hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九龍東接駁鐵路站路線重組建議(修改板) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

九龍東接駁鐵路站路線重組建議(修改板)

cong 發表於 2010-7-12 00:40 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2010-7-12 00:45 | 顯示全部樓層
 樓主| KC3555 發表於 2010-7-12 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2010-7-12 00:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果拉 14B 去藍田北又得唔得? 以下問題解決左一半 (另一半冇分段就有 D 難搞)

我係諗過呢個問題,但因為14B收$4.1唔敢攪之餘,14C個問題始終要執執佢。
所以咪度左14B同216M轉乘計劃。14B轉216M免費,216M轉14B兩程合共$3.30。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| KC3555 發表於 2010-7-12 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2010-7-12 00:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我覺得樓主個 plan 可以唔包 16M 入寶達, 因為我都估冇咩寶達人為左慳個幾搭多兩三個字車

你地可以試下,寶達用新16M去Cover,唔會慢得過舊13M好多。計埋等車時間都返番黎。
寶達去觀塘坐98A或93A,去藍田坐71A,呢層我都知。
我反而想興田唔使捱17號小巴由藍田鐵路站返去。
寶達總站無左部13M又可能會俾人嘈,倒不如開寶達去啟田商場客源。
cong 發表於 2010-7-12 01:37 | 顯示全部樓層
 樓主| KC3555 發表於 2010-7-12 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2010-7-12 01:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

16M 要經觀塘道迴旋處, 實際上可能再慢 D........

寶達嘈, 可以拉上秀 11C 俾佢地, 有著數啦

11C拉到上去都唔係問題,只係收費啫。
16M我之前諗過行觀塘道隧道,停駿業里往屯門元朗巴士站,
諗左好耐先決定跟11X同98A停,呢一點我仲係掙扎當中。
cong 發表於 2010-7-13 14:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2010-7-17 07:50 | 顯示全部樓層
針對樓主建議可能會令藍田山上人落油塘轉港鐵的時間增加、以及觀塘往興田行車時間增加的問題,我有以下反建議:

13M
跟樓主建議。

14A
新增路線:觀塘雅麗道至藍田廣田村(循環線),雅麗道總站開出,經觀塘道、鯉魚門道、將軍澳道、連德道、碧雲道、
高超道、迴旋處、鯉魚門道、迴旋處、協和街、同仁街、裕民坊、牛頭角道。預計用5架車,班次10-12分鐘,全空調服務,收費$3.7,
並考慮增設廣田村起分段收費$2.9。

14B
與23M對調總站,改為樂華至藍田廣田村(循環線),觀塘迴旋處一段至廣田村一段行車路線與14A相反。全空調服務,收費$4.2。預計用7架車行走。
遷往樂華的主要原因,是增加樂華直達藍田及油塘的服務。

15A
因應新線15M開辦(見下文),修改行車路線:平田方向,偉業街後經觀塘繞道上橋,取消敬業街至藍田鐵路站一段所有分站。
慈雲山方向,鯉魚門道後左轉偉發道,右轉偉業街,返回原有路線,並因應此改動,減車2架。

15M
新增路線:寶達至觀塘裕民坊(循環線),走線和樓主建議的16M類似,唯以裕民坊作循環點,預計用4架車,班次10分鐘。
全空調服務,收費$3.7。

16M、216M
取消

暫時除了藍田平田村一帶將失去來往油塘的直達服務、及油塘來往山上車費將增加外,未有太大問題,
但預期14B可以與綠小63直接競爭。而藍田往油塘,可前往德田村搭14A,或落藍田鐵路站搭14/14C。
另亦可考慮於上下課時間增加特別線16P,油塘 - 藍田(循環線),油塘總站開出,經欣榮街、茶果嶺道、
高超道、碧雲道、連德道、德田街(不入藍田北總站)、啟田道(南行)、鯉魚門道、高超道、欣榮街。全程收$2.9。
fb.com/scientisthk2usa/