hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [ 問 ] 馬鞍山 80年代尾 / 90年頭道路網
開啟左側

[ 問 ] 馬鞍山 80年代尾 / 90年頭道路網

yyy5138 發表於 2010-7-16 03:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟住係馬鞍山十五年近期同朋友研究緊馬鞍山道路網
發現我對馬鞍山道路網係十分唔熟悉
請問有無版友可以講吓馬鞍山咁多年道路網演變呢?
小弟亦有幾個問題想問

1)馬鞍山做新市鎮個時(恆安入伙後)有D咩道路呢??

2)馬鞍山路近沙田起點係邊到??(現時+80年代尾 / 90年頭)

3)77區係咪填海得返泥??幾時先開始發展77區呢??

4)初發展 GE馬鞍山市有而家GE咩地方呢??

5)請問有無版友可以講吓馬鞍山咁多年道路網演變呢??
12A 發表於 2010-7-16 09:51 | 顯示全部樓層
無錯, 九十年代尾,
首個落成的設施係德信中學同馬鞍山主風小學, 2000年9月開
當年85K就係因為要配合學校開學, 特意繞經入去
結果都有不少意見, 改道安排係改過來

4)初發展 GE馬鞍山市有而家GE咩地方呢??
恆安, 錦鞍苑; 耀安, 錦禧苑
現在的馬鞍山遊樂場同運動場以前係興安臨屋區
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| yyy5138 發表於 2010-7-16 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-7-16 09:51 發表
無錯, 九十年代尾,
首個落成的設施係德信中學同馬鞍山主風小學, 2000年9月開
當年85K就係因為要配合學校開學, 特意繞經入去
結果都有不少意見, 改道安排係改過來

4) ...

當年繞經前係點行??
繞經後行法同而家一唔一樣??
同埋我想問吓馬鞍山路 / 西沙路係幾時開通
係咪後過亞公角街??
OTIS401 發表於 2010-7-16 13:13 | 顯示全部樓層

當時77區批學校起完後
都有單車徑連接,但到了德信果邊就完了,之後係一大片爛地
到後期才駁回

而頌安就係起黎取代興安臨屋區的

道路網演變...其實整個馬鞍山改得最多的地方
都係恆安同利安對出的馬鞍山繞道

同埋都想問
當時86K果堆的路線,過左富安花園係點行的?
 樓主| yyy5138 發表於 2010-7-16 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-7-16 13:13 發表
當時77區批學校起完後
都有單車徑連接,但到了德信果邊就完了,之後係一大片爛地
到後期才駁回

而頌安就係起黎取代興安臨屋區的

道路網演變...其實整個馬鞍山改得最多的地方
都係恆安同利安對出的馬鞍山繞道

同埋都想問
當時86K果堆的路線,過左富安花園係點行的?

我只係記得當時回旋處已經係盡頭(過回旋處直行就馬鞍山路落斜位)
出九龍方向同返馬鞍山都係直路泥(我指恆安對出個到)
最記得有條大斜路
出九龍係落大斜再上大斜再落暗斜(返馬鞍山就相反)

個人對馬鞍山路(富安至恆安一段) / 富安 / 77區 / 西沙路以前係點就真係唔知
martin2000 發表於 2010-7-16 14:58 | 顯示全部樓層

回復 3#,4# 的帖子

85K未入77區前,係直接由富安去頌安, 富安後經86K上馬鞍山路->城安出口(即現時大水坑出口)->恆泰路->恒耀街->西沙路後同現時一樣
印象中86K係冇改過路線,都係亞公角街->恆信街->恆泰路->恆泰路支路(當年唔係巴士專線)->馬鞍山路
其實當年運輸署曾經想將現巴士專線封閉, 將86K改為不經亞公角街, 濱景之後直入恆安, 不過當然比區議會ban咗

至於85K改入77區後都改過好幾次,
2000年8月28號, 來回方向都改經77區, 77區內的路線係恒泰路->寧泰路->喜泰街->恒泰路->沃泰街->寧泰路->恒泰路
當時77區內來回方向都有5個站, 現時往馬鞍山方向的錦泰苑->喜泰街->恒泰路->往沙田方向的德信中學->往沙田方向的錦泰苑
不過去到開學日9月1號, 取消往沙田方向繞經77區
直至去到9月中, 九巴加開一班85K特車,1515由錦泰苑開往沙田火車站, 不入富安
不過我記得有一次學校放早, 唔記得通知九巴改時間, 搞到要行出富安搭車
直到2001年1月, 整條寧泰路通車, 85K來回方向都改經77區, 即現時的路線, 不過未有海典灣及保泰街站
 樓主| yyy5138 發表於 2010-7-16 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 martin2000 於 2010-7-16 14:58 發表
85K未入77區前,係直接由富安去頌安, 富安後經86K上馬鞍山路->城安出口(即現時大水坑出口)->恆泰路->恒耀街->西沙路後同現時一樣
印象中86K係冇改過路線,都係亞公角街->恆信街->恆泰路->恆泰路支路(當年唔係巴士專線)->馬鞍山路
其實當年運輸署曾經想將現巴士專線封閉, 將86K改為不經亞公角街, 濱景之後直入恆安, 不過當然比區議會ban咗

係咪富安班人攪事??
除左86K...運輸處當時有無計劃張77區/富安有代替品GE線(eg:40x(43x) 85M(286M) 87D(81C)放上公路??
將來仲會唔會有類似計劃??
STR 發表於 2010-7-16 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 16-7-2010 16:21 發表

係咪富安班人攪事??
除左86K...運輸處當時有無計劃張77區/富安有代替品GE線(eg:40x(43x) 85M(286M) 87D(81C)放上公路??
將來仲會唔會有類似計劃??
富安去黃大仙 慢慢等 84M ?
富安去太子 81C 聖佐治行過去 ?
你曾經o係果度住過你就明個問題唔係咁簡單
石頭 發表於 2010-7-16 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 STR 於 2010-7-16 22:05 發表

咁40X同43X時間唔係差好多,應該可以是但一條唔入la?!
 樓主| yyy5138 發表於 2010-7-17 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 STR 於 2010-7-16 22:05 發表

咁幾乎個個地方都有區係唔方便
唔通要一區一線??