hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Photo Report] BG’s DC-10-30 to Dhaka
開啟左側

[飛行報告] [Photo Report] BG’s DC-10-30 to Dhaka

樓主| sutrak 發表於 2010-7-26 05:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-7-26 03:20 發表
實情如果坐中 S2-ACR 的話, 實情佢只係起 1988 年出廠
唔係比 CX o既 744 舊好多 ~

不過樓主坐個架係 S2-ACQ - 1983 年出廠
可能就真係舊左小小 ~

S2-ACQ 是 1979 年出廠的
AVD1 發表於 2010-7-26 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2010-7-26 05:49 發表

S2-ACQ 是 1979 年出廠的

Sorry, 起 Airfleets.net 睇錯左行,
架機係 1979 年出廠, 1983 年先加入 BG ~

其實架機起 SQ 都唔係服役好耐 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2010-7-26 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Chi_Hang 於 2010-7-25 23:08 發表
樓主好大膽!如果不是為了坐某一型號的飛機,我真的不敢座這樣的飛機:太陳舊了!真的很怕中途會發生任何意外!!

其實只要維修保養得宜,未超過飛機本身的certified hours/cycle limit,大可以放心。30年機齡的飛機,香港可能比較少聽見,
但係其實周圍都仲有好多。

Douglas的airframe設計,好多都係overbuilt,據聞比起A廠或B廠產品,出現包括skin wear在內的各種锈蝕的頻率相當低。
BG的維修水準係點,我唔清楚,但係美國西北航空06/07年退役的一批DC-10,好多都係71-72年出廠,足足用左35年,
果批飛機可能有幾隻累積超過130,000飛行時數。

保養得好的舊機,幾乎肯定安全過保養唔好的飛機,我唔會話唔夠膽坐。
例如Delta有一批三手(前NW)DC-9-30/40,最舊果架1967年出廠,平均超過90,000小時/90,000個cycles,應該一年內會全面退役,
我如果有假放同閒錢使,去波士頓探朋友,都想坐返轉(我而家住美國西岸,downside係要底特律轉機),或者坐堆仲有幾年玩、
1975-80年出廠的DC-9-50都得。

超舊機呢家野,唔係得發展中國家獨有。

fb.com/scientisthk2usa/
volvo_chan 發表於 2010-7-26 10:44 | 顯示全部樓層

樓主影D相非常靚,少見的BG飛行報告,多謝。

很佩服樓主為了體驗DC-10-30,願意花五千幾蚊一日來回一轉香港同達卡!
至于你信不信,我反正信了
HB00610 發表於 2010-7-26 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-7-26 10:42 發表

其實只要維修保養得宜,未超過飛機本身的certified hours/cycle limit,大可以放心。30年機齡的飛機,香港可能比較少聽見,
但係其實周圍都仲有好多。

Douglas的airframe設計,好多都係overbuilt,據聞比起A廠或B廠產品,出現包 ...

DL/NW批DC9-30/40, 本身已經好早就想退, 但係搞到2010年, 仲有成幾十架飛緊(連非洲都有好多地方唔要呢批機)。
更諷刺的係, NW機隊比DC9-30/40/50更加新的MD82, 在2000年代頭就已經一架不漏全部拆哂。

不過講開又講, 呢批高齡機飛來飛去的同時

好多我地呢批80後開始由草圖, 研究, 在90年以至千禧年出來的飛機又點呢…

有9年機就擺大沙漠的B744, 11-12年就等拆骨(甚至拆埋)的B772, 14年機就已經拆哂的A343, 以至11年就要拆的B736
(我仲未開始數批7年機都無就拆到渣都無的MD90)

究竟而家個世代, 係唔係浪費資源琍一個經走火入魔的地步呢…?
S3BL100 發表於 2010-7-27 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-7-26 22:15 發表
DL/NW批DC9-30/40, 本身已經好早就想退, 但係搞到2010年, 仲有成幾十架飛緊(連非洲都有好多地方唔要呢批機)。
更諷刺的係, NW機隊比DC9-30/40/50更加新的MD82, 在2000年代頭就已經一架不漏全部拆哂。

不過講開又講, 呢批高齡機飛來飛去的同時

好多我地呢批80後開始由草圖, 研究, 在90年以至千禧年出來的飛機又點呢…

有9年機就擺大沙漠的B744, 11-12年就等拆骨(甚至拆埋)的B772, 14年機就已經拆哂的A343, 以至11年就要拆的B736
(我仲未開始數批7年機都無就拆到渣都無的MD90)

究竟而家個世代, 係唔係浪費資源琍一個經走火入魔的地步呢…?

NW批DC-9係諗過1995年退,但係DC-9本身係certified for >100,000 cycles(而家應該無一隻飛機能夠咁耐用),
果陣個airframe structure仲有好耐玩,最終1995年決定將批機全面翻新,決定亦對降低營運成本有幫助,因為呢批飛機的ownership costs近乎零。

ref: http://www.southernairways.org/assoc_press_old_dc9.htm

MD-82早退,係因為果批飛機係oddball(雖然同DC-9都有好多相似之處),而且狀態欠佳。

你講果堆例子已經唔算係咩,無記錯有兩架得兩年機的A318要拆。近年成日都有未到cycle limit的飛機提早退役,
我都覺得係好浪費資源,但係當架飛機拆件後spare parts的value仲大過部機本身(好可能係因為aircraft type本身無巿場價值,
或者部飛機狀態差,例如閣下提及的B772同B736),拆左架飛機做器官捐贈,財政上其實係合理決定。

MD-90因為產量太少,無巿場價值(Pro-Air有幾隻實際淨係飛左兩年),當時無人要,所以拆左。
如果Delta Air Lines當年同而家一樣,大舉搜購二手MD-90,果幾架機命運應該未至於如此。

至於9年就要擺沙漠的744,除左美國聯合航空有兩隻之外我暫時諗唔到其他例子,果陣係因為佢地申請破產保護,
被迫將租金較貴的飛機退租,呢兩架744本來係有人要左,但係最後買家負擔唔起費用,於是翻新完又繼續擺沙漠。
擺沙漠咁多年,如果要令到隻機變返airworthy,要花好大功夫,加上而家巿場上大把744任揀,我諗呢兩隻飛得9-10年的744應該係咁先。

fb.com/scientisthk2usa/
ctb213 發表於 2010-7-27 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2010-7-26 10:44 發表
樓主影D相非常靚,少見的BG飛行報告,多謝。

很佩服樓主為了體驗DC-10-30,願意花五千幾蚊一日來回一轉香港同達卡!

雖說五千幾蚊玩一日是貴,但他日BG不再用DC-10飛香港的話,就要去遠D先坐到,五千幾都坐唔到,再他日全部DC-10都退役,五千萬都坐唔到...

所以我都覺得既然現在我們能夠在香港坐到,真的要試一試,唔係真係會後悔
HB00610 發表於 2010-7-27 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-7-27 00:57 發表

NW批DC-9係諗過1995年退,但係DC-9本身係certified for >100,000 cycles(而家應該無一隻飛機能夠咁耐用),
果陣個airframe structure仲有好耐玩,最終1995年決定將批機全面翻新,決定亦對降低營運成本有幫助,因為呢批飛機的ow ...

我有見過呢兩架擺足9年的前ua744的相, 其實都有keep住maintain甚至換左新買架的色, 情況都唔係想像中咁差。

睇情況, 又似係BCF收場的機, 最少佢地損耗比批玩足20年的舊744少…

而家呢, jal, us, ana, SQ都有好多10年到12年左右的744退, 同時又一堆夠/將夠20年的744退, 真係夠哂亂…

p.s. 之前ATA有8架753都等了差不多兩年, 而家俾大陸航空全部買哂, 總算係件好事。
tomchanhk 發表於 2010-7-27 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-7-27 01:38 發表

我有見過呢兩架擺足9年的前ua744的相, 其實都有keep住maintain甚至換左新買架的色, 情況都唔係想像中咁差。

睇情況, 又似係BCF收場的機, 最少佢地損耗比批玩足20年的舊744少…

而家呢, jal, us, ana, SQ都有好多 ...

其實祇要間airline打算買一批舊機長時間用,佢地都唔介意買部機/租部機黎大執,可能買/租既cost低,做埋C/D check/HMV 再一直用部機,可能都有著數
講真最曬既係一D退租既機,上一手退租前又要做C check又要噴返白色,執到靚返仲啱啱做完C check,最後都係擺係沙漠,等下一手租,但多數等到下一手又會大執完部機同噴油先飛,之前個一個C check真係白做咁款

唔覺唔覺,家下已經到第3部744拎去拆,(包括NZ/AF同JL),睇下CX幾時將沙漠個2部744拆埋,個2部744已經拆曬4個車頭,再加上2部機都係自己既,而CX又唔再需要多餘既744,絕對有機會唔會再飛出沙漠...
40 219P 219X 621
AVD1 發表於 2010-7-27 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchanhk 於 2010-7-27 10:33 發表

其實祇要間airline打算買一批舊機長時間用,佢地都唔介意買部機/租部機黎大執,可能買/租既cost低,做埋C/D check/HMV 再一直用部機,可能都有著數
講真最曬既係一D退租既機,上一手退租前又要做C check又要噴返白色,執 ...
其實 CX 兩架泊沙漠 o既 744 有冇轉到新位 ?
如果係又真係幾浪費, 另外, 就係已知一架係起 SQ 買返黎 o既 (大約 2004 年左右) ~

飛左都冇六年就要拆, 真係 ....
LJ7006 = MF5119 = AVD1