AVBW8 發表於 2010-7-5 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Porcelain 於 2010-7-5 23:41 發表
呢幾日坐49X返屋企都遇到呢D司機
轉車站上完客落斜一路踩住個brake,架車keep住2波低轉咁落斜

其實落斜踩實brake唔放呢個問題都講左好耐...由當年西貢窩美旅遊巴失事開始,都仲係有司機咁做...
落斜踩實brake唔放,輕則燒brake皮,重則壞波箱
EE9255 發表於 2010-7-6 02:00 | 顯示全部樓層
巴士係自動波, 唔係手動波, 唔係話你o禁鎖波制就會落低波,
果個係鎖波制, 唔係波制; 更加唔會一o禁後波就入後波, 入到都冇用架喎
dominic3286 發表於 2010-7-6 03:43 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

我相信入完N波就可以同全車就byebye(講真),
同樣入R波都係。

諗清楚,ZF波箱車正常係要踩brake入波,你入左N,咁架車係無brake何來入到波?
R波,又諗下d步驟( 正常:入N波,後波保險掣,快手極都要2秒,因為AL波掣同保險掣分得幾開,但唔好唔記得架車係無brake,者係入唔到波。)

PS:今次個司機有反應直落已經好醒下,仲諗到其實高難度動作咩。
ME19andG316 發表於 2010-7-6 04:22 | 顯示全部樓層

其實應該好慶幸前面路段冇壞車放左起度,
如果吾係一架載住幾十人既3鈾雙層巴(大約18-20 噸)以時速90KM/H 撞埋去架壞車
OR 其他因要閃避架壞車而切線/慢車.......被逼比架20噸既巴士夾埋去.......
到時後果仲......
又或者好在冇駛貨櫃車態度惡劣既司機起度,有時D貨櫃車見你存巴士想爬頭,條氣吾"順",就即刻踩油加速爬返頭, 結果就可以更大獲...........

我想衝落去時D架車既乘客有冇想起 """生死時速""",套戲呢.......
mg5850 發表於 2010-7-6 10:02 | 顯示全部樓層
尋日同老豆傾開E件事(我老豆揸開私家車).
我問佢如果拉手制又得唔得, 佢話拉手制架車可能會反, as 車輪被lock死以雙層巴士咁大架可能會失控搞到架車失重心繼以反車.
支那人渣共和國
NEO_962 發表於 2010-7-6 10:20 | 顯示全部樓層
其實會唔會係腳踏有問題呢? (我指踩左落去, 但係成架車既brake係冇反應)
如果淨係風brake冇料到, 架車都唔會衝得到成90kph
最少有冇好雞既Retarder拉住架車(越高轉, Retarder越做到野)
而講緊ZF4波應該過左2000rpm先有90kph呢個速度
KA9827 發表於 2010-7-6 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 mg5850 於 2010-7-6 10:02 發表
尋日同老豆傾開E件事(我老豆揸開私家車).
我問佢如果拉手制又得唔得, 佢話拉手制架車可能會反, as 車輪被lock死以雙層巴士咁大架可能會失控搞到架車失重心繼以反車. ...

你有冇爬文呀?

樓上講過慢慢拉手制, 令風鼔啲風流走. 点解慢慢拉手制work呢? 聽下我解釋.

相比起 私家車, 貨Van..輕型車 用油壓Brake既危險性 (穿油喉.或者 Brake油有水份 → 施 Brake → 水蒸氣被壓縮 →冇 Brake.)

大貨車, 巴士..重型車用風Brake, 有咩冬瓜豆腐(穿風喉, 個鼓有問題), 都可以因為冇風而即刻而停車.