hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 想上 MP7601,但係...
開啟左側

想上 MP7601,但係...

mg5850 發表於 2010-7-14 13:05 | 顯示全部樓層

我會坐8101, 因為我鍾意ADL, 唔鍾意Volvo.
1.E500靜過B9
2.普通櫈好坐過V記櫈
支那人渣共和國
adl_kevin 發表於 2010-7-14 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HU162 於 2010-7-14 12:59 發表

219X那3部AVBW計
上斜都唔錯架啵
其他好少坐唔知...

算啦人哋係3N迷...鍾意3N梗係幫番Dennis(ADL)啦
得3N133最好...其它3N都唔好架...其它靚貨都肯定唔會及Dennis(ADL)好架喇
hr1918 發表於 2010-7-14 13:42 | 顯示全部樓層
邊架開先咪邊架

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
STD282 + 1 同意 !

查看全部評分

鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
adl_kevin 發表於 2010-7-14 13:54 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2010-7-14 12:25 發表
算la....人地幫到富豪咁出面....

係la..係la....富豪醒...富豪勁...富豪無得頂la

哇乜咁俾面呀,話埋我係Volvo股東都得喎...

富豪醒?! : Volvo行車電腦醒就肯定啦...你捧嘅ADL都係做跟尾狗咋...
富豪勁?! : Volvo D9A偈勁就梗係勁過康偈啦...D9A得9XXXc.c.都做到康偈效果...至起碼環保呀...又唔會老化之後就做墨魚...同期歐3計,B10TL的確比Trident好...even歐3 D9A都冇所謂嘅歐4康偈噴咁多墨...歐4康偈仲要飲尿呢...
富豪無得頂?! : 咁又唔敢當唔敢當...不過好過ADL就肯定喇...

我呢d唔係幫Volvo幫到出哂面,而只係有嗰句講嗰句...(你鍾意抽我水扣我apower,係因為我唔鍾意ADL嘅...我唔mind囉...你見識又少...器量又少...我唔會怪你...)
至起碼唔會似得你話ADL好過Volvo都夠膽講...好嘢.

評分

參與人數 3aPower +6 收起 理由
kwyeung + 2 Nice ideas.
FD1146xGA5145 + 2 認同你嘅觀點!
365。FS2231 + 2 agree with you

查看全部評分

DK704_3N133 發表於 2010-7-14 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2010-7-14 13:54 發表

哇乜咁俾面呀,話埋我係Volvo股東都得喎...

富豪醒?! : Volvo行車電腦醒就肯定啦...你捧嘅ADL都係做跟尾狗咋...
富豪勁?! : Volvo D9A偈勁就梗係勁過康偈啦...D9A得9XXXc.c.都做到康偈效果...至起碼環保呀...又唔會 ...

卽係咁......讚某型號好無問題
不過你論句的確有問題wo.....
根據hkbric,8100-8109係係柴灣車廠組裝
當然....你話香港係中國一部分我吾介意

仲有.....8100-8171都係用L牌....吾係二手DA,VA,LA用 New China

淨係呢兩點已經係錯誤資料la......比人抽兩分水值得la.....
不過扣你兩分主要係教育吓下一代....對於呢D混亂ge訊息該如何嬌正

另外,丹尼士97年就出到三軸超低地台ge Trident
富豪99年至有...咁富豪係咪跟尾狗?

丹拿,利蘭最早出後置引擎ge fleetline同亞特蘭大
富豪又出wo......咁富豪係咪跟尾狗?

你自稱係有嗰句講嗰句....但係理由欠奉....成日話肯定肯定,一定一定咁
我諗我無話錯你la.....

*家下轉軚撐富豪都吾得....更家證明你比其他所謂富豪派低級
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
DK704_3N133 發表於 2010-7-14 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2010-7-14 13:41 發表

算啦人哋係3N迷...鍾意3N梗係幫番Dennis(ADL)啦
得3N133最好...其它3N都唔好架...其它靚貨都肯定唔會及Dennis(ADL)好架喇

卽係咁......神化富豪只會顯得你無知姐......
係AVBWU前ge 咩B10,B9上斜一向係慢....
*AVBWU未坐過.....所以吾講住

仲有.....你神化富豪係你ge事
吾好誣陷我神化丹尼士........
你有證據先好講
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
adl_kevin 發表於 2010-7-14 15:21 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2010-7-14 14:43 發表

卽係咁......讚某型號好無問題
不過你論句的確有問題wo.....
根據hkbric,8100-8109係係柴灣車廠組裝
當然....你話香港係中國一部分我吾介意

仲有.....8100-8171都係用L牌....吾係二手DA,VA,LA用 New China

淨係呢兩 ...

係咁,
你打d字錯漏百出...真係要白痴/語言障礙先睇得明...唔知呢d算唔算"錯誤"呢???
你講d所謂"有力"/"正確"嘅論根本就係廢話.
我講ECU(行車電腦),你就妖言惑眾講幾多軸.
咁你又唔講吓Volvo有車身自動平衡系統? 究竟你除咗唔識字之外係咪連咩係基本設備;咩係科技都分唔清, 你講嗰d全部meaningless, 你唔好話ADL車連偈都唔可以自家係倚賴人嘅表現???
啊記得講埋ADL車仲係用緊鼓brake做(基本設備)...仲有到今時今日軚盤仲未有響號制做(基本設備)添呀...

評分

參與人數 3aPower -11 收起 理由
OTIS401 -3 人身攻擊
3asv6 -3 態度惡劣,人身攻擊.
Mclok_Dennis -5 向人作人身攻擊,看不順眼

查看全部評分

Tridentlam 發表於 2010-7-14 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2010-7-13 22:56 發表
81XX好過AVBW???咩理論???
論車身,Wright肯定高班過ADL
論底盤,Volvo肯定鋼性高過ADL
論行車表現,AVBW肯定靜同定過81XX
論車廂,V櫈肯定舒服過祖國貨
AVBW無一不及81XX...試問81XX有幾正啊 ...

有時呢...講架車好正, 又未必係 1 定要關係到架車 ge 性能、表現 ge 方面...
睇返樓主貼 ge 呢 2 部車, 我自問對車務唔係咁熟悉
但 1 款平時多見於行走跨境路線 ge 配行李架 E500, 竟然行市區隧巴線
感覺上部 E500 會比較矜貴 d, 特別 d, 正 d~

ps. 以上純粹個人意見, 並無偏幫任何 ge 型號同產品
DK704_3N133 發表於 2010-7-14 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2010-7-14 15:21 發表

即係咁,
你打d字錯漏百出...真係要白痴/語言障礙先睇得明...唔知呢d算唔算"錯誤"呢???
你講d所謂"有力"/"正確"嘅論據根本就係廢話.
我講ECU(行車電腦),你就妖言惑眾講幾多軸.
咁你又唔講吓Volvo有車身自動平衡系統? ...

卽=即.....只不過係由古字演變出黎.....
睇黎吾話你人身攻擊先話你知識薄弱la......

另外每個時代總有流行ge嘢......人地創造一個潮流....別家自然要開發ga la
難道咁叫跟尾狗?

乜連8100-8109係香港安裝都係廢話?
係ge我申請退出italk

*你都開始技藭....開始玩人身攻擊la......叫你富豪迷真係侮辱咗真正ge富豪迷
對吾住...我錯

支持遷拆尖碼及灣碼巴總
DK704_3N133 發表於 2010-7-14 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Tridentlam 於 2010-7-14 15:52 發表

有時呢...講架車好正, 又未必係 1 定要關係到架車 ge 性能、表現 ge 方面...
睇返樓主貼 ge 呢 2 部車, 我自問對車務唔係咁熟悉
但 1 款平時多見於行走跨境路線 ge 配行李架 E500, 竟然行市區隧巴線
感覺上部 E500  ...

你個名有Trident字樣....
正常有人會標籤你為ADL迷
所以我勸你改名/del文/讚美富豪
支持遷拆尖碼及灣碼巴總