hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新輕鐵竟然會發生咁的事
開啟左側

新輕鐵竟然會發生咁的事

cn2661_2d32 發表於 2010-7-14 17:19 | 顯示全部樓層

大陸佬果然乜野黑心野都做得出
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
herman15hk 發表於 2010-7-14 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2010-7-14 02:26 發表
睇黎真係用雙面膠黎痴
[joke]莫非架車想貼KCR logo?[/joke]

人地D水牌後面成塊都有膠.....佢呢個得兩張雙面膠真係少左d
少甜啊唔該
LRT1070 發表於 2010-7-14 18:51 | 顯示全部樓層
原來係咁兒戲
[joke]今次真係拆自己招牌囉[/joke]
dongfeng 發表於 2010-7-14 22:18 | 顯示全部樓層

這是否鐵敗的所為呢?
에이핑크 대박!
 樓主| h2o 發表於 2010-7-14 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-7-13 23:32 發表
佢係咪就咁用雙面膠黎痴的...

現場所見, 右邊那一塊物體係有一邊似係翹起的, 可能真係.

原帖由 2927 於 2010-7-14 10:24 發表
架車係(111?)

唔太肯定, 只肯定昨日下午行 610

原帖由 dongfeng 於 2010-7-14 22:18 發表
這是否鐵敗的所為呢?

唔肯定, 不過架車多數都係向前行, 就算只係雙面膠都應該越來越實而唔係跌出來, 加上現場所見, 右邊那一塊啡色物體係有一邊似係翹起的 .......
2927 發表於 2010-7-15 17:46 | 顯示全部樓層
對呢批車好失望呀!
點解九鐵訂呢批車啊,開頭我見到佢地D顏色好靚,座位又型,我就愛上左他們,不過......
宜家,佢地冷氣又大,聲音又糟,老實講1期車好過佢地多多聲!
我頭見到1116拖1115走706聽到1115從高速剎車時果下「次」果聲,變咗「THE」好傷心......
而1121早前又打柴
我都唔知講咩好

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
091320906 -3 最尾兩行符號冇意義

查看全部評分

T-LRT迷 發表於 2010-7-15 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 2927 於 15-7-2010 17:46 發表
對呢批車好失望呀!
點解九鐵訂呢批車啊,開頭我見到佢地D顏色好靚,座位又型,我就愛上左他們,不過......
宜家,佢地冷氣又大,聲音又糟,老實講1期車好過佢地多多聲!
我頭見到1116拖1115走706聽到1115從高速剎車時果 ...

聽聞九鐵時代D新車係批比日本
兩鐵合併後,港鐵就將批車批比澳洲(係中國砌完先落黎)
一聽到係中國「砌」,我已經對批車唔抱有期望,只希望佢地唔會行行下爆炸就得

但係我最不滿、亦不明白既,就係點解港鐵要將批車批比澳洲?
[陰謀論]唔通係為左澳洲某鐵路既營運權?[/陰謀論]
Alvin2002 發表於 2010-7-15 22:24 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

輕鐵系統原本都係出自澳洲, 新車批比澳洲有乜問題?
superay 發表於 2010-7-15 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 T-LRT迷 於 2010-7-15 08:40 PM 發表

聽聞九鐵時代D新車係批比日本
兩鐵合併後,港鐵就將批車批比澳洲(係中國砌完先落黎)
一聽到係中國「砌」,我已經對批車唔抱有期望,只希望佢地唔會行行下爆炸就得

但係我最不滿、亦不明白既,就係點解港鐵要將批車批比澳 ...

其實中國製造未必係差,最重要看其公司的管理質素
若果管理質素做得好,中國一樣會有好產品
但若然管理得不好,中國的產品問題,有時可以用意想不到來型容

可是澳洲人的管理質素,經過360事件之後,印象真令人麻麻......
cn2661_2d32 發表於 2010-7-15 23:36 | 顯示全部樓層

其實批車同3代個spec係完全一樣.得個樣唔同.
最多都係裝工差d..零件應該同3代一樣.唔會有大問題掛.

有野就賴裝工同保養
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.