hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日上巴士第一次見到乘客同司機嘈,仲報上差佬 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 今日上巴士第一次見到乘客同司機嘈,仲報上差佬

sy4295 發表於 2010-7-12 22:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日本人坐mh4481行6c返公司,
係鴻福街準備開車時,個乘客突然拍門
個carol俾佢上,點知個乘客無理取鬧
同carol吵架,個carol報警叫差佬黎
並關上車門,唔俾人上車同落車
d乘客就開始鼓譟,鬧carol做乜唔開門俾佢地走人先
d乘客都趕時間啦,而我都趕住返公司拾嘢啦
最後差佬就入上車廂,抄下二人id同搵個女乘客做證人
跟住就係差佬同站長協助下,俾乘客坐下一班車
而我因趕時間返公司拾嘢而改坐小巴
我同乘客正在諗,點解唔第一時間放走趕時間的乘客呢
而另一位乘客諗,個carol係佢上車,已經係人情
點解佢係度無理取鬧呢
大家認為今次有如何看法呢??有冇遇上同類事情發生呢
不如一齊討論一下
nwfb94A 發表於 2010-7-12 23:02 | 顯示全部樓層
報左警不嬲要等警察到先放得班客落車
Marlboro 發表於 2010-7-12 23:04 | 顯示全部樓層
所以呢,你地話打呢份工幾辛苦丫,比你上又煩,唔比上又投訴飛站,
自己經驗,上完客,關左門就即走,你話我黑心都係咁講
NC8285 發表於 2010-7-12 23:10 | 顯示全部樓層

但係個乘客因咩事要鬧個司機先!? -,- 唔會係冇啦啦無野做搵人黎鬧掛...................
HR889@3C 發表於 2010-7-12 23:16 | 顯示全部樓層
其實報左警好似所有人都唔可以離開現場,我諗應該係要做證人. (有錯請指)
不過個乘客係咪等車等得太耐先嘈起黎?
64xxx 發表於 2010-7-13 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Marlboro 於 2010-7-12 23:04 發表
所以呢,你地話打呢份工幾辛苦丫,比你上又煩,唔比上又投訴飛站,
自己經驗,上完客,關左門就即走,你話我黑心都係咁講
又係果句, 死巴士佬一定唔o岩
巴士佬錯。
3ASV174 發表於 2010-7-13 01:02 | 顯示全部樓層

我都試過夜晚坐 98c 有個客飲醉酒企唔穩自己跌親,
之後不停鬧個司機仲郁手作勢打個司機,
當時架車仲行緊,結果個司機即刻 dup 車,然後司機叫乘客幫手報警。

同樣都係全車客唔落得車,等警車黎。
不過當時架車停o係寶琳北路近茅湖仔落山,得一條線,
架車咁就頂死晒成條寶琳路入將軍澳方向。

最後就算警察帶走o左個搞事乘客,
其他人去到康盛花園一樣要過車,架車就擺街。
leslie 發表於 2010-7-13 02:04 | 顯示全部樓層
如果你等唔切, 唯一可做的是-打開太平門或按開門掣走人, 不過要小心可能被告干擾公共巴士運作, 但同時巴士司機沒有權力禁止人下車(疑犯另計), 咁等同禁錮
L. Chan - 我們堅持才有希望!
happykeroro 發表於 2010-7-13 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 64xxx 於 2010-7-13 00:31 發表
又係果句, 死巴士佬一定唔o岩

服務業既死症
lawrencewong1 發表於 2010-7-13 02:17 | 顯示全部樓層

我就試過搭85..係西灣河地鐵站上車同開埋車之後,
突然有個男人跑出黎係咁拍前門想上車
拍到前門開咗一半,但個司機無開門比佢
咁佢就企都係車頭前面阻止部車開走夾同司機互嘈
結果司機報警,等警察黎司機先開門過車
架車都係擺街
其實有時都諗唔明點解有D人明知架車過左站都要上車
司機開門係人情, 唔開門係道理
上到車都仲要嘈