hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 當電子牌普及後 (多相)
開啟左側

[1990s] 當電子牌普及後 (多相)

king 發表於 2010-7-22 19:19 | 顯示全部樓層

對。118 開線嗰陣啲巨龍都係冇「柴灣」。
自從網上有人譴責巴士迷攪牌影相之後,我都冇乜點留意牌布寫啲乜lu.
我想講下,城巴係冷待牌布這東西的。自從有深灣呢個總站,97A 就從來冇攪過地點牌。
因為冇人架車有齊兩邊總站嘅牌布;M47 無論用單層巴或者雙層巴,都唔會攪
中環(香港站);5C 總站 灣仔(盧押道)我咁耐只係喺一架土炮B6出現過;
仲有,25A 同 25C 從來冇一架單層巴或者雙層巴攪過 灣仔 或者 寶馬山,縱使牌布上
兩個地點攞到好近… 唔通啲車攪唔到牌,我打電話上城巴熱線投訴咩
點解巴迷咁介意九巴車頭膠牌係唔係腸牌,係唔係靚牌。城巴車頭寫乜就冇人理嘅呢?
LP1200 發表於 2010-7-22 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 河灣西 於 2010-7-22 11:26 AM 發表
按電子牌,
780P係有回程往興華的顯示

(逾半年前見過)

我記得當初的780P系建議開來回程服務..
後來只系開單程去中環...
跟下幾張n年前的電牌相...

Lovey Dovey
 樓主| ml27 發表於 2010-7-22 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2010-7-22 19:19 發表
對。118 開線嗰陣啲巨龍都係冇「柴灣」。# i3 y; z0 ~! |8 v1 d
自從網上有人譴責巴士迷攪牌影相之後,我都冇乜點留意牌布寫啲乜lu.: H" {2 @  |, c. `& F
我想講下,城巴係冷待牌布這東西的。自從有深灣呢個總站,97A 就從來冇攪過地點牌。
7 X8 f& l5 I* ewww.hkitalk.net因為冇人架車有齊兩邊總站嘅牌布;M47 無論用單層巴或者雙層巴,都唔會攪+ ?2 P, ]7 z# _
中環(香港站);5C 總站 灣仔(盧押道)我咁耐只係喺一架土炮B6出現過;
5 _; b; v6 M( vhkitalk.net仲有,25A 同 25C 從來冇一架單層巴或者雙層巴攪過 灣仔 或者 寶馬山,縱使牌布上6 z) c* s+ I8 q/ m( }
兩個地點攞到好近… 唔通啲車攪唔到牌,我打電話上城巴熱線投訴咩
5 X3 d0 {7 ^! H7 }點解巴迷咁介意九巴車頭膠牌係唔係腸牌,係唔係靚牌。城巴車頭寫乜就冇人理嘅呢?

1. 大部份海廠車(尤其係短車)都加左數碼港同深灣, 不過個個司機都嫌路程短而唔攪牌(同98, 595一樣)
2. 除左北區專利車, 好少車有中環(香港站), 當然, 將北區專利牌布裝左落南區車例外
3. 灣仔就有 . 灣仔(盧押道)就無o勒
4. 雙層車o既寶馬山同灣仔係唔近o架

另外, 好多低B o既攪牌都係壞o既, 所以好多時唔係唔攪, 係攪唔到
例子:
I'm 佬...巴士佬
 樓主| ml27 發表於 2010-7-22 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 lazyinhk 於 2010-7-22 18:55 發表

上星期睇到510捲牌布有科學園、達之路、葵涌邨、掃管芴等等...

510卷牌係咁o既

logo
機場(博覽館)
藍田
油塘
紅磡
青嶼繳費廣場
迪士尼樂園
迪欣湖
北角
葵涌(村)
掃管笏
屯門(置樂花園)
中環(港澳碼頭)
天水圍(北)
天水圍
銅鑼灣
屯門(龍門居)
屯門
金鐘
海洋公園
灣仔
荃灣
數碼港
九龍塘
沙田(市中心)
沙田車站
華富
華富(經海洋公園)
員工接送
暫停載客
上環
麗港城
科學園
大埔
中環(碼頭)
柴灣(東)
中環(香港站)
馬鞍山
耀安
沙田(廣源)
沙田(愉翠苑)
中環(港澳碼頭)
將軍澳
順利
觀塘
暫停載客
深水埗
金鐘
小西灣
北角
跑馬地
堅尼地城
銅鑼灣
銅鑼灣(威非路道)
摩星嶺
華貴
九龍灣
黃竹坑
深灣
利東
鴨脷洲
中環
香港仔
彩雲
海怡半島
荔枝角
長沙灣
旺角
美孚
愛秩序灣
筲箕灣
田灣
寶馬山
I'm 佬...巴士佬
ccicoltd 發表於 2010-7-22 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-7-22 09:47 發表
另一個經典例子係「美孚」牌,當年呢格牌一早已經出現但無任何路線用,
大家已經議論紛紛點解無用都擺係度,後來過左幾年 102 俾左城巴做先用得著,
不過當年城巴已經無須刻意換牌布。

「愛秩序灣」、「海怡半島」等地點,也早就在牌布中存在,但牌布使用後城巴才進駐這些總站。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kiwai 發表於 2010-7-22 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR101@259D 於 2010-7-21 22:03 發表
點解有個牌係"秦石"??

呢個真係諗唔明
秦石又冇村巴, 又冇過海線做總站,
真係唔知點解城巴有呢個地點牌
king 發表於 2010-7-23 00:02 | 顯示全部樓層

第一批走進海怡半島的路線是不是 99?
同埋 N171有冇試過喺海怡半島做總站呢?
Quanta 發表於 2010-7-23 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2010-7-23 00:02 發表
第一批走進海怡半島的路線是不是 99?
同埋 N171有冇試過喺海怡半島做總站呢?

N171 初開辦時係以海怡半島做總站
約在 2002 年先縮短至鴨脷洲邨

另 171 開辨日期早過 99
da93 發表於 2010-7-23 05:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2010-7-22 00:48 發表

仲好似唔係幾好意頭添...

話時話,
龍運牌布都有 "機場地面運輸中心 Airport (Ground Transportation Center)",
呢個名超長, 多數人又不知所在何處 (即機場巴士總站),
而家都好少見了... ...

冇記錯好似龍運乳豬紙仲有呢個名

其實機管局都有呢個牌放晌巴總度
不過唔算當眼囉
AV115 發表於 2010-7-23 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2010-7-22 22:02 發表

呢個真係諗唔明
秦石又冇村巴, 又冇過海線做總站,
真係唔知點解城巴有呢個地點牌

秦石附近都仲有條 182 同埋 170,話唔定城記諗過玩 182 短棍都唔出奇。
不過「鶴園」?!!!我只諗到一個可能性:呢個係海逸總站一開始諗過用既名。但係點解會諗 d 咁騎呢既名呢?