hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將軍澳線油塘站訊號故障影響列車班次(16/7/2010) ...
開啟左側

將軍澳線油塘站訊號故障影響列車班次(16/7/2010)

kevin_logos 發表於 2010-7-24 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 23-7-2010 23:13 發表
如果將線繁時北角-將軍澳段由2分30秒加密至2分鐘一班,那需要增加多少列車行走?

如果將北角至將軍澳路段由2.5分在鐘加密至2分鐘一班,咪真係連坑口同寶林都係2分鐘一班...
如果以可行度黎計,機會只係好微,因為依家2.5分鐘一班係坑口去寶林有時都要停係中間,如果真係調到2分鐘,可能班班車都要停,除非好似北角站甘清客再掉頭。
康城2分鐘一班係得嫁,因為康城有兩個月台,港鐵依家唔係成日用一號月台,第時一定會用(當康城區越來越多人)。因為康城有兩個月台,所以可以2分鐘一班。相反,寶林得一個月台,2分鐘一班就比較難啲。
平田巴總站長 發表於 2010-7-24 17:55 | 顯示全部樓層
其實我就唔明,d人成日都話寶琳都可以打爆架車
咁油塘d人咪更加唔駛上
你地等多一班就係度嘈,難為觀塘線既乘客日日都係油塘等兩三班先上到
好彩而家有康城黎既車先容易d係油塘上到車
康城加密d絕對係好事,咁可以令將軍澳線既班次跟翻住觀塘線既班次
唔駛成日黎兩三班觀塘線既車都唔黎一班將軍澳線既車
d客就堆晒係油塘
3ASV467 發表於 2010-7-24 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 平田巴總站長 於 2010-7-24 17:55 發表
咁油塘d人咪更加唔駛上

乜寶林打爆左抽車之後去到油塘都仲係爆緊咩?
~誰@359~ 發表於 2010-7-24 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 平田巴總站長 於 2010-7-24 17:55 發表
咁油塘d人咪更加唔駛上
你地等多一班就係度嘈,難為觀塘線既乘客日日都係油塘等兩三班先上到
康城加密d絕對係好事,咁可以令將 ...

寶林打爆,調景嶺都落返起碼半車啦下話…
字大只顯得人自大
93A_S3_6:30am 發表於 2010-7-24 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2010-7-24 00:32 發表

不過應該唔會去到 1:1 咁絕既…
康城既需求有幾幾高
港鐵無理由唔清楚…

原帖由 kevin_logos 於 2010-7-24 15:27 發表

如果將北角至將軍澳路段由2.5分在鐘加密至2分鐘一班,咪真係連坑口同寶林都係2分鐘一班...
如果以可行度黎計,機會只係好微,因為依家2.5分鐘一班係坑口去寶林有時都要停係中間,如果真係調到2分鐘,可能班班車都要停,除非好 ...

係囉,
我真係覺得康城入曬伙後極大機會係1:1,
如果唔係康城站都唔會咁起,4分鐘一班單月台實support到,
如果話係備用,康城站隔鄰就車廠,真係冇乜必要~

仲有一個變數係百勝角站,
比佢起得成就真係極大機會係1:1
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
ctb8107 發表於 2010-7-26 02:47 | 顯示全部樓層
其實計站既數目, 寶琳、坑口兩個站, 點都冇理由同康城一個站share 50:50班次
即使有百勝角站, 百勝角只係發展低密度住宅, 都冇可能同寶琳、坑口看齊

但奇就奇在,
當年將軍澳支綫動工時, 已經講明條線最終會有兩個分支、去兩個不同終點
而將軍澳支綫二期動工時, 更清楚列明沒有百勝角站, 而且最終列車會以梅花間(足)形式前往兩條分支, 即是寶琳:康城 1:1
但多年來一直都沒有見到任何一方提出反對

kay 發表於 2010-7-26 07:40 | 顯示全部樓層

比我揀,我會傾向康城唔做1:1
反正康城較自成一角,客集中,開K巴去觀塘,太古坊,直出車海都有得做。
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2010-7-26 07:46 | 顯示全部樓層
咁油塘d人咪更加唔駛上
康城加密d絕對係好事,咁可以令將 ...

寶林開出嘅車,有部份客喺調景嶺會落車
康城開出嘅車,對於觀塘線乘客而言的確係好似半空車咁serve佢哋
但難為咗坑口+寶林+山上人咁解啫
3ASV467 發表於 2010-7-26 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2010-7-26 02:47 發表
其實計站既數目, 寶琳、坑口兩個站, 點都冇理由同康城一個站share 50:50班次
即使有百勝角站, 百勝角只係發展低密度住宅, 都冇可能同寶琳、坑口看齊

但奇就奇在,
當年將軍澳支綫動工時, 已經講明條線最終會有兩個分支、去兩個不同終點
而將軍澳支綫二期動工時, 更清楚列明沒有百勝角站, 而且最終列車會以梅花間(足)形式前往兩條分支, 即是寶琳:康城 1:1
但多年來一直都沒有見到任何一方提出反對

最終情況下係講緊寶林仲可以做到 3.5 分鐘一班
之不過而家出現 5 分鐘一班呢…
|_arco 發表於 2010-7-27 03:30 | 顯示全部樓層