hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 賭博的害處
開啟左側

賭博的害處

GK2586~呀光 發表於 2006-1-4 20:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

admin21 發表於 2006-1-5 01:08 | 顯示全部樓層
歡迎各站友就本題目發表意見,
但回文時請避免作出鼓吹賭博的行為,
以免違反站規。

多謝各站友留意與合作。

N 板主
hk4sure
站務文章
guia 發表於 2006-1-5 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GK2586~呀光 於 2006-1-4 20:39 發表
各位認為賭博有咩害處呢?

小弟覺沉迷得賭博的人乜都靠晒馬會,唔會自己/屋企人搵錢辛苦

你貼文都幾詞不達意
什麼叫"唔會自己/屋企人搵錢辛苦"
lauthomas 發表於 2006-1-5 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GK2586~呀光 於 2006-1-4 20:39 發表
各位認為賭博有咩害處呢?

小弟覺沉迷得賭博的人乜都靠晒馬會,唔會自己/屋企人搵錢辛苦

為甚麼昨晚文章內容
是問站友喜歡賭馬還是賭波
今天改為問站友認為賭博有甚麼害處呢?
我唱我的歌,一唱天下和。
admin21 發表於 2006-1-5 12:29 | 顯示全部樓層
其實站友 (id=GK2586~呀光) 昨晚發文,
詢問站友喜歡賭波還是賭馬,
是並無違反站規的。

有見於討論題目比較敏感,
其他站友回覆時容易做成鼓吹賭博而不自知,
所以本人昨晚發出通告,
提醒其他站友回文時多加留意以上情況而已,
故開文者無須就此更改文章主題和內容。

另建議各站友如非必要,
請避免隨意更改文章主題和內容,
以免引致其他站友的不便。

多謝各站友留意。

N 板主
hk4sure
站務文章
s3n370 發表於 2006-1-5 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 lauthomas 於 2006-1-5 10:20 發表

為甚麼昨晚文章內容
是問站友喜歡賭馬還是賭波
今天改為問站友認為賭博有甚麼害處呢?

唔通樓主“忽然正義 / 有道德”?

講番正題:賭博至緊要量力而為,切忌過份沈迷(老生常談;))

至於賭馬同賭波,小弟兩樣都無興趣。
雖然小弟識點樣賭馬同六合彩(因為以前在馬會做過。
不過都只係識有乜彩池,但唔知道有乜馬跑),
但因為不嬲無玩開,同覺得好麻煩,所以無諗過玩。
極其量只係試過某一兩次有巨額的累積獎金,
先至貪得意買佐$10電腦飛 / 同同事夾錢買。

我覺得自己與其花咁多時間同心機研究點賭馬、波,
不如諗下點tum女朋友開心,又或者研究下個股票市場好過。

離小小題:小弟小時候有種偏見,
就係覺得賭馬同過澳門賭錢的人都一定係爛賭鬼,
仲要係賭到無錢開飯、輸身家、週身債果種。

這種偏見的根源主要係因為某宗教的言論,
及一位遠房親戚經常因賭到無錢開飯而問我家人借錢。

隨住見識多佐,這種偏見才慢慢消失。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HK104 發表於 2006-1-5 13:43 | 顯示全部樓層

一句講晒,大賭亂性!
永遠只聽過賭到窮,冇聽過賭到發。
s3n370 發表於 2006-1-5 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HK104 於 2006-1-5 13:43 發表
一句講晒,大賭亂性!
永遠只聽過賭到窮,冇聽過賭到發。

邊個話無賭到發架?開賭場果個(亦都係唯一一個)咪可以“賭到發”囉

所以...若果真係要賭錢,小注怡情,玩下好啦。
諗住會發達真係會死得人。
賭仔點精,都唔夠賭場同馬會(背後一班計數、度橋的人)玩。

lauthomas 發表於 2006-1-5 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2006-1-5 12:51 發表
唔通樓主“忽然正義 / 有道德”?

我記得禽晚
佢仲話佢鍾意賭波
又話賭波易中
今日忽然改口話
沉迷賭博0既人唔知自己同屋企人搵錢辛苦
我覺得好奇怪

我以前都做過兩三年馬會
因為工作關係
要取消左個投注戶口
之後到而家都冇乜賭過喇

回現時主題
我覺得除左賭錢之外
任何嗜好都要適可而止

我識得一個朋友
自從賭波合法化之後
成日賭波但係成日輸錢
仲要透支信用咭
搞到周身債
我唱我的歌,一唱天下和。
s3n370 發表於 2006-1-5 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 lauthomas 於 2006-1-5 17:24 發表

我記得禽晚
佢仲話佢鍾意賭波
又話賭波易中
今日忽然改口話
沉迷賭博0既人唔知自己同屋企人搵錢辛苦
我覺得好奇怪

其實板務都無講過有問題,不明白樓主的態度為何要180度轉?

原帖由 lauthomas 於 2006-1-5 17:24 發表
回現時主題
我覺得除左賭錢之外
任何嗜好都要適可而止

我識得一個朋友
自從賭波合法化之後
成日賭波但係成日輸錢
仲要透支信用咭
搞到周身債

同意,正所謂“玩物喪志”。

除佐呢d,更加要提防香港除馬會、麻雀館外合法兼世界最大,
但“賭客”無乜保障的“賭場” - 窩輪。
聽過唔少人當買窩輪好似買大細咁玩。

小弟識得有個人,因為炒股同窩輪搞到週身債不特止,
更加週圍呃呃tum tum搵錢還街數。
家母同有幾個親戚更不幸成為受害人...#]#:`(