hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將軍澳線油塘站訊號故障影響列車班次(16/7/2010) ...
開啟左側

將軍澳線油塘站訊號故障影響列車班次(16/7/2010)

93A_S3_6:30am 發表於 2010-7-18 15:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-7-18 14:34 發表

但問題係冇一次係壞康城,而係壞其他站,特別係將軍澳站果個波口位
好似壞左唔只一次

對上兩次壞將軍澳站個波口之後,
就係因為要比抽康城Shuttle入將軍澳站其中冇壞波口的一邊月台(上/下行)載客/清客,
結果成條TKL上/下行正常班次比佢打亂曬
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3ASV174 發表於 2010-7-18 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-7-18 15:12 發表

對上兩次壞將軍澳站個波口之後,
就係因為要比抽康城Shuttle入將軍澳站其中冇壞波口的一邊月台(上/下行)載客/清客,
結果成條TKL上/下行正常班次比佢打亂曬 ...

所以我咪話呢 d 情況不如直情停o左康城列車服務,
直接開 feeder bus 由康城站出將軍澳站俾人轉車,
反正以康城目前客量,如果唔係壞 peak hour,開架 60 座老冠入去行 10 分鐘一班都唔會爆啦。

無理由因為咁而打亂全條將線班次,
為左你一個港鐵尊站就玩謝全將軍澳同東九過海客,於心何忍呀?
AVW56 發表於 2010-7-18 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2010-7-18 15:49 發表
為左你一個港鐵尊站就玩謝全將軍澳同東九過海客,於心何忍呀?

無錯, 就係咁.
港鐵公司要賺錢架嘛 (賣樓收入, 非車務).

港鐵公司唔特別照顧尊站, 一陣d樓滯銷,
到時係咪寶琳, 以至將軍澳居民湊錢賠先?
Alvin2002 發表於 2010-7-18 17:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2010-7-18 15:49 發表

反正以康城目前客量,如果唔係壞 peak hour,開架 60 座老冠入去行 10 分鐘一班都唔會爆啦。

無理由因為咁而打亂全條將 ...

若果而家停左康城服務, 幾時先開返畀佢? 就算將來先開返, 亦難保唔會發生類似而家咁比較頻密既事故喎.
3ASV174 發表於 2010-7-18 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2010-7-18 17:10 發表

若果而家停左康城服務, 幾時先開返畀佢? 就算將來先開返, 亦難保唔會發生類似而家咁比較頻密既事故喎.

我意思係好似上次將軍澳站壞波口,
康城車只可以停一邊月台呢o的情況。
既然一咁樣壞康城車又要拉到好疏,寶琳坑口同東九過過客又要被無辜牽連既時候,
點解唔索性暫時唔開康城列車,改由緊急接駁巴士載康城客出將軍澳站轉車,
咁將軍澳線正線就可以維持返正常服務,
繁忙時段康城站既客量連寶琳站同坑口站既 1/10 都無,何況非繁忙時段?
壞車既時候強行維持康城站既服務,完全係雙輸局面。

將軍澳線壞車既時候,
都唔止一次係只要暫停康城列車服務就可以維持寶琳至北角一段正常服務。

所有野都係講緊壞車o既時候既緊急措施,
無壞車既時候唔開康城做咩。
LU3721@AVBE1~6C 發表於 2010-7-18 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2010-7-18 17:10 發表

其實就算停左康城,日日繁時前後都一樣有車出入車廠,一樣行果段路,
只不過最多唔響正繁時中間壞~
kevin_logos 發表於 2010-7-23 17:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 18-7-2010 15:49 發表

無理由因為咁而打亂全條將 ...

唔使停,叫港鐵用每年ge盈餘黎係將軍澳起多個月台咪得lor...(如果起得)
以後列車只會由康城往返將軍澳,叫D人自己轉車去寶林/北角
初頭可以好似迪士尼綫個啲車甘,整住4卡先。第時多人個時先整翻8卡都唔遲啦。
再唔係可以係將軍澳整個備用月台,有需要時用黎『疏導』乘客。

JX9097 發表於 2010-7-23 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kevin_logos 於 2010-7-23 17:10 發表
唔使停,叫港鐵用每年ge盈餘黎係將軍澳起多個月台咪得lor...(如果起得)
以後列車只會由康城往返將軍澳,叫D人自己轉車去寶林/北角
初頭可以好似迪士尼綫個啲車甘,整住4卡先。第時多人個時先整翻8卡都唔遲啦。:victo ...

閣下覺得港鐵會唔會用咁多錢去搞?(已經先將工程可行度放埋一邊)
佢有心搞的話,當年規劃就已經將觀塘線拉入去將軍澳(寶林/康城是但一邊)
而唔係等到今時今日,將軍澳站上蓋起緊樓先嚟搞
相信以港鐵態度,最終康城:寶林列車應該會1:2 (even係1:1 )
寶林/坑口(連同部份康盛/翠林)居民,自求多福吧啦
kevin_logos 發表於 2010-7-23 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 23-7-2010 17:28 發表

閣下覺得港鐵會唔會用咁多錢去搞?(已經先將工程可行度放埋一邊)
佢有心搞的話,當年規劃就已經將觀塘線拉入去將軍澳(寶林/康城是但一邊)
而唔係等到今時今日,將軍澳站上蓋起緊樓先嚟搞
相信以港鐵態度,最終康城:寶 ...

當年規劃係指將軍澳綫?
如果係,以當年將軍澳區ge人口黎計根本就無可能。
港鐵依家將觀塘綫延伸去康城都未必即刻做到,因為依家觀塘綫又忙於延綫工程(油麻地方向),就算係都等個邊搞掂先啦!!
其實如果 寶林:康城 列車服務真係 1:1 的話,只會令到:
1. 好多市民/區議員反對
2. 寶林、坑口太多人等車(甚至可能要實施人潮管制)
Choi 發表於 2010-7-23 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kevin_logos 於 2010-7-23 17:45 發表

當年規劃係指將軍澳綫?
如果係,以當年將軍澳區ge人口黎計根本就無可能。
港鐵依家將觀塘綫延伸去康城都未必即刻做到,因為依家觀塘綫又忙於延綫工程(油麻地方向),就算係都等個邊搞掂先啦!!
其實如果 寶林:康城 列車服務 ...

3. 692鹹魚翻生
新造的人、如鷹展翅上騰。