hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

gn3509 發表於 2010-8-11 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-11 16:49 發表
! B7 c7 X8 F5 t& R# W* H我都想知呢d人係網絡世界之外的真人,思想係咪清如清水,品格好比聖人6 m& k8 E. {, z
否則你地善良果一面,只係筍子所講的人為善性,即係..."偽"
6 o+ D+ K9 E9 G7 y% e& }
國有國法家有家規,/ n0 G# L: v$ l3 [
你同朋友吹水會爆粗,# P4 B0 Q' S* e
但係你响公司唔會同老細/客人爆粗吧?2 s; v) z+ J* {# M2 _  L* q
4 b9 K# f* j3 c  g: A% l3 e
今期流行:690是原罪
3ASV196 發表於 2010-8-11 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-11 16:49 發表 0 J1 {, n9 z2 H7 w; n- D7 j! W) ^  k
其實有時我係度諗& F3 G0 `# a. E
tbb偶爾係合家歡時間不止一次有"仆街"一詞作對白都可以接受
$ t8 s8 s/ ]- M9 [' x6 c但有d人又要硬性學何文匯玩字的根源,去捉死個原意唔放.
& v, q- S# s+ T3 g& u  P: I, U9 w  Z
每個人講野慣左口語都唔同,
; \/ j9 j# |. [; N" y0 {' y咁有d人係慣左唔講"麻鬼煩",係講開"麻Q煩",佢根本就 ...
" p& R5 ?+ [/ h) U+ m
0 n& K6 a4 J- }$ N! i
其實站規重點唔係追求動機是否想講粗口, 或粗口本身的對與錯, 而是保持
6 P+ k9 t. G6 T9 E  m( J: Thkitalk內一直相對尊重別人而高質素的討論...
( v& _* h0 r3 J+ V8 F/ q# d. h) O& P5 A9 N9 A' d. b$ i" V; H
講真, 唔同場合, 唔同情況, 每人都有唔同用語, 你同frd 講野, 和同老師/老闆講野, 7 G9 n, u+ x# U; K6 l5 E0 l/ A
都會唔同語氣la, 你去大排檔, 同去高級餐廳食野, 表現亦會唔同la...人之常情
+ m7 \" c5 c0 B0 G9 W& |/ O
  ?$ l! O1 U3 m如果你問我係出面有無講粗口, 我會答你, 間中都有, 但係呢度禁呢d字, 唔係, p& f1 Y! V5 E3 m! i
想話代表什麼高尚人格, 而是希望保持呢度的氣氛..減少不必要的助語詞...." @! R# f9 ~& M! ?6 X
事實上, 唔加呢d字, 亦會表達到想講的東西吧....
3ASV196.KE7270
timewater 發表於 2010-8-12 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-11 21:37 發表 5 ]6 u: A; U2 g/ u

' J# l  v& k, C* h- X" s- x1 `! d9 i$ z% h* E! K2 d+ b  r6 T+ v4 V3 m
其實站規重點唔係追求動機是否想講粗口, 或粗口本身的對與錯, 而是保持) V3 O7 _$ m, T: Q+ r' T: a& w
hkitalk內一直相對尊重別人而高質素的討論...: B8 E. f9 X# [" Y, g
2 F) O" _+ B2 C" O$ ]( q" ^0 x
講真, 唔同場合, 唔同情況, 每人都有唔同用語, 你同frd 講野, 和同老師/老闆講野,
  Q2 p4 V1 a1 Y; }! @& g8 l都會唔同 ...

M/ n. P+ q# f5 g" |& x
0 P+ T  X1 X0 i5 G* y! l$ p我覺得有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣其實唔係一件壞事
) B& T% ^8 u' O$ z
; S& }1 i" @6 d6 Z點解即使站友講粗口/疑似粗口字果陣無攻擊人, italk 都要俾咁重刑罰?  r  Z3 a, p; D# n: e6 J3 O
我講句「大檸樂」都想加強語氣, 如果用「大鑊喇」又唔係唔得既, 但語氣都有d分別
1 v- M5 ^" d  o4 @( N
+ q3 n+ n- j7 V$ \; b有時d 模稜兩可情況(e.g.講笑) (好冷凍, 唔肯想做), 除非當事人投訴, 否則, 我覺得如果無攻擊性既 可以通融下) D, p/ x. \, P/ |2 N0 k& E3 q& A
% k6 D1 s0 h1 u- v9 V7 P- b
2 f4 U3 w, x. [2 _7 b
我都歡迎上訴委員會既判決
238X 發表於 2010-8-12 01:06 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

我同樣歡迎上訴委員會判決,; D9 {% r: A1 f  j

" H9 ?: ]3 j; X! K2 u/ X不過恕難苟同「有時講粗口,又唔係攻擊人,& k5 ]- O2 X' _  D  A" C" `' d
加強語氣其實唔係一件壞事」。
& k* v  m$ b9 }最低限度,呢度變成出面咁樣粗口橫飛好似唔係咁好。
$ ]3 q" C$ `5 n7 g
$ J8 b$ q7 U. `, w& n4 s$ Z9 c, S何況粗口其實都顯得一個人詞彙根柢唔好。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-12 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-8-12 01:06 發表
1 x* F4 |2 g& V7 d) r! n- h我同樣歡迎上訴委員會判決,4 ^- i: W# O$ E7 ?" ]8 K

4 s) g" g4 }( l% ~' U9 j# Z* a不過恕難苟同「有時講粗口,又唔係攻擊人,
' L2 F) W8 _+ O加強語氣其實唔係一件壞事」。# l9 F# o6 u3 @2 L9 A9 M1 [
最低限度,呢度變成出面咁樣粗口橫飛好似唔係咁好。; W! {/ T+ v* z/ r* k. _

d0 @  Z/ M; s4 p9 k' S: z3 t何況粗口其實都顯得一個人詞彙根柢唔好。 ...
* x' D3 s$ b: k) `& F
* C1 `- q% J) e; {; k2 L
如果你咁講
0 U, Z7 A$ B# V! n% [7 f/ ]5 Y係咪第日講嘢要文言文相對?
% f* Z+ P* ~$ P0 v$ A! z/ {3 |, w咁先顯示出詞彙根底好好?
; ^! j% ?7 U: J/ z( P& n7 C" A又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?; a( }1 C1 u5 ~
講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好
238X 發表於 2010-8-12 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 12/8/2010 01:34 發表
1 m" _" z* x- B4 Z: J0 }
! ?4 {% Y1 @1 V如果你咁講  K4 F3 c0 x7 S- S5 W8 H8 z/ O  E
係咪第日講嘢要文言文相對?9 M2 J+ Z+ i9 C) h$ }
咁先顯示出詞彙根底好好?& N$ \% ]; _" m% T" k
又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?6 l/ y6 [* x8 {8 q; l2 x
9 N2 `; L; ]1 M6 t+ s
講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好
, L4 _# F3 E6 j1 L, A
: n0 Z6 ?( G3 G1 u# M2 i
恕本人直言,呢句用來回應番閣下言論比較恰當。
2 x' g8 I( v* Q$ K+ z' q就算用口語打字,一樣有好多詞語可以用,7 t; Q7 |7 o: E2 v; l% |
我咁講唔代表一定要用咩文法去貼文,
# F2 j. X2 c- b& o* v而家反而係閣下將我說話定性。
/ F4 D) N8 K6 Y/ b* y
+ B- p% G* m8 J. P個人認為,既然呢度一直都唔俾講粗口,
  E1 O; M; O2 Q7 K. T做會員就應該尊重。就算唔同意,
8 Q5 t0 S+ K# V4 p咁樣批評不同意見者(本人都只係話用粗口4 a' V* F/ T& L" z
本身呢件事會有呢種問題,並唔係話用粗口& Y/ k: E. y+ f+ [: O. @/ u
的人本身無文化),我恐怕有人志不在討論。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2010-8-12 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-12 01:34 發表
' Z) a! _5 T$ u  r: f; A如果你咁講
' I% s5 H' ]( L8 f" i係咪第日講嘢要文言文相對?
" v  W. P' U  Y/ f咁先顯示出詞彙根底好好?' X/ y; y$ ?- V
又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?
% j' g3 W7 |0 L: V& o  W講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好 ...
2 b& N/ h2 w4 a) E

* g: l0 }! f5 t5 Y: w呢個又係走另一個極端
3 u, K- y' M! k. H& o8 L3 n我只係想知3 q7 z4 S( k6 ?+ T
唔打粗口字 / 唔用粗口字係咪一定出現表達上的問題?$ D& N( k6 g7 |: A
唔用/唔打個心係咪好唔安樂?
# j$ ~' Z* ]$ q2 f7 T3 b* u4 A* U/ p; S: s5 V  o( Y. d' E4 f& W! u/ s
10-007 案例中, 既然有了上訴結果, 我亦不妨多說
1 V/ Y* I3 k: X  P$ I$ p果 "叉" 字除了令作者的不滿之意更傳神之外1 `/ x& c: z* T) V
還有甚麼作用?( s0 ?) s: d: N( i3 |% O: a
用 "好鬼難聽" 係咪唔能夠顯示作者的不滿?% N3 Q1 H2 V& B  T9 x

b$ L0 l; ?+ a; A$ |: w正如不少站友對呢度的管理好有意見
$ D7 f% S( {( V; q我個心可能乜粗口都爆晒7 G6 y% {8 d+ |- ]7 x9 j% A
但係呢個介面上, 話咗要避, 就要識得避6 f( N7 |4 l! N2 g
大家讀左咁耐書
- X9 r7 R: S9 d7 z; \我就唔多信 d 粗口字係唔可以有其他字去避左佢2 G; [! w6 Z8 e5 G0 k2 b6 {2 f

8 m% S3 ~7 U$ E* z. L) K見到原作者在申辯書中講及佢會盡力改善用辭* p; @+ w4 i% M. U
我覺得呢個係一個非常好和值得鼓勵的行為
& ^! R9 V- t3 X) Q反之, 如果有人又想照搬其他站友用過的橋7 `& U$ j6 {2 x% r
話自己中文 F 呀, U 呀, 唔識咁多詞彙等大條道理的話" }4 Z) U# Q2 q! i: ^
唔該花多點時間在語文上多過上 italk 或者其他討論區好了! p; [  o4 p# m- A% P$ }+ G
' z% s( S# N! y( ^! z1 e, s
cn2661_2d32 發表於 2010-8-12 05:00 | 顯示全部樓層
講真....樓上有d人口誅筆伐話呢個係硬性規矩,所以你要聽
* d$ j; ], i5 C7 ?% Y冇錯,呢個就係規矩,
( L; N1 w' b  N, ?* A& u" ]4 i所以我係之前講到點去唔滿意呢個規定, " g% a0 K4 m( i& e6 p# ^) D9 _6 a5 e
我都還係行動動上尊重左呢個規定, 冇犯過呢個板規 (口服,行動服,但唔心服)5 [2 V0 O5 Y/ |/ G
0 b( o+ ?: Q! Q& W8 A8 i
一直以來, 如對我有印象,小弟係N板發言風格都係以強硬激烈為作風," l- b, E2 B  \4 ?5 }) A
有果句講果句,唔喜歡隱悔扮君子賢人.5 @  s, D# a- p) D: z
雖然00-01年已係各交通論壇玩,但我08年係呢個板register,都算日子唔耐
% D( h2 z3 l1 v  V我冇發過d乜野靚相, 但有近百的Apower,咁耐比人只扣過1分咁多(之後更被板友抵銷); k( s' s6 u, I- T( {6 |% N
絕大多數都係N板承板友支持得回來. 唔係想認自己有乜咁巴閉
/ ?# {# I2 D8 C$ }, o* f  C1 v: d係想講,發表意見時係可以有果句講果句,有錯就鬧,理得你係邊個.唔係無的放矢就得.5 ?5 Z- N0 @! q' N0 s* j
道理係你果邊的話,冇人咬得你入.
' i0 H+ X( _$ [, ]! r+ |
( C1 R% E; f: C! R0 Q就係因為話題敏感,我更加提醒自己,千萬不可有話柄在手. 一定跟足規矩做事.
. k' o( N" s( Q1 l法律我是不滿的了,但我終歸會守這個法律,但你不能阻我表達我非常不滿這個法律." r4 a% H' L( U$ D! ?' P: y
總之呢.粗言我唔會講,罵戰我唔會攪,板友唔係用來羞辱的,規矩我會繼續守但時弊,大鱷團體同政府我會繼續鬧
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3ASV196 發表於 2010-8-12 08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2010-8-12 00:31 發表
* _6 L7 o5 R: H7 @
  b" R+ y( X2 g$ W# M) T
5 \/ l, B' i8 T6 Q9 |覺得有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣其實唔係一件壞事% }$ j  J3 p+ m4 H
# V- N* P& z6 N" D, h& ?6 |
點解即使站友講粗口/疑似粗口字果陣無攻擊人, italk 都要俾咁重刑罰?
4 t& }& P  ]2 }. N) D我講句「大檸樂」都想加強語氣, 如果用「大鑊喇」又唔係唔得既, 但語氣都有d分別 ...
% J, }( F) E  U
) a0 }9 E& T2 J8 N
但如果其他人覺得這是一件壞事呢? 閣下又會點睇?7 R) ]4 w3 {# B& G5 p% M

# z& I  j" @( g7 a我明白有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣可以唔係一件壞事, 本身講的人亦無心講什
! H3 w& R% ~. `0 ~- y7 }/ ]( [麼野去傷害人, 但hkitalk 本身亦係一個大團體, 有唔同人士, 有唔同要求, 相信亦不是每一
" b& n  ~$ p5 z' T/ P% H2 H位版友樂意係hkitalk 無啦啦見到粗口式的閒聊對話wor, 這亦十分影響hkitalk 一直保持緊
8 D* z( M& I- p: Y. L的討論氣氛, 講真, 你問我, 我就唔想喇...! i; ]0 A. p! E. @
7 f$ ?) K; Z' Y
正正係人人對呢樣野"覺得"都會有唔同, 我地亦要平衡返...
$ ]% j3 h5 G7 R9 z
6 l4 \  u& k# H  R4 i( w其實我一直只是講, hkitalk 不合適去使用呢d 粗口/代替詞, 至於應否重罰, 是另一層面問題,
4 Z: |( M4 s! K亦相信呢度大部分人, 都不同意需要重罰....3 E1 q$ L& h1 O
( {; s; n' ], j
3ASV196 發表於 2010-8-12 08:04 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-12 01:34 發表
& L% ^( T& a: K7 F  C0 `/ A
/ P" `' ^. ?4 q3 }3 X! W& X9 `
9 ^% h  L% ^$ N如果你咁講
1 Q9 Y4 |: [8 R  z( `; ]係咪第日講嘢要文言文相對?8 k) }3 D* W  h5 v- s# T
咁先顯示出詞彙根底好好?0 z$ e% a/ V: e4 U( t! [; q
又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?& T% M6 `+ z* u, c1 H
講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好 ...

0 S2 I. |$ {& _" N; \1 l. J7 t' {/ x, ]
閣下如果繼續極端化去討論這問題, 如用日本人名去講,
$ i. l, n& `7 q" u+ g- P  F用文言文去講, 相信只是繼續收窄緊大家可以討論的空間....
1 \  Y$ L% ]+ ^0 ^
( ^5 r1 B, Q7 _- J  ]. h根本無得好回應