hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 看一看墨爾本怎麽羡慕和妒忌我們的鐵路系統! ...
開啟左側

看一看墨爾本怎麽羡慕和妒忌我們的鐵路系統!

93A_S3_6:30am 發表於 2010-7-16 16:56 | 顯示全部樓層

路過~
點解次次講親MTM都會有d疑似罵戰?

連東鐵拋唔d拋都拎埋黎講,同主題有咩關係?
拋就唔係世界級鐵路,唔拋就係咁話法牙
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
 樓主| Chi_Hang 發表於 2010-7-16 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-7-16 16:56 發表
路過~
點解次次講親MTM都會有d疑似罵戰?

連東鐵拋唔d拋都拎埋黎講,同主題有咩關係?
拋就唔係世界級鐵路,唔拋就係咁話法牙

我是想給大家看看外國人怎麽羡慕和妒忌我們有一個那麽先進和可靠的鐵路系統。身為香港人,我倒覺得蠻自豪的!當然我們也應該居安思危,精益求精。但是如果有人還是身在福中不知福,以爲所有東西是你理所當然的,包括月臺幕門,空調,乾淨的車站,安全的乘車環境,穩定的班次等等。還有那些對 MTR 有很大的偏見和故意雞蛋裏挑骨頭的人,那我就恐怕沒法控制。

世界上沒有一個鐵路系統是完美的,香港也是!

P.S. 時間表的用意是給人家預時間乘車,但是一個三分鐘,五分鐘就有車的鐵路系統,我不見得需要時間表!墨爾本多麽想一到車站,等一下子就有車而不需要看時間表!別以爲頻密的發車率是理所當然的!還有,請把討論範圍收窄在通勤鐵路系統!

樂仔〞 發表於 2010-7-16 17:53 | 顯示全部樓層
港鐵係咪淨係計前地鐵線路架 ?
我唔信輕鐵西鐵真係去到 99.9% 咁勁囉
ES464470X 發表於 2010-7-16 18:07 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-7-16 17:53 發表
港鐵係咪淨係計前地鐵線路架 ?
我唔信輕鐵西鐵真係去到 99.9% 咁勁囉

前地鐵路線都要睇下係邊條,
地鐵路線的準點誤差係2分鐘, 但係自從將軍澳線換入K-TRAIN行走,
已經有網民指誤點不只2分鐘, 甚至要轉車序~

而前九鐵路線準點誤差係5分鐘, 所以馬鐵同西鐵準點率應該有99.9%
東鐵就應該無, 因為直通車入境時間不定,
每日都對不同班次構成影響~
herman15hk 發表於 2010-7-16 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-7-16 14:18 發表

你的文章重點就講車啦, 重有話車的用料同構造都不如地鐵呢

輪軌交互作用並不是線性, 架車極速提高頂唔順加減速設定, 唔出事就奇

係重點講車不過入面都講到軌道係其中一個成因
就算D野銲得差係主因,都係要有其它contributing factor
例如車體共振,摩打,compressor運行時的共振
極少的起伏係高速時已經可以產生好強的車體共振
至少部份路段更換軌道後震度係遠比換軌前少

當然就東鐵的情況,要講開新post慢慢講都得

少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2010-7-16 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2010-7-16 17:03 發表

東鐵頂多係乘客感覺拋,
外面睇係唔會見到成架車拋

但墨爾本METRO外面睇係會見到成架車拋離拋去,
車內乘客唔扶穩就算係直路都會失重心,轉軌唔扶住隨時命都冇,
不過車內係冇扶手咁濟

留意0:15-0:22,仲衰過巴士
http://w ...

呢條片我諗起JR西日本早年D廣告
部國鐵型電車搖下搖下,旁白話佢安全,舒適.....
少甜啊唔該
ArnoldC 發表於 2010-7-16 18:42 | 顯示全部樓層

其實東鐵以城際鐵路來說係非常穩定啦!英國搭火車拋到坐響度都離地都試過。裂紋事件嘅「震動」應該係正常行車嘅高頻率震動,同「拋」無關。

其實如果鋪都好嘅話,道碴比起石屎道床,舒適度同噪音方面理論上比較好。

053h4 發表於 2010-7-16 19:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-7-16 19:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-7-16 19:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽