hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?
開啟左側

筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?

lolo58 發表於 2010-7-15 17:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有時係筲箕灣太古坐過海車 感覺真係好漫長
如果趕時間 一係地鐵 一係3pm後既紅van

如果筲箕灣太古一帶有條特快過海線 咁就好la
最好係健康中街上橋
但有冇機會好似118咁好做呢?

106冇得改la 110 唉...算把la
所以102會唔會比較合適呢?但迫北角班客坐112 又要經銅鑼灣  唔知佢地又肯唔肯....
LP1200 發表於 2010-7-15 17:48 | 顯示全部樓層
呢個問題其實都爭拗左好耐
基本上每改一條隧線都系牽一髮而動全身
不過咁
聽聞區會會就隧線問題會系下年RDP同巴士公司傾
即管睇下有咩建議..
Lovey Dovey
cat666 發表於 2010-7-15 18:19 | 顯示全部樓層
要! 所以我like 102P 点解要經天后, 等燈位.車已到

評分

參與人數 4iPower -2 aPower -8 收起 理由
Choi -3 惡意灌水
CPY -3 辭不達意,中國語文運用水平欠佳,宜改善。 ...
樂仔〞 -2 講野 1999 , 唔知 up 乜
238X -2 詞不達意,不符站規 16 條 i 項要求,另見 #4 ...

查看全部評分

238X 發表於 2010-7-15 18:33 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

你回緊邊個?同埋你句論述好詞不達意:

1.  我真係唔知你係想 102P 經天后,
定係唔想 102P 經天后。

2.  況且 102P 而家都唔經天后!

淨係呢兩點已經足以扣分了。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JX9097 發表於 2010-7-15 18:48 | 顯示全部樓層
其實筲箕灣(愛秩序灣)再加上西灣河
冇理由撐唔到一條特快線過海
之不過巴士公司資源有限,港鐵又迫又要去金鐘轉車
再加埋未必有118咁好做
所以巴士公司冇乜推動力去搞
Mahoumatic 發表於 2010-7-15 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-7-15 18:48 發表
其實筲箕灣(愛秩序灣)再加上西灣河
冇理由撐唔到一條特快線過海
之不過巴士公司資源有限,港鐵又迫又要去金鐘轉車
再加埋未必有118咁好做
所以巴士公司冇乜推動力去搞 ...

以人口計,加埋都未必有5萬,上埋耀東都無8萬,就算無102,
開條過海線跟720上東廊,今時今日都未必夠客過運吉開線喎
當然,110到今日都取消唔到,係好少有既例外…
KR7295 發表於 2010-7-15 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Mahoumatic 於 2010-7-15 19:11 發表

以人口計,加埋都未必有5萬,上埋耀東都無8萬,就算無102,
開條過海線跟720上東廊,今時今日都未必夠客過運吉開線喎
當然,110到今日都取消唔到,係好少有既例外… ...

我唔知柴灣+小西加埋幾多人住丫, 但以為數唔少喺筲箕灣行上柴斜搭118/喺筲箕灣搭106P過海既人黎計
筲箕灣, 西灣河特快過海車的確唔可以話做唔住, 呢兩度真係連搭港鐵過海都要遊花園架...
而110... 算吧啦, 越改越蹝氣, 其實我一直覺得呢條線有條件改特快同做到半夜
I'm just a small potato!!
cat666 發表於 2010-7-15 22:26 | 顯示全部樓層
" 要! 所以我like 102P 点解要經天后, 等燈位.車已到"

首先你知102P依家点行. 就知呢句点解

我的意思点解所有筲箕湾及太古隧道巴都要經天后, 等燈位.

最後一点, 若您不明白我寫甚麼大可以問人,

吾駛下下扣分慨!

雖然個場係你,我吾在此發言你估是你損失還是我, 再見

評分

參與人數 10aPower -39 收起 理由
KC2857 -5 態度囂張
Crotone -5 態度囂張
68A -1 態度囂張
MZ3101 -5 你想講咩 = ="
da54 -5 態度囂張,言詞不通,破壞討論 ...
CPY -3 錯字+態度欠佳+中國語文運用水平欠佳。 ...
CTB@315 -5 無法理解文字
VA54-HN8897 -2 講再見o既禮物,原因係可讀性低,無法理解文字, ...
lpc -5 態度輕佻,呢個世界冇話冇左邊個唔得囉 ...
河灣西 -3 你講說話真囂張,你以為自己係邊個? 3分是我扣 ...

查看全部評分

ccicoltd 發表於 2010-7-15 23:27 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

強烈建議閣下補習一下標點 (点) 符號用法。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
238X 發表於 2010-7-15 23:35 | 顯示全部樓層

回復 8#, 9# 的帖子

唔用標點都可以換行:
要! 所以我like
102P 点解要經天后, 等燈位.車已到

但佢 like 咩呢?「車已到」邊呢?

最後想同果位站友講聲:
個場唔係我的 (我只係義工),
如果你覺得我扣你分唔合理,
你可以搵助理評分專員 admin23 / admin71 同你評理。

但見你咁唔肯面對自己既表達問題,
恕我唔打算收回評分。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知