hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

EU5472 發表於 2010-7-31 23:32 | 顯示全部樓層

個句野點睇都唔似粗口6 C# U' x' I' p

1 k$ P* K8 t  }. ~& ]除非佢真係打"關乜X_"果d啦
1 t, X- W% q7 C  n2 a  H9 y! f3 i# y1 z  C4 V+ \6 O: W
打錯字打到個"叉"字有幾難?
238X 發表於 2010-8-1 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 31/7/2010 22:33 發表 8 X, j* C! T5 i6 i% r- G* B

% m6 w5 f; d& `& q6 l; E* X係板主們先會聯想到個叉字係借代粗口
3 J) J$ Q" Z; p1 p
- @3 C) f5 B; C, X9 V
我諗講多無謂,參考資料最實際:5 ]7 n  q- V& p0 a8 s- q3 t
http://www.comti.com.cn/xcantonese/ch09.html
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
timewater 發表於 2010-8-4 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-8-1 00:31 發表 5 z8 }) z/ d$ R& B

4 S- \# t2 y' K* ?
0 G# x) b9 x9 g# P我諗講多無謂,參考資料最實際:
6 n- x! i3 d, a* ^( k( A1 A! o& Ahttp://www.comti.com.cn/xcantonese/ch09.html

- t$ D& d  r* b; M
3 H8 Q! ^. i- \0 `9 x. D4 P站長參照呢個定義嗎? 佢都話「粗口是忌諱語,不願直接宣之於口的人會採用委婉說法加以淡化,形式包括略字、代字及諧音。一般來說,這些半粗口文字不再帶有冒犯性。」* l7 p# T8 I4 u$ A
5 |, b4 T8 g! P" {. {8 `! Q: V- b
如果咁都禁, 「大檸樂」, 甚至「正能量」都唔可以出現得
  ]: g" w* {; k$ {* J3 W  M, |) {4 R0 P5 \4 L$ T
普通用家: 我加強語氣0者
0 q3 P- b# P: S6 i7 _- e2 o衛道之仕: 加強語氣一定要用呢句?8 ^0 w& a5 k  z' r( }/ Y  p  R- J
7 N9 \$ y5 C* {( }$ n8 _! ?
我覺得italk/ admin28 唔使去到咁盡, 所有語言並唔係得一樣表達方法, 如果嚴厲咁壓制用語
8 h- {) {' ?! c7 A* r7 q, E$ p: p. |) {. a
不如成個版都變做正能量, 所有負面詞語都不能出現, 只能出現一些讚美說話, 如
* k8 s3 j% e$ _, z9 Q! h「投訴」變做「意見」
& v5 d/ ~4 a9 K7 `" [「好差」變做「有待改善」- m. s. e# c$ ^9 t5 |+ u5 I/ y$ Z* M
1 e0 ^$ i( f1 W8 g' a( [4 R
238X 發表於 2010-8-4 19:09 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

你舉 D 例似乎比叉字仲要嚴重 D,
' e+ k! s. m& N: R/ g* c  n6 s假設語境係用來做助詞,肯定係粗口諧音。& h& Q3 |0 X9 ]# b1 H1 m
你話我「衛道」,問題真係大大條站規寫住
4 U8 @! }( j3 M) S唔准用「刻意跟粗口相近字詞」嘛,3 @: r* Z! e9 i  p' C8 t
除非叫站長改站規囉。
# g( n$ l8 q" d7 e8 A7 ~7 F. j# @) r$ J) b7 Z! O# z
但係咪下下搞到要停板,又係另一個問題。
4 r& A- V: D" |. S" k; m& d' B( }(總之今次我都唔同意停板,不過講到呢度,+ x: t2 Y2 u/ O+ _; G, g6 D; h
而家當事人應該可以復板架啦喎...)
3ASV196 發表於 2010-8-5 08:11 | 顯示全部樓層
其實有關站友用"叉"字, 站務認為是"刻意跟粗口相近字詞", 1 h$ O; t7 Z' G
如果有關站友, 本身認為出發點唔係粗口, 而是代替其他字gei,
* s( \" ^* Y0 Q/ q; y或真係打錯字gei, 其實可以上訴, 俾多人委員會去睇返....那# m$ Y: ^! G4 k0 x4 O$ U/ r1 A
"叉"字是否使用合理, 即使本身停版都只是7日, 上訴得黎都可能) ?% \# J" |( [) B4 x
已經復版, 但最少拎返個公道丫...
3 S: n( Z5 J; Y* N8 z% W  i2 W+ \2 O1 v& Y4 m  K
如果你話信唔過上訴委員會, 咁就無得好講喇....$ n& N. g9 W( u- @6 e3 _3 w
. Y1 Q" b; D' u( V" C* K) T: L
其實我就唔太明, 假設大家都係香港人, 使用廣東話, 咁樣用得' S( p1 G% M' V8 E& U$ }8 {/ K. T* f
"叉"字, 點睇都唔似只是打錯字咁簡單, 而那位置用得叉字, 又會
3 P5 T7 T; x5 U& j0 e, b唔知個叉字實際代表緊咩字? 話唔明唔知, 都係玩緊野la...你試下
1 m4 Z8 k1 N' ^- b1 u' J係學校/公司交文件, 係中間咁樣加個"叉"字, 之後話無冒犯性嗱?
) e' P0 D3 [' v+ t0 Z" B( |9 H) m! L% q2 `; p6 c; f' s0 f
而正是"所有語言並唔係得一樣表達方法", 我就唔明點解有d人1 `: G% R, y# J/ V( s
係要詞窮到, 要用一d "踩界"字眼, 用一d會令人覺得代替緊粗口9 E0 s5 X! j6 r2 J7 a
的字, 去表達一d野....如果係咁, 真係其他字表達唔到, 要用到: {4 m$ ]- T% }5 i7 z. H% R
粗口代替字先表達到, 我就會感到可悲....係, 你叫我"衛道"吧...0 w# k7 O. e8 Z: g% c
( l6 `6 H. \% \/ w
有人覺得這是"壓制用語", 無錯, 這正是, 但目的是壓制不良的用語
( J6 I) h9 ^9 Y0 `. ~及其代替字眼....去禁止一d不尊重他人的用語出現....但這不等於- [3 L# f" [/ v9 b
壓制負面/批評用語吧....(我睇唔到有關係)
9 {. R" B% {* @& \% ~7 H) Y8 ?* J( d
3ASV196.KE7270
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-5 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-5 08:11 發表 - [6 \4 j2 I! d
其實我就唔太明, 假設大家都係香港人, 使用廣東話, 咁樣用得
7 |+ J& b' f6 Q  s) a- K"叉"字, 點睇都唔似只是打錯字咁簡單, 而那位置用得叉字, 又會9 A( c$ ^0 |, F4 G/ u5 \
7 _; }. v9 e, x* M% {: D5 c唔知個叉字實際代表緊咩字? 話唔明唔知, 都係玩緊野la

3 K6 u( ]" L" l( u! h! ^2 X' @& C# M( W( {- n
首先
) b/ z. p# o8 s5 J2 \. S5 i) @由頭到尾冇人話出文者個叉字係打錯字% U- p2 [  L. f9 t  G
喺呢單嘢上+ v, M: Y6 ^; t$ j- R
打錯字同個叉字係兩回事嚟既/ i3 N3 w5 v. R; Y4 \4 E; o2 x/ G
唔好搞混$ d" {+ y& e$ M8 Z$ {

, W! Y* }7 M, l! y) T另一方面$ T+ ~4 T8 }9 h
其實本身叉字同鬼字都係同一個用法
) ]$ U, V3 ~. ]: j0 [3 ]如果你認為叉字有問題
8 y% K; e; b  f4 r/ O咁即係連講個鬼字都有問題" [+ C% r7 V; ~. a
但事實上
0 U& y( q# l! Z3 S& t) D" X鬼字同叉字都只係加強語氣- j7 {& r7 g% A" g4 t, x
但如果有人要站喺道德高地堅持叉字有問題
$ R( l% _5 D# V只覺得佢咁做根本係扭曲咗廣東話文化
timewater 發表於 2010-8-5 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-8-4 19:09 發表
5 X3 s4 u# R* M6 }你舉 D 例似乎比叉字仲要嚴重 D,
( X; O9 r- j3 Z% @; J假設語境係用來做助詞,肯定係粗口諧音。- d" W' r$ t) k' _9 l0 e. ?
你話我「衛道」,問題真係大大條站規寫住
/ e# z/ r1 b8 T, r' q唔准用「刻意跟粗口相近字詞」嘛,+ \5 W) y) b6 Q( k3 T% t
除非叫站長改站規囉。0 D3 Y7 b" m% ]2 B3 B5 f! e. b

# M4 K2 d$ ^. ?7 Q: @/ p+ K但係咪下下搞到要停板,又係另一個問題。+ w! r, u7 \6 V  P9 T5 ?
(總之今 ...
$ U* ?! y+ ~0 E- M7 R. v3 p

) u+ f& {: v: x: `6 w2 q8 M好似「大檸樂」, 我都係睇個網先知係粗口諧音# W$ Q" R+ ~- i1 T
「捉蟲」都係源於粗俗說話) n% J- m3 h/ n, y

+ g/ f* z3 l; Z- \; f+ w8 G- n8 u如果「叉」字要禁, 個「鬼」字使唔使禁?
2 @7 g- ^$ I/ d- F" @+ t: Q/ M) K, K* s
希望admin28 站起來!
3ASV196 發表於 2010-8-5 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-8-5 09:47 發表 6 `, Z( m8 s2 w( h" W/ Z* E

& {) l7 o, j& S+ m. l+ x5 _3 G
* K" B, b, R; j7 i- {首先
# T, i, ^0 J3 z% E# U0 r; n由頭到尾冇人話出文者個叉字係打錯字
1 H% \- N5 |) q& e! u. I& u
喺呢單嘢上/ n- S  A% l' O
打錯字同個叉字係兩回事嚟既
0 \  q# z4 \8 |唔好搞混
8 d9 M% P0 X1 i, i+ ^$ ?: u* F3 Y+ }
+ g& D0 s, l* Q" i3 f
首先, 請閣下爬爬文先, 唔係我自己作的....亦唔係我搞混...
5 p/ [  i7 E$ P. O( v5 O2 U但一定唔係你講的"冇人".....+ O# P/ B. D! u9 y, F

t8 O7 G0 D+ w$ ~0 a7 O
原帖由 EU5472 於 2010-7-31 23:32 發表
; i* H6 `" ?1 V2 v個句野點睇都唔似粗口
' j4 ~; w; H' g: v# w! n8 b" D' s4 l1 W2 R6 Z
除非佢真係打"關乜X_"果d啦; ]5 F$ U5 B# g7 T/ m* w' a3 y* j/ v

% M6 U* p5 J' t7 Q5 x( @) M打錯字打到個"叉"字有幾難?
' G1 h6 ?% T, ?3 L3 X5 Z2 `
$ U) ]+ R5 S$ s0 N7 W
; p, U- H, w1 {0 J9 m) V# o2 c
另一方面2 I& ~* J5 p; e0 A
其實本身叉字同鬼字都係同一個用法- D( Y, I3 J8 F* m! V2 s5 ~, n( B" X, p6 A
如果你認為叉字有問題2 \+ M) ^+ w2 C! C8 C# ~0 x2 T" W7 i6 q3 U
咁即係連講個鬼字都有問題( s* R$ i/ E0 G* @- m) Q. z$ v) y- t- d4 u
但事實上3 F9 r- S1 d6 a: [# t7 m# I3 i) O
鬼字同叉字都只係加強語氣+ u- d1 P  U6 _8 o: ~( U0 \% I1 r/ u6 `: o. X+ L  U! k6 m
但如果有人要站喺道德高地堅持叉字有問題
; w( d% \' C; i+ S3 o* U9 G: c* m只覺得佢咁做根本係扭曲咗廣東話文化
" a  i! h& G* H; y" A  l% z0 `
, Y- V2 f6 u$ q) d$ @
另外, 我唔知你點理解廣東話, 但我理解現有用法, 5 @+ ?  C* J. M& k% W& E
有關版友咁樣用"叉", 並不只是加強語氣+, 這是用
  k3 E: F6 G2 J1 d代替加強語氣的粗口..& k- p# q) I+ k1 D  N; p' a& Y
+ M9 i. N( }. N$ O0 w/ c: k
直言, 我無話過鬼字咁用法係無問題, 如果你問我, ( w! l" t0 Q" v' L+ g
我都認為要避免....差在鬼係較前年代已經比較通用...+ c9 G4 D* N; u! m3 i5 H8 Z
* C* @; W- L# z4 \
問題唔係叉字/鬼字本身, 問題係個用法...即使完全無文字,
% g- |" R) X8 g* ^1 i9 h9 v9 a我用個"空格"代替那位置, 都有問題ga...因為那個意思仲# u! D6 }5 i) D! k, n% z/ K
係度, 呢d野, 我細d時都玩過la... 4 J' T1 R: u/ m+ g8 o* V
  {' R) X$ ~; d0 h1 H
我承認語文/粗口定義本身會隨時間而變化, 這亦涉及價值8 N+ a" o6 Z/ ]7 f  w
觀問題, 而我只可以講, 我現時睇, x /叉字, 去所謂加強語氣,( F, q- Y6 [9 u- x3 h
是有粗口的意味, 是應該在此禁止的, 你可以有不同意見, 2 ]& L' b# Z" Y: F, J
但直言, 相信閣下亦唔會搵到一個絕對答案, 但係呢度, admin
1 L  F; d+ x' V3 x" D2 F做左決定, 一係接受, 一係上訴, 這亦是現實....我唔認為有好多' A( m+ e; i% R% ^9 M! a; s% e3 m
討論空間
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2010-8-5 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 5/8/2010 10:15 發表
) F  w. L) B4 o# D! s$ m/ y8 r* @) e! C3 u4 L6 a- _$ _
「捉蟲」都係源於粗俗說話
0 O; k/ X. W4 q) @
$ o/ T7 i0 p' C6 V9 ?  a如果「叉」字要禁, 個「鬼」字使唔使禁?$ A% z$ u) y2 y% ]4 U' R: [" F4 ^
. E' I% B3 ]; b  l- X
希望admin28 站起來!

4 g5 [1 `: I9 ]9 q
/ u, Y' B, ?5 ~  r' E1 y. N- g& u
關於「捉蟲」,我都上網搜尋過,
+ I& m2 D' t# g7 y% J似乎真係講全句都未必有問題喎。7 B; i  n* N$ }$ {. }

/ a; Y9 t9 G# M我估全句係重過「鬼」 (「鬼」唔係都有事下話)、- E9 Q! k' p6 x' [4 s9 [
同「叉」差唔多 (多數輕過) ,
& `" ]6 U5 \1 F% c4 o+ n但就肯定輕過「大檸樂」囉。
UCR683 發表於 2010-8-5 15:39 | 顯示全部樓層

他山之石,可供參考:$ r/ U. W; ]6 ]9 J: Q/ ]7 \
鍾仕:京城密語:封口令變新聞線索 (2010-8-5 明報)