hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 再討論評分規管問題 (updated 20/7)
開啟左側

再討論評分規管問題 (updated 20/7)

68A 發表於 2010-7-19 14:30 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2010-7-19 15:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-7-19 13:31 發表
$ E  [- X" ~1 \# V2 h, J1 @
  b, m" |2 R! w$ k" ]) s7 f! ^1 x* y0 z7 Y- k0 E
未免想得太多吧!" o. g4 z  T, b2 \8 O. G) ^; n
我都係想呢個討論區有平衡d既發展- g6 X# d* n' N3 A
9 v$ q$ s& r/ p
7 I1 p: h- P$ I+ f/ b; Q4 K/ ^
其實唔係其他人想得太多, 而是閣下一直的表達,
% H  m6 k5 A# A7 N8 W' w4 E5 c1 n都俾人呢個感覺, 就係似睇唔起hkitalk的站友...2 V& m0 n2 X& x( t+ z) D

& v% N1 H4 {' C2 D. ]1 g我相信唔只一個人覺得你係度批評緊的, 唔係呢個討論區,
( g) X" H1 v4 Y; Z" U, p而是呢個討論區d站友, 包括話我地興趣不多, 生活乏味9 H) M' F# d6 k6 V* [  K

" ]! G% R% ~$ `- w7 G. q其實我唔係唔明白你想點, 根據過往討論, 我知你想hkitalk1 C% h) w8 t+ d, R+ M  [5 f8 X
變成uxant, hx discuss咁, 但直言, hkitalk 係網絡上的生存空間,
- V3 m" W( D' i8 S1 k; K, W, P正是應該集中講交通
: o* H! `2 A" m
, S/ w: v# S, i* s0 I; G% A! B討論唔緊要, 但我以前講過了, 希望閣下是尊重下其他人
8 R! s: b) ~8 B, W+ I: _. [3 \0 L/ _6 k, u7 r7 E  u0 E" U& z5 c
3ASV196.KE7270
OTIS401 發表於 2010-7-19 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-7-19 13:31 發表
2 q; e- s& v" |' U; s/ |. w* C9 J) e; r4 w2 i

# m7 J# z4 N3 c! ^3 a, _: K唔知你知唔知「香港交通資訊網」前身係「樂在生活討論區」5 `' T( n0 `4 {" R+ w& M
我04年果陣入係純屬為香港風物志post文' ^6 _9 k9 C2 @! V" `( f+ P
交通內容比較少睇
( @$ A6 f2 a, T* ^4 T7 b+ V8 b; X- V$ C7 g0 Z$ k2 q$ g" i

. O( y- s( C1 v* _. z, A! M# Z- X- r3 R9 U( X2 Q) q* @
5-6年前都多d人講既5 H8 D) P8 U5 x( d
不過自從呢個討論區轉型focus係交通之後
1 k' r" Q" N6 l4 `4 }$ O就少左人講非交通以外既話題: h  S6 d% k3 S
新 ...

/ X9 M& K; f+ l7 d; c# _5 K' ?( g$ }
呢個我知
# E+ A. @. M/ Z1 m* \8 P8 U* P. P但宜家都已經改左名了,不就是站方已經明確表示本討論區的發展方向嗎?; O! I7 i" K6 o% H, j' w' R
# L5 A0 V7 l9 W& @5 x# m
同埋想講既係,我們有些人雖然真係經常上黎呢度
4 n  g" D) Q& q  i! m但唔代表我們係只有一個興趣,除了上italk外
# z) g7 u7 r) W  e, c還可以上大把網,還可以做其他的現實活動
- P. ?+ [. t$ o! g) h咁就話我地只有單一喜好?未免有些亂來吧9 E4 W. r' ~" Y. _) g- Q
正所謂人不可貌相,人地有其他的活動興趣你唔知姐
5 B- R. F1 W6 X你估個個人做完咩都要番上黎報告咩?咁我地仲有私隱可言?
+ K# B$ d% }5 R. R你估個個人都要黎italk開同自己的興趣的專區咩?咁我地要其他討論區黎做咩?
8 o5 d7 L% P2 G9 x" \, Y( X1 A咪睇到我地成班人都係宅男毒男隱閉青年吧!其實背後不知有幾多精彩生活你唔知
OTIS401 發表於 2010-7-19 15:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-7-19 15:14 發表
# A( f6 m! p' q: a8 v# W7 h" e9 z' q" P" _; e. S# R
1 @5 E4 g# R. U  N
其實唔係其他人想得太多, 而是閣下一直的表達,
+ e* W/ T( k; w+ ^' U2 `都俾人呢個感覺, 就係似睇唔起hkitalk的站友.../ C, y' W9 o; R( D' d

: v& q% S8 L) _& K; v2 H我相信唔只一個人覺得你係度批評緊的, 唔係呢個討論區, . i+ k1 l2 g) b& X5 L! n3 m
而是呢個討論區d站友, 包括話我地興趣不多, 生活乏味/ M4 Z. Y6 S* u
- Z1 T: x8 f7 d+ s% S: Q3 }8 M
其 ...

* w- O. l6 n, i0 C2 _$ L我覺得佢想將italk金化多D...
238X 發表於 2010-7-19 15:33 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 19/7/2010 15:17 發表 . e  `, I9 ]5 {/ _4 Q

+ i$ B* M1 t0 G3 A5 f9 p4 p- b  `我覺得佢想將italk金化多D...

+ H7 X0 ?4 w: t! ~9 _8 _; F5 d
" S- o0 P# Z4 Y3 t5 R' o, d% n0 J唔... 咁講又好似唔係好好。6 Q0 \1 ?7 \" t1 J6 b  n3 D' L
" S* r% I2 O$ I& O4 b9 Q
都係果句,有時政策上既野,唔一定話好就會被接受。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
gn3509 發表於 2010-7-19 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-7-19 15:15 發表
; P1 M! Z: }8 ]6 d" U: y# G% F: \2 p, Y/ v  {) W* E

, |7 p7 Q& J' W/ e9 y/ b% S呢個我知
: P$ X- W2 u9 l" g$ W+ A但宜家都已經改左名了,不就是站方已經明確表示本討論區的發展方向嗎?$ W5 D3 s) P7 Z1 w7 W7 y" \

' ~- x& r0 [$ J  }4 F' D0 m: X同埋想講既係,我們有些人雖然真係經常上黎呢度3 V0 R* l" j" ^+ A: \
但唔代表我們係只有一個興趣,除了上italk外
: H% x  ^: o) P9 v還可以上大把網,還可以做其他的現實活動
; B' {, R0 j% V% b6 W2 g3 A咁就 ...
: S4 y' g$ ]1 w/ U6 K/ U
其實憑佢回覆既呢段:- M3 V+ [! v. Y# b0 l
0 e5 F2 ]# d: l" _
我都係用一般人的角度睇je
0 P. y& i2 E& v, a! C3 s興趣狹隘唔等於乏味咩 ?!
4 D! X4 c, a& C0 u$ e: d: l- n4 e我真的不明白你的想法

# I/ E6 E; a9 r$ C, y1 x+ T5 B' \0 H3 y- O  H% h+ C4 H
唔好再自欺欺人了
: J0 N/ Q/ Q+ U* A6 T
) ]7 {2 w7 ]2 _已經知佢既諗法係
! e* a9 z) Z' m! B1 m
+ E8 L% v3 v4 k6 X7 U"唔响ITALK討論除交通以外既野,仲要係佢指定既野,是為興趣狹隘生活乏味"/ O1 T4 x3 i) \' t

- @6 \- u  @% _. e& [9 g我上黎ITALK就係為傾交通,
8 D) X- |) v: V* F4 h  q我要傾電腦我會去hkexc,我要去吹水我會去x登
8 p7 O/ |; F9 Q" {: I老實講,如果乜都要响italk傾,搞到好似做比人睇,咁已經證明佢既生活只係得ITALK,
; k# V) s! a% y6 t
# ]3 U5 F* |) J仲要不斷為自己感覺良好,而要不斷响ITALK強調自己愛好其他興趣,
: O3 E/ q5 T* g5 |其實有各種興趣既人,根本唔需要不斷重覆又重覆咁故意去講,
+ m' S3 A/ L4 I' E# _. r以達到踩低人地抬高自己之效8 j. l1 [' }# i. W! q
如果要咁做黎滿足自己既自尊心( i  K: z4 Z7 u9 q: v( ~+ Z
某程度上,呢個係一個悲哀
1 c2 H% W3 K5 e' Y  [+ j一個有正常興趣,正常社交既人根本唔會不斷同人吹噓自己興趣有幾豐富,乜乜物物$ u/ i7 w% Y8 ~

4 Z" u8 h2 c4 \$ Q: ?1 a  Y/ A[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-7-19 22:20 編輯 ]
今期流行:690是原罪
091320906 發表於 2010-7-20 00:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2010-7-20 08:05 | 顯示全部樓層
我覺得有版友已搞錯晒d關係。/ ^: T0 Y' Q$ P6 C' W; _: `5 L2 U2 ?, q
前因,有版友講這兒壯大的經過,4 F% w  K$ r$ \! o) D* [
到後來,就將茅頭指責部份會員,一d尊重都無。( F7 W. d' y9 R9 e0 E$ U/ h

+ u/ m) s/ ^& M$ f0 M, V8 `上forum玩,多數都想搵班志同道合的人交流,, L: R: q& U" o" u0 H7 r
同其他人上高登搵水友,其實無分別喎~1 r7 o. Z( [: ~: y
$ d$ N1 P  s: x6 P- }1 \
我鐘意係呢度同巴迷交流,去hkexc搵電腦迷交流,有咩問題?3 J3 J6 s- P) k1 y7 Y  D# ^8 y9 ?
- E5 Y: J# R1 c9 D/ r! [6 {. ]2 t
至於評分制,爭議不再多講。
, y- y7 u3 Q& C: v4 y/ W- L+ ]8 ]3 S4 ?; q6 |
只想講,玩forum,有樣野係仲慘過比人扣分。
1 P. v, _: F* h4 _& |9 x+ L! r2 ]& W) |* G' P
出一篇文,無人回應,無得交流觀點、分享睇法,才是真正的悲哀。6 H! r3 H: ^: h8 d$ h

4 s/ K# B" A1 _' ^有d說話,唔係話講到某一次,句野就變得岩聽。/ P9 c; {$ V7 m) d' V" C9 C
不停指責其他會員,仲要一而再再而三,都得不到附和。& p$ k1 O% z4 J/ R- W
就算你再出幾多次,結果都係一樣。- s) h! O2 H! h5 g/ a, E
) V. u6 X) Q, F  w6 e2 Q( h
(雖然離晒題,但有點不吐不快,唯有下次大家醒水,機智地略過)
) s, {9 `; e' G: ]9 p% a" j5 J  w=====& q8 o7 U% g3 e: Y
講起評分制,樓主以"不必要去扣分"去抵銷評分,
6 W, M; L, J9 @$ @" p- y某程度上都唔尊重其他人意見,與樓主話這兒新版友、新觀點入黎italk情況一樣,
* R" h) ^( H, U/ u% c5 U樓主幫一類人,又唔幫同一類人,雙重標準,何處再細談?, f/ y& u8 Z; l2 G9 j7 q( ?
. P' T+ l- \, `, E
以理服人,係有理由既,+3分admin35都無你乎啦....% K  G$ X2 {  W  w; ]% e

# ~3 N3 e! |! w, ]1 P+ k=====
, O: o7 n6 w) D+ t$ V針對一d問題,唔知站方有無興趣設立恆常機制,由版務與會員組成,; N" B* W9 A  P
大概在每季季尾,作一季檢討,討論新問題/現有問題,再研究係下一季可以點改善/新搞作,, Q9 Y+ u1 g* D9 x
一季一次,我相信大部份版務都唔會有太大壓力。" A. t: j- g5 P# Y8 `1 j) ~
/ i, n: V; ]) w- F+ u7 Y
而設立機制,除左季尾檢討,亦都會加強版務運作溝通。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| AL_71 發表於 2010-7-20 08:21 | 顯示全部樓層
我可以講既係,我係其他討論區
! Y' f0 e' }& C& N5 \% O(e.g. dixcuss, mixi及hkgxlden)既不同主題區都有發表唔同類型既文章
* U; R0 H: G8 [& m$ C. ]而果度既會員亦有好似我既做法
8 k# P3 W' q6 X# R2 v! t* A7 ^$ b* C$ Q4 r
不過既然你地覺得italk既版友只限集中於討論交通/特定興趣既話  \8 O( D" ?8 D
那麼我真係無話可說" z3 W; c3 l2 B* C* [$ q
(其實自己都發現部份交通討論區都有呢種情況,而佢地既版主/admin亦表示希望討論區只集中於某一主題,其他東西請到主流討論區講吧,做成這種文化出現)
! f# Q" r4 H5 H" ]2 T, Q
' e/ D: @( n1 v既然大家既諗法/價值靚完全唔同! X) h- t8 j& Q3 w! a* ~& }# D
我都唔想再講la,都係講返評分既野la
' p. T: W; Z& o% B- A
1 r6 k. J8 |' up.s.好多野都要大家爭取,你地唔爭取根本無法改變這裡
FBI2 發表於 2010-7-20 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-7-20 08:21 發表
! d; [/ y7 G% g4 A  Q3 |我可以講既係,我係其他討論區1 s- W+ Q) b" F; q1 P% }4 v, \
(e.g. dixcuss, mixi及hkgxlden)既不同主題區都有發表唔同類型既文章
! x1 S$ D$ z: u/ }而果度既會員亦有好似我既做法
9 t7 t/ {, S( j* c) \( Z  n& z! C" N; c8 `9 g
不過既然你地覺得italk既版友只限集中於討論交通/特定興趣既話% C; p9 |3 q" v& g' j! w
那麼我真係無話可說
+ R' d9 ^; {1 u# J/ w1 J; D...
/ K% T# D" a3 x6 z$ O6 D
8 a8 ]5 u7 P! [
問題係"呢度有需要改變嗎?",呢度又唔係得你一個板友,大部分板友都可以在此快樂地貼文,安分守己地貼文,而罵戰也比外間不少討論區少(一些冇人去既討論區除外).你唔係度貼文,又唔會對本板有什麼損失.既然無話可說,大可以不說,多說多錯,少說少錯,不說不錯.外間咁多討論區,一個italk係你眼中都只係過眼雲煙.
2 n6 |; P3 j/ k; \. z& l+ X1 K8 j" w! r$ U( ~9 y5 }$ ?
你不如搵第二個topic討論啦,例如本板有些板務人員怠於工作,變相三不管等等.
$ _% P# P5 }2 A2 g" w
& E8 U. E8 W5 B$ u) R; e[ 本帖最後由 FBI2 於 2010-7-20 08:35 編輯 ]
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工