hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

3ASV196 發表於 2010-8-12 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-12 05:00 發表 8 K6 {! I" e: S
講真....樓上有d人口誅筆伐話呢個係硬性規矩,所以你要聽
* B! y# \3 n: f9 J9 t2 ]! Z5 t冇錯,呢個就係規矩,- }1 c6 B- l/ M3 b0 `" h! H6 [
所以我係之前講到點去唔滿意呢個規定, 8 ^( ]7 _8 Y9 I
我都還係行動動上尊重左呢個規定, 冇犯過呢個板規 (口服,行動服,但唔心服)3 s1 @8 n3 X: Z; O/ `

8 e! T( L1 y  v& C8 N# [& ^一直以來, 如對我有印 ...

, Y  T: }* `- N9 Q$ e  w
( i7 f/ G1 s) g* Z9 k這本身冇錯係一個規矩, 但閣下反對之餘, 不妨亦可以考慮返, 這個規矩背後& _) S; @. L6 u9 y) w0 Z  x8 q
的意義, 想做什麼? 而不是只是硬性去接受, 或者這會來得較容易去理解....
3ASV196.KE7270
樂仔〞 發表於 2010-8-12 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-12 05:00 發表 % b3 |/ T" M# D8 W1 @
講真....樓上有d人口誅筆伐話呢個係硬性規矩,所以你要聽
5 r9 p9 T' x, n/ c% S冇錯,呢個就係規矩,
) E# J5 j6 K' C! w: L% c. w所以我係之前講到點去唔滿意呢個規定,
1 a/ s( [$ T# {, I& R4 G/ f我都還係行動動上尊重左呢個規定, 冇犯過呢個板規 (口服,行動服,但唔心服)
8 f4 x" r9 T2 ?. L0 F4 e$ ~& X2 z# y' T3 V: d5 y; k
一直以來, 如對我有印 ...
) n- n5 R, L2 X. a. m1 e
6 V. s9 T6 S6 q
其實一路以黎罰開同一條規則而比人鬧既版主都係同一個人
; |, S0 R3 k9 V% |' f% g唔係話佢係其他工作做得唔好 , 但係次次 ban 人都比人鬧時% g) I" ^; r0 \6 f/ {  c' ]
甚至上訴委員會都建議佢減輕處分 , 佢都仲係固我
4 l! b+ ~, b4 ^; ]4 r* \我真係想問壇方:佢係咪真係合適做版主?
cky 發表於 2010-8-13 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-12 08:04 發表
! ]( E( v# v8 b* {  ~6 D  j9 p, L7 q
閣下如果繼續極端化去討論這問題, 如用日本人名去講,
( P! r) H# o) I' A5 C用文言文去講, 相信只是繼續收窄緊大家可以討論的空間....' a5 W" `/ Q+ y4 a3 c6 P
# i2 o, i; K: {) e6 C
根本無得好回應

; Z! k2 g( u/ U2 ?& b
5 l! k  y/ d2 z5 s% N1 H/ P( E讚同
/ C2 K# u  |& h. G即係再用番那個 "尸口中月" 呢個字! l& a4 q' P1 e9 i* a. h
有人會話台灣那邊.. 呢個字等同於 "帥", "有型"3 v. v$ Y% o9 S# F9 N& `7 J) L
問題係以香港站友為主的網站, 呢個字有特定的意思
* ]5 w& E: S* h9 C0 b咁係咪應該跟番本地所認知的層面去處理?0 G6 B2 V* |; j" p- T" p

8 i9 \3 M+ c' d# @* y而 "尸大弓" 在日語有兩個解釋
' k3 t* t8 G. H8 [0 P, `第一個根本就係代表屁股
7 j- T) w4 @; Z" b+ y( ?你去模型舖都會見到一些女人型公仔特別標明它擁有某類型的屁股6 d# o% B. X, u
第二個亦可以解作末端: c4 g3 F3 N6 C- P' n, J
所以引伸出日本姓氏/地名可以使用 (例如池尻大橋 -- 東急田園都市線的車站)2 O2 \2 K8 x0 F, s% d) r
: T$ Y5 H. q/ m9 _7 S
但問心啦, 在香港的用語層面, 究竟有多少巴仙係真係要表達呢兩個意思?
# U7 K. q+ V0 ?, E# h% ^0 D前者, 已經有好多代替字可以用, 第二個, 明眼人都睇得出係有實際需要, 用左一定唔會話你講粗口
3 @0 g1 A$ H# z3 h) [4 I撇除晒呢 d 因素下, 餘下的還可以說甚麼?