hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新間]港鐵平均加薪2.5%部份員工不滿不排除發起工業行 ...
開啟左側

[新間]港鐵平均加薪2.5%部份員工不滿不排除發起工業行動

053h4 發表於 2010-7-13 23:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
前KMB員工家屬 發表於 2010-7-13 23:27 | 顯示全部樓層
我真是估不到在hkitalk都有一些可以做出這麼低劣行為的版友. 我覺得我應該是
時候要站出來講幾句說話. 我是列車車長一事, 其實在去年10月份在沙田站有乘
客跳軌時, 已在本板被人提到, 其實只要大家不是經常刻意提出, 其實我本人並不
介意其他人知道我是車長一事. 我在加入鐵路行業前, 已經是本板板友, 而我亦知
道有部份板友本身是前MTR員工或前KCRC員工, 其實在板友當中有鐵員公司職
, 本來對大家來說是一件好事, 透過在本版討論, 可以由職員口中得知一些鐵路
公司的最新動向, 或其他最新的鐵路資訊, 所以我在加入MTR, 都已經是本版的
常客.. 現在自己的身份不同了, 所以無論在討論區上張貼文章, 相片或影片, 都會
三思而後行, 所貼出的內容, 一定不可以對我的工作有抵觸. 所以我一般都會以普
通鐵路迷的身份, 作為本版的貼文者/討論者. 但講到一些比較專業的內容, 有時都
會把自己工作上的智識或見聞跟大家分享.

其實我的原意, 都是想將我知道, 而且又可以講出來的事情, 跟大家用心分享, 並沒
有任何用意, 更不是為了要SHOW OFF而貼文. 可是, 鐵路是一些好專業的智識,
是每個工作崗位的朋友都能知道所有的事情, 例如您向站務員問列車的智識, 他們
未必可以答到您, 就算答到的, 也不多. 我的言論, 不一定100%正確, 其他板友見到
有錯, 亦會提點, 當我見到其他板友的言論有不正確, 亦會互相提醒, 藉著這裏的和
諧討論氣氛, 大家互相包容, 互相尊重, 其實真的可以好開心地在這裏學到好多鐵路
智識. 對我來講, 過往有好多鐵路智識我都是不知道的, 而我亦都是在這裏學習得到.

不過本板總是有些人會無中生有, 借題發揮, 做出一些非常幼稚, 低劣, 無知的行為,
影響了本板的質素及討論氣氛. 再者, 我想現在大家應該明白, 為何大部份的鐵路公
司職員, 對一些鐵路迷都會這麼避之則吉, 就是因為有那些人的存在, 那些人令本地
的鐵路迷蒙羞.

可能大家會想問, 為何車長會在廣播系統上自言自語, 其實是因為MLR車的特性是
這樣的, 乘客按動通話器, 車長回應時, 只有車長聽到, 但當車長回應乘客時, 全車12
卡都會聽到, 所以以第3者角度立場, 就只有車長在說, 聽不到乘客的回應, 不清楚的
朋友們, 或許以為車長在自言自語, 但事實當然不是, 心水清的板友們應該好清楚.

有關這帖子的事, 我不會再作任何評論, 多謝大家對我的關心, 請大家不要再pm通知

我了(其他事情則無任歡迎). 我清者自清, 無需害怕那些人的低等行為. 我亦相信大部
份板友, 都不會希望有這些板友存在, 影響大家討論.

最後, 事件我已向有關板主投訴, 相信他們會嚴肅處理, 有關人等必定會受到懲罰,
而我亦保留了有關証據, 必要時不排除會採取法律行動.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
UCR683 + 1 支持你在批判不良鐵路迷的做法。 ...

查看全部評分

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
syp 發表於 2010-7-13 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010/7/13 23:27 發表
我真是估不到在hkitalk都有一些可以做出這麼低劣行為的版友. 我覺得我應該是
時候要站出來講幾句說話. 我是列車車長一事, 其實在去年10月份在沙田站有乘
客跳軌時, 已在本板被人提到, 其實只要大家不是經常刻意提出, ...

我想問發生乜o野事? 邊個板友做o左乜o野行為犯o左乜o野板規會 "必定受到懲罰"? 你話採取法律行動, 邊度有人犯法? 你貼咁大篇文同邊一篇文章有關係? 我覺得你講清楚好o的喎, 唔係對呢度任何人都唔公平。

你所講車長講話全列車都聽到, 既然車長都知道, 咁更加要慎言, 我唔係講緊 "自言自語" o既問題, 而係講o野快慢, 聲調, 內容等等令人覺得唔係太專業。我明白車長專職控制列車而唔係 PR, 但作為一般乘客, 我覺得車長也應該要保持一定形象, 乘客一般唔會知道車長控制列車專唔專業, 但呢o的情況下就會覺得唔專業, 有可能也聯想到佢其他方面都可能唔專業, 呢個係一個人睇另一個人o既問題, 係人性o既問題, 就等如你點樣睇其他人一樣。呢個未必係個別車長本身o既問題, 或者係港鐵公司要多o的培訓。

下一站係西營盤
|_arco 發表於 2010-7-14 00:02 | 顯示全部樓層

|_arco 發表於 2010-7-14 00:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-7-14 01:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
herman15hk 發表於 2010-7-14 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-7-14 00:27 發表
客跳軌時, 已在本板被人提到, 其實只要大家不是經常刻意提出, ...

巴打你講左咁耐,我都仲係唔知你想投訴D乜...

唔通上面條聲帶係出自板友之口?
我自己就睇唔到有人想暗示或明示條聲係邊個啦

少甜啊唔該
|_arco 發表於 2010-7-14 21:13 | 顯示全部樓層
admin28 發表於 2010-7-15 00:15 | 顯示全部樓層
由於有板友嚴重違規, 因此本文被置頂, 任何回文均不得修改, 以便調查
違者最少被暫停貼文權30天.

根據板規第56條, 本人現臨時暫停兩名板友之貼文權:

id=前KMB員工家屬
id= |_arco

為方便調查, 本人不會使用系統關上兩名站友的戶口, 唯在調查期間不得發文, 違者會按相關板規處理

本人會於48小時內公佈調查結果

R1板板主
admin28
hkbw

A4板,W板,Z4板主,hkbw
091320906 發表於 2010-7-15 01:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽