hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

timewater 發表於 2010-8-9 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2010-8-5 15:39 發表
+ C7 s* K% B9 }4 |  _0 r! `他山之石,可供參考:: Q0 }0 w, g8 Z
鍾仕:京城密語:封口令變新聞線索 (2010-8-5 明報)
0 R& F4 |4 q  r8 ?: y# E

8 g& ?9 Z- z. r' p* q: o  Q如果要追朔, 咁可能「無厘頭」都要被禁
, I$ {2 I0 I: U! i因為「無厘頭」都係源於一個粗俗字
Pendolino 發表於 2010-8-10 03:23 | 顯示全部樓層
尻本來就唔係粗口,無厘頭無左尻只係自我審查。
EU5472 發表於 2010-8-10 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Pendolino 於 2010-8-10 03:23 發表   O7 |- M, K* A0 @- s4 M! J5 @
尻本來就唔係粗口,無厘頭無左尻只係自我審查。

: j* }* ~/ E- |/ [3 D' Z呢個字係日本仲係姓氏既一部分,如果我講"澤尻英龍華",會唔會比人停版架?
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-10 12:35 | 顯示全部樓層

老實講4 _0 ?' ~& Z% p! [7 S4 F
當年admin28都有誤判人地講粗口既前科
$ U' V2 h" M' P1 _5 `5 d+ p9 whttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=1#pid16366023 ?  p1 T6 ]- k' R) \0 j  \$ Y2 U8 [; {
明明只係一個單字就當係粗口
: m: @, r, r+ d2 ^# V顯示出佢只係強加自己個人主觀而認定板友爆粗
3 G% @  Q) n& ~9 U7 m7 H( H係咪admin28要自我檢討一下對粗口既定義呢?# b' f+ n. l2 |; Y, g3 F) @

& J* ~; `' f4 e( L% i遲啲講日本前首相鳩山由紀夫都唔能夠出街囉
3ASV196 發表於 2010-8-10 12:47 | 顯示全部樓層
我想唔好用一d字, 再上綱上線吧....
' t+ u4 ]3 D' `
, ~( r; K  P7 u% y# c" P是否粗口, 除左睇個字本身, 更重要係睇用的場合,; e/ |0 X% Z+ Y0 E: r. d  ~
如果夾硬拎d日本人名黎講, 根本無意思...
! z! O8 [( q+ {3 `( p# @4 g- O  d  b( ^1 j7 s( [& }1 |
如有d場合, 你唔好話"尻", "9"字都可能係代表粗口,
7 ]( E# l8 X( \/ n真係要睇你點用, 同用的場合.....但唔通又話數目字
) \6 N6 F" O8 C5 a9 w9一般都唔講得lor? 根本不是這樣...
) q. g% x: \/ Z) z! F3 D, g3 N/ o! U( ?' b
3ASV196.KE7270
HB00610 發表於 2010-8-10 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-10 12:47 發表 , R/ F. g4 O/ f$ `3 I3 a
我想唔好用一d字, 再上綱上線吧....' |& N6 r/ m+ u1 Z6 A5 R& U. b& e
: H8 [" s: N1 V4 u
是否粗口, 除左睇個字本身, 更重要係睇用的場合,
: `+ U) y2 z6 A1 _3 }5 o如果夾硬拎d日本人名黎講, 根本無意思...  F2 r: R, Q' D8 j- k2 g& F  }
% |! `" s4 u! r3 ^
如有d場合, 你唔好話"尻", "9"字都可能係代表粗口,
: E  m% u! j  k7 R0 t/ u真係要睇你點用, 同用的場合.... ...
% E: p4 B- X. n- C# O6 h

2 v0 m. W7 l% Q4 |$ U( d有時場合都唔一定分到, 其實呢, 將"On"同"9字"擺埋一齊, 係唔係就已經係可以有排拗。
6 ?, _+ ?; o6 b' v' v* d6 D% K2 e. F1 y1 R
因為除左係鬧人的粗口之外, 亦都可以解做上線。
8 R( [6 M% D( }. E1 ]9 j% k; q/ @  b$ x+ `. l4 {! {, U
有時, 一句話係叫人上線或者係用粗口鬧人, 係唔一定好清晰地分辨到。% C# @) \9 D& s" E

" q4 t$ D4 R; l8 Y0 ?/ f尤其有關回文係兩個人之間的談話(雖然在forum比較少見呢d case)…
5 e. R2 z/ o6 Z( O8 V; s: j/ y
# g1 J/ O' |* j2 E4 q4 |# H5 L1 L. B4 M4 Y; @
. }8 t5 G! V) ?$ _9 ]0 c' i1 J+ E
如果係英文的話, 灰色地帶就更加多, 一字多義的情況就已經令大家好易中招
2 F/ J; S: ~: \* `& S: R" f# u" P3 _4 ]( U
單係法國人(French)同埋希臘人(Greek)呢兩個字, 都一定要好小心使用! I! @4 I: J) o( r5 d5 F6 K3 X8 M

6 H& J: s- ?' t$ m( L2 I' f以我貧乏的英文粗口知識所知; 呢兩個字的其中一個意思, 係同性交有關。/ {% m6 J5 V2 I1 U7 G

, y) A7 k5 x- k" ^( B[ 本帖最後由 HB00610 於 2010-8-10 19:14 編輯 ]
3ASV196 發表於 2010-8-10 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2010-8-10 19:08 發表 3 o6 m# l, w. t% X: }; p% l
5 k; o8 w: @1 d  K: H
1 ?# o8 r- b' L+ h
有時場合都唔一定分到, 其實呢, 將"On"同"9字"擺埋一齊, 係唔係就已經係可以有排拗。. N8 u4 C) q3 T; n+ ~

: b; E' O, m4 g/ O' l* D因為除左係鬧人的粗口之外, 亦都可以解做上線。
/ R0 X$ G3 [+ g  f" q: i0 P' A  \: i; U* D  F$ x) E0 E
有時, 一句話係叫人上線或者係用粗口鬧人, 係唔一定好清晰地分辨到。
9 G4 o9 _- {8 b( Y# W
' F$ G' h5 Z7 V5 f) ^7 Z尤其 ...
# c0 [3 l' H  Z2 M8 B8 J: Z/ ]- N

. |- s" J. G- `% I+ w其實係, 但我所講的場合, 當然亦唔只是睇一個詞句, 將"On"同"9字"擺埋一齊,
9 C* S5 T  n; f8 i  l7 D0 {+ H係有2個意思, 正確, 不過一個人, 無啦啦唔會講叫人"上線"/"上網", 亦唔會無啦
8 P. U$ z0 P# {+ c啦"用粗口鬧人", 呢D 說話都有一定場合先會用, 睇埋前文後理, 知道個場合情況,
+ V% K) |3 q. x4 }1 Z又真係會難分?
4 y( Z% I) a4 @7 g4 s/ G: P* q: b
5 e, C# h/ q4 Z7 t. l' @- |當然, 呢D 容易令人誤會的用語, 我建議就可免則免...
HB00610 發表於 2010-8-10 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-10 19:52 發表
6 D0 I$ R9 |5 H$ I9 e9 i! O( |- ~& ~% {& T2 M6 g: Z7 k
7 M" H4 p& Q, U, j
其實係, 但我所講的場合, 當然亦唔只是睇一個詞句, 將"On"同"9字"擺埋一齊, ! ^; V! o* B* ~( W& x
係有2個意思, 正確, 不過一個人, 無啦啦唔會講叫人"上線"/"上網", 亦唔會無啦
  \6 P0 E/ I2 s啦"用粗口鬧人", 呢D 說話都有一定場合先會用, 睇埋前文 ...

% U$ h, t' R0 e$ D2 r, _5 {. j1 g* u$ [* \
語帶雙關踩線字眼, 多數都係在d比較輕鬆的話題出現。0 ~8 ]# w5 d$ U3 H; G) s9 j( @* I

0 E5 A0 o/ }0 h" X, V前文後理, 通常會比較模糊, 所以我都要認的係, italk會比較少出現呢類閒聊式對話出現, 問題應該會比其他forum好。1 R1 N* o7 @9 i  x' m# P1 }, l

; h/ |. z( m: w% O- X  K如果板主或者admin真係完全唔容許呢d字眼的, 我都會尊重番規矩$ [) ]( S6 Q0 I: l6 e! U  a
, R4 h/ V! B+ j# E  |
不過我睇到的係, 大半人關心的, 係唔係真係一開始就停板。
3ASV196 發表於 2010-8-10 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-10 20:13 發表 & k. S7 Z1 {, ^! x! B& A
不過我睇到的係, 大半人關心的, 係唔係真係一開始就停板。

$ y; L0 R0 f1 M) ?# P1 n, X0 S- w, u
http://hkitalk.net/HKiTalk2/redirect.php?tid=538647&goto=lastpost#lastpost
+ C7 B+ ^# [+ m8 J# e* {7 r1 s7 |7 Z4 e: B
其實新的上訴結果已出, 有關停版變成警告, 相信日後admin 們都可以參考.
cn2661_2d32 發表於 2010-8-11 16:49 | 顯示全部樓層

其實有時我係度諗5 r% J$ T" G/ D5 u$ s
tbb偶爾係合家歡時間不止一次有"仆街"一詞作對白都可以接受  M( K& T' y$ x- z* s4 h) d! _
但有d人又要硬性學何文匯玩字的根源,去捉死個原意唔放.
' G5 U" k; j; J5 W  I% Z$ G* E
- U: Y. }) ~- U; n' W每個人講野慣左口語都唔同,5 s9 O0 N1 W% x
咁有d人係慣左唔講"麻鬼煩",係講開"麻Q煩",佢根本就冇諗住爆粗的原意,  K- L# L9 b  l
都係當一個助語詞去作表達"一個比普通麻煩更高的狀況",
; ?5 L7 ~  R% B! o1 D* v5 @法律都話, 一單罪案都要有犯案行為,同埋犯罪動機.
  f) h/ E, {# ?+ F3 x7 h8 s& L# i) NQ字/叉字 可以斟酌但not likely係粗口,但倘若佢唔係諗住爆粗,! G  J  I* \! |3 Y5 U
我又覺得唔可以因為好似何文匯咁下下捉住呢個字本來的意思,所以要入佢罪5 U7 |" o: d# [/ N) R: j

) R! E; x/ K- x' l如果任何程度的粗俗說話都唔可秘呢個forum接受,* C9 K$ x. Q3 S1 w; J
以後見有人講癡線 白癡 戇居 低能 低B 無聊 無瀨 都請以板規正法. 8 l0 G  t( \$ z
邊個再貼城記B6以低B作標題,不論其動機唔係講粗魯說話,請即停板7日., \- s- ]" T+ C. p$ Y/ S# \9 J

. H5 L" W7 F+ i0 l9 q講真,我地唔係要做到"某電腦商場板"咁open,
5 T" h# i, P+ Y. q- _但我覺得因時易世, 適當的粗言發文如果唔係用在罵戰,係可以接受的.
* j. r: C* ^5 x) E6 B% i9 g呢度咁多人成日圍攻某人出馬路影相,講粗口,人格有問題,4 ~0 l" \0 U0 D, K  C
我都想知呢d人係網絡世界之外的真人,思想係咪清如清水,品格好比聖人; f6 u- }4 f& t3 d: }0 {
否則你地善良果一面,只係筍子所講的人為善性,即係..."偽"
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.