hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 看一看墨爾本怎麽羡慕和妒忌我們的鐵路系統! ...
開啟左側

看一看墨爾本怎麽羡慕和妒忌我們的鐵路系統!

railfan 發表於 2010-7-16 01:17 | 顯示全部樓層

我個人認為港鐵在營運集體運輸經營是有一定的認受,否則就不會被全球多地的集體運輸聘用為顧問機構。
在本港的地鐵仍在籌建的時候,英國倫敦地鐵給予香港很多的經驗,沒想到,幾年前香港卻為倫敦輸出營運經驗及意見,可見地鐵多年來的成績是肯定的。

當然我們不能自滿,還要繼續精益求精﹗
3AD170 發表於 2010-7-16 01:20 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我唔知道自己有無眼花,墨爾本Metro行得咁顛簸呢?同港鐵列車相比真的差很遠。
 樓主| Chi_Hang 發表於 2010-7-16 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD170 於 2010-7-16 01:20 發表
我唔知道自己有無眼花,墨爾本Metro行得咁顛簸呢?同港鐵列車相比真的差很遠。

你看見的車還要是新車! 全都是兩千年過後才引進!! 鐵軌就久久都不更新,還要用木枕,一到夏天就會因過於膨脹而彎曲!!!所以為什麽要炒 Connex 而請 MTR 過去管理?!

railfan 發表於 2010-7-16 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD170 於 2010-7-16 01:20 發表

東鐵線又何嘗不是?
原地鐵的路線,大部份都是以混凝土作路基,當然四平八穩。可是東鐵線所行經的路線,根本就是100年前建成的,路基不像地鐵一樣平穩,在很多路段一樣是拋下拋下。
mmlcs36 發表於 2010-7-16 01:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-7-16 02:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-7-16 02:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
mmlcs36 發表於 2010-7-16 02:24 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2010-7-16 03:40 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-7-16 03:19 發表

混凝土作路基好似唔係一個因素
地鐵過小半徑重震過東鐵wor

東鐵又有什麼路段"拋下拋下"?

東鐵拋下拋下拋到MLR行起上來身心齊震,震到操勞過度
你話勁唔勁
少甜啊唔該
AVW56 發表於 2010-7-16 08:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Chi_Hang 於 2010-7-16 00:58 發表

但我主要的目的是要提醒我們要知足,不要身在福中不知福。還有主要討論點是關於為什麽 MTR 可以 得到人家的認同和羡慕。 ...

又唔見你將香港MTR拎去同日本比?
同日本比, 香港MTR應該可以企埋一邊無聲出.

比較, 應該要同好的比, 發覺有距離, 之後就發奮去追, 咁樣先有進步,
點解MTR而家得到其他國家的認同? 咪正正係因為上面個句囉.

如果當年MTR真係好似你咁, 覺得已經好過好多地方啦, 而唔改進,
MTR今日會得到其他國家的認同嗎?

香港今日的繁榮, 正正就係因為我地努力求上進, 從不自滿,
如果照你個套, 我諗香港未來幾十年應該會原地踏步,
好快就會比新加坡, 深圳, 上海等地方過頭.

仲有呀, 你唔好比MTR搵笨先得架,
MTR咁高調接受訪問, 真正目的係要同當地政府講,
良好服務係需要資源投入, 背後台詞其實係控訴當地政府,
批評政府無做好基本設施的投入.