hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]將軍澳站訊號故障讀者指地鐵誤導 ...
開啟左側

[新聞]將軍澳站訊號故障讀者指地鐵誤導

HU6455 發表於 2010-7-9 12:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/100709/3/j2oe.html

其實誤導市民既情況一直都有,
(例如上次東鐵係繁忙時間停駛一個鐘, 都話只係得一萬人受影響呢個數字)
只係有冇人會去追查佢講既係真定假...
JX9097 發表於 2010-7-9 12:37 | 顯示全部樓層
小弟今日正正係0815左右入閘(HAH)
入到去,有列車喺站,月台同平時差唔多咁多人
但架車唔知點解搞成分幾兩分鐘先閂門走
跟住就"興奮"囉...足足俾港鐵"禁錮"咗半個鐘先有下一班車
等車途中情景就好似報紙上面d人講咁
小弟大約0915先去到中環,出到閘都已經差唔多0920
JX7348 發表於 2010-7-9 12:55 | 顯示全部樓層
我8:15就係坐K-TRAIN去到將軍澳站...臨停車果下突然間急停..
對唔正月台開唔到門...等左成2分鐘部車至郁返對正月台開門...
之後就出事la...等左成15分鐘至開車...
去到北角站對面港島線月台人影都無..好順利轉車去港島線...

問返fd..出事果陣寶林的士站同小巴站大排長龍...

而家d 居民真係依賴晒MTR將軍澳線出城...出事果陣只可以企晒響度..
ahbong 發表於 2010-7-9 13:09 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2010-7-9 12:17 發表
其實誤導市民既情況一直都有,
(例如上次東鐵係繁忙時間停駛一個鐘, 都話只係得一萬人受影響呢個數字)
只係有冇人會去追查佢講既係真定假...

朋友,如果你都無法証實10000人係真定假,我就覺得你無 ground 話港鐵誤導左你囉。

你只有兩個選擇,信或者唔信,但呢個數字既真確性同你信唔信係無關係。

回正題,根據閣下的新聞連結的資料,我自己就認為港鐵對外公佈的資料並無誤導,原因如下:

(1) 8:15 開了一班列車後,港鐵於 8:22 對外公佈列車延誤,符合延誤8分鐘通報的承諾
(2) 8:22 公佈將軍澳線受阻 15分鐘,此15分鐘應該由 8:22 開始計算,乘客聽到廣播,亦應理解為由公佈一刻起計,會延誤 15分鐘
(3) 該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘,只稍為比港鐵公怖的15分鐘延誤長了2分鐘。

乘客亦應理解,若不幸於故障最初的幾分鐘受阻,那麼受阻的時間一般會較長,因為港鐵亦不可能在故障初期立即估計到延誤的時間。

樓主| HU6455 發表於 2010-7-9 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-7-9 13:09 發表

朋友,如果你都無法証實10000人係真定假,我就覺得你無 ground 話港鐵誤導左你囉。

你只有兩個選擇,信或者唔信,但呢個數字既真確性同你信唔信係無關係。 ...

用一個最簡單既計法, 繁忙時間我假設佢有25抽車行緊(事實係多過25抽), 10000除25=400, 你相信繁忙時間平均每抽只有400人搭嗎?
再講, 入唔到閘上唔到車過D都未計, 你話10000係真定假?

講番今次, 大把人係月台等左半個鐘先有車到係事實, 同公布所講"維持4至6分鐘一班"及"受阻15分鐘", 好明顯有眼見既出入..
每次公布一向都計個最少既影響值公布, 一定係誤導

都係果句, 公布還公布, 信唔信大家心知肚明

ahbong 發表於 2010-7-9 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2010-7-9 13:21 發表

講番今次, 大把人係月台等左半個鐘先有車到係事實, 同公布所講"維持4至6分鐘一班"及"受阻15分鐘", 好明顯有眼見既出入..

我就覺得既然事故發生時你不在現場,而你又選擇引述新聞的內容去評論的話,我認為你還是忠於新聞的資料比較客觀。

按該讀者提供的資料,8:15列車駛離將軍澳站後,8:34有第二班列車到達,當中只相隔 19 分鐘,按此資料,我就看不到閣下所講「大把人係月台等左半個鐘先有車到係事實」係事實。

如果用乘客疏導去計,就好難計。因為 19 分鐘可以累積很多乘客,可能要待列車服務於 8:45 回復正常後的一段時間才能完全消化。但這些乘客額外等候幾班車才上到車的時間,並不會計算在故障或延誤時間之上,請你留意。
另外有關年頭東鐵全線停駛一小時的事故,後來於立法會會議上披露受影響人數為三萬人,港鐵當日公佈資料並不正確。

ASV50 發表於 2010-7-9 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2010-7-9 13:09 發表
(2) 8:22 公佈將軍澳線受阻 15分鐘,此15分鐘應該由 8:22 開始計算,乘客聽到廣播,亦應理解為由公佈一刻起計,會延誤 15分鐘
(3) 該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘,只稍為比港鐵公怖的15分鐘延誤長了2分鐘。

想問:
第二個理由,「8:22 公佈將軍澳線受阻 15分鐘,此15分鐘應該由 8:22 開始計算」
雖然係8:22公佈受阻 15分鐘
咁請問8:15-8:22期間列車停頓既7分鐘,又係唔係屬於受阻?
如果唔係受阻,咁呢7分鐘去o左邊,又點樣定義8:15-8:22呢7分鐘,
唔通係乘客用o左去買報紙、食早餐、定抑或等車就係要用7分鐘?
 咁如果8:15-8:22屬於受阻,即係受阻 15分鐘應該由8:15開始計啦?

你話乘客聽到廣播,亦應理解為由公佈一刻起計,會延誤 15分鐘
咁好啦,你嘔番8:15-8:22呢7分鐘比乘客先好再講。

如果唔係,港鐵一路都唔廣播話服務受阻,咁即係一路都要任由港鐵魚肉
一路等落去都唔應該計入去受阻時間啦?

第三個理由,「該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘,只稍為比港鐵公怖的15分鐘延誤長了2分鐘。」
 該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘
我有冇睇錯 咁如果港鐵過30分鐘先通報,而讀者遲了25分鐘回到公司,我就可以計算實際延誤為-5分鐘
我仲有賺?我係唔係延誤o左行程都仲要多謝港鐵比多5分鐘我
 我完全睇唔出 讀者遲o左既時間 通報時間 實際延誤 呢三樣係要拉上關係

遲o左就係遲o左,遲o左25分鐘就係遲o左25分鐘
讀者實際延誤就係寶貴既25分鐘
比港鐵公怖的15分鐘延誤長了10分鐘!!

或者咁講 讀者就係比港鐵搞到有25分鐘白白失去
你港鐵幾多點公佈先至真正係同我無關係
ASV50 發表於 2010-7-9 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6455 於 2010-7-9 13:21 發表
用一個最簡單既計法, 繁忙時間我假設佢有25抽車行緊(事實係多過25抽), 10000除25=400, 你相信繁忙時間平均每抽只有400人搭嗎?
再講, 入唔到閘上唔到車過D都未計, 你話10000係真定假?

都係果句, 公布還公布, 信唔信大家心知肚明

都係果句,有板友的確係以港鐵利益為大前提,大家心知肚明
遲就係遲
如果話受阻時間係半小時,但係受阻人數只有10000人,咁即係話平時搭車都係咁上下既人數
咁你港鐵既票務收入真係少得可憐

真既理由再多都係徒然,保鐵既一定有公式可以計到港鐵係零錯誤
我咁講唔代表其他公營交通工具唔會犯錯,但係絕對唔可以將責任推卻
ahbong 發表於 2010-7-9 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2010-7-9 14:17 發表

第三個理由,「該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘,只稍為比港鐵公怖的15分鐘延誤長了2分鐘。」
 該讀者比平時遲了25分鐘回到公司,扣除8分鐘的通報時間,實際延誤為17分鐘
我有冇睇錯 咁如果港鐵過30分鐘先通報,而讀者遲了25分鐘回到公司,我就可以計算實際延誤為-5分鐘

非也。如果港鐵過 30 分鐘先通報,就係沒有遵守延誤8分鐘要通報的承諾。

問題的重點,是港鐵於 8:26 於站內公佈的資料,是否存在誤導,而以我理解,是沒有誤導。

港鐵於 8:26 於站內公佈服務受阻15分鐘,係向當時身在車站,或剛步入車站的乘客公佈的資料。港鐵並不會在廣播上向已受阻的乘客說明「各位乘客,閣下已受阻8分鐘,並將會再受阻15分鐘」等,因為這樣的廣播在事發時的一刻,並沒有意思。

而新聞上亦確切說明了將線服務於 8:15-8:45 故障,當中誰受阻了 30 分鐘,又有誰受阻了5分鐘,我又覺得不能盡錄囉。
至於由服務受阻至通報的7分鐘去左邊,呢樣野留番大家諗啦。話明係故障,即係一種意外,意外有其不確定性,而由故障一刻至評估其影響亦需要時間,唔通你認為有一種機器會於故障前7分鐘話俾你知佢7分鐘後會故障?

tonytsang_hk 發表於 2010-7-9 14:34 | 顯示全部樓層

好在我搭0805係寶林開出果班車 岩岩好逃過一劫