hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 青衣‧人力車
開啟左側

青衣‧人力車

monsterken 發表於 2010-7-31 12:45 | 顯示全部樓層

其實新記依家咁樣做宣傳......耐何都係想一次過做到兩個宣傳效用....只係想宣傳新班次同埋人力車姐....有咩唔好呢??
ok...你話貼通告......試問你屋企樓下話貼通告停水或停電你係唔係次次都留意到????試問如果你唔係一個巴迷, 無啦啦有張野貼係到, 你都唔會點樣去八掛啦下化...
另外...你話浪費資源無啦啦用架車去做宣傳...出邊幾百的士咪又係萬無目的係到遊黎遊去搵生意, 唔通你又去拍佢玻璃話佢浪費資源??
個班staff本身都係office hour開工, 依家特登渣埋架車早出黎話俾你地聽加班次,  就算係架車到整埋電牌又如何???唔通就咁話加班就算, 邊條線自己慢慢睇啦~~
老實講我係新巴人, 我平時主要都係上黎搵下有冇巴迷影到自己條線d車我攞黎留念下, 因為我都唔知可以做到何時何年何月何日.
但耐唔耐我公司d同事做完某d野出黎係純粹做服務做宣傳.
總有某一類巴迷或者奇人異仕係到"雞蛋挑骨頭"或者用佢自己一套係到講三講四.
唔該......唔好咁固步自封啦......一間大公司, 永遠計過個成本效益同埋有冇把握先咁做. 就如個班人點解好天曬落雨淋一樣係到影我地. 因為佢都係覺得值得先咁做....唔通我地班car佬無啦啦停低車話佢浪費時間浪費精神浪費氣力麼???我諗除非有D人完全影響行車安全同埋班次, 如果唔係我地D CAR佬有幾何嘈到佢地??
EU5472 發表於 2010-7-31 13:23 | 顯示全部樓層
係D樓既大堂貼宣傳單張,隨時有人撕左/比其他通告遮住,你未必知道有呢件事
但如果有架車係繁忙時間係個條線既服務範圍周圍遊黎遊去,行過既人點都望到掛?

一間咁有HEART既公司都要比人咁話,咁九巴呢D無HEART既公司咪要拎去煎炒煮炸?

如果249X係新城做既,遲早會好似5X咁做大,但比九巴做就只會係一條兩味線

我點都唔信大圍鐵路站果張"2X分鐘直達XXX"既通告係九巴官方通告
但新城果D"XX分鐘直達XXX",真係新巴城巴既官方通告喎
teddybus 發表於 2010-7-31 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2010-7-31 13:23 發表

一間咁有HEART既公司都要比人咁話,咁九巴呢D無HEART既公司咪要 ...

有heart 就唔可以批評? 呢d 係咩logic黎架?
亞空 發表於 2010-7-31 15:44 | 顯示全部樓層

請問有冇948車頭個張通告既close up睇下@@???
hoho900 發表於 2010-7-31 15:48 | 顯示全部樓層
FS7418 發表於 2010-7-31 16:24 | 顯示全部樓層
新記呢招真係高明,一來宣傳948,二來宣傳人力車,點都好過對面海個間,唔係上italk都唔知佢開左條249x
jd2522 發表於 2010-7-31 16:47 | 顯示全部樓層

原帖由 FS7418 於 2010-7-31 16:24 發表
新記呢招真係高明,一來宣傳948,二來宣傳人力車,點都好過對面海個間,唔係上italk都唔知佢開左條249x

同樣道理.. 如果版友你沒有上過ITALK , 你知道新巴為948宣傳過嗎?
應該這樣說.. 宣傳方面毫無疑問九巴的確比較保守, 但若果因九巴宣傳不力而襯托出新巴宣傳非常落力, 這真是恰當的嗎..?
gn3509 發表於 2010-7-31 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FS7418 於 2010-7-31 16:24 發表
呢個星期搭249x既乘客全部都有上italk?
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2010-7-31 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2010-7-31 13:23 發表
如果249X係新城做既,遲早會好似5X咁做大,但比九巴做就只會係一條兩味線$ k; v#
如果249X做,勁囉
開線時起碼5分鐘一班,
一星期後再分拆N條支線,話唔定開埋通宵線
繁時聯合班次2分鐘一班
到時成條青沙都係249X,
而且肯定249X會係新城線皇
新城做咩宣傳都一定放249X响頭,有咩新車首航一定搵249X行
總而言之比新城做就一定做得好好,九巴做一定做得好差
新城係巴士線救星,皇道,真理,生命
新城旗下無頹線,
新城萬歲萬歲萬萬歲

今期流行:690是原罪
亞空 發表於 2010-7-31 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 jd2522 於 2010-7-31 16:47 發表

同樣道理.. 如果版友你沒有上過ITALK , 你知道新巴為948宣傳過嗎?
應該這樣說.. 宣傳方面毫無疑問九巴的確比較保守, 但若果因九巴宣傳不力而襯托出新巴宣傳非常落力, 這真是恰當的嗎..? ...

其實咁講la,以當日泥講,新巴既宣傳就真係比較出位,派出開頂巴士同職員派傳單,全線948新巴班次都貼有加班通告
不過呢,到第2日就打回原型,開頂巴士唔出都冇咩所謂,但係d加班通告唔洗咁快就冇晒影掛.....
俾我有種感覺係想以加班搶去人地開線既風頭,同埋有點3分鐘熱度....