hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 沙中新巴士
開啟左側

沙中新巴士

he3543 發表於 2010-7-31 02:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙田市中心全日提供直梯除左170之外,就得E42同N170

我唔濟!我要搭新巴士!!點解81無得加新車!81同281a都係經旺角,點解281a有得加新車而81無!!!!!!

沙田廠一有新車,有些人不其自然地發悔氣,「為何我沒有搭新車的權利!」

老實講,作為沙田人,自問搭新車的機會少之有少!
試諗下,沙廠新車大部分集中係MOS一帶,作為城門河東的人
得一條81..唔係之前歐三化...81咪又係成堆膠ATR

都唔明白點解禁想搭新車..之前沙廠一段時間無新車,外廠成日調批AL入沙田
又唔見有沙廠人係禁嘈無新車?

早前307 批哥爸直同281A批AVW交換,不問理由就插沙廠死都要領新車。
事後原來係司機大佬唔想玩新電牌,之前批人又潛曬水,聲都唔出。

其實新巴士係咪真係有禁大吸引?究竟E班人係「巴士迷」,定還是「新巴士迷」?
如果E+有機會調批「笑直」北上,會唔會又比人話批車唔夠新呢?又話,你E+有批新車,咪還翻批「舊車」比你lo

AVC/ASC/ASB 行北區線,D人嫌短無癮,更有人話係批aa/an退先有批新車。
一定要係要雙層巴士先叫做有D睇頭。死都要加比271同270a先叫好!
D人都講 比成批新車你 你又話無位坐;唔比你 又話刻薄你個區
真係煩到呢...

681 Vs 270A
論班次客量都係681 WIN曬
你係老闆,你會點揀?新車就一定要派要出車,唔通去派比d 客量較少的路線?
路線,無錯係有階級之分。鬼叫你果區d人唔搭巴士搭火車咩
有人講過 新車吸引人搭...但係頭啖湯過左咪翻轉頭..搭翻火車.

另外,有人話客量多,更加唔好比新車行,因為家下d新車位少
用個腦諗下...681同270A的班次.....新車頂閘,等一陣,後車就到。270A頂閘,等唔係唔等,不過等到你傻lo

自己無聊打一篇野出離想同大家討論討論一下,唔鐘意以上論點的,可以唔理。

評分

參與人數 7aPower +16 收起 理由
81c + 2 agree
7340 + 2 agree
GX7960 + 3 同意你講快
KC7960 + 2 同意
5962 + 3 totally agree
teddybus + 3 非常認同, 對現今巴迷界無理要求的一大棒喝 ...
petcity + 1 agree

查看全部評分

GX7569 發表於 2010-7-31 02:39 | 顯示全部樓層
新屎坑三日旺,如果日日對既話,可能唔係咁諗
分分中又話架車唔得,寧願要舊車好過

270A我寧願要AV好過,至少可以清客
同樣,271換豬,躉已足夠

係咪新車我覺得唔重要,最緊要有車坐同唔好收車就得

有冇新車都咁煩
PB7996,SJ7944,TC8986
cheuknam1245 發表於 2010-7-31 02:42 | 顯示全部樓層
葡萄人地就係會諗好多好多理由出黎架啦
望住B0版同B3版果幾篇文又係得啖笑

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Mos_Lok + 3 cant agree any more

查看全部評分

slashkennedy 發表於 2010-7-31 03:00 | 顯示全部樓層

換車?不如講吓將軍澳啦~~98A批3ASV行到而家咁嘅狀態仲要死頂....
**講真~~既然佢唔派新車入去....我要返d舊車算啦~~例如舊3AV~~至少多位俾人坐.....總好過要咁多人罰企呀~
superay 發表於 2010-7-31 03:56 | 顯示全部樓層
有新車,若果新車表現好,就是一件不錯的事
但若果新車有什麼問題,令路線用車新不如舊,肯定唔會係一件好事

例如一條用開ATR剛好頂閘的路線,突然間換做ATE,只會製造出更加多上不到車的乘客,上到車的乘客或會覺得服務提升,但上不到車的乘客,見到新車真係唔會開心得去邊。

分享一個親身經歷,當年我是1A線的常客,首條加金路線,但當年金車並不是任麼好坐的車種
比熱車還熱的空調,行車緩慢,但當批車行左6-7年,開始行舊左之後,行車質素就好左好多。
就算行車質素無問題也好,新車壞車率亦都會比舊車高少少,影響路線班次,亦非什麼好事。
DT716@71A 發表於 2010-7-31 05:36 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

樓主,唔好忘記,對270A 嘅發泄,係同北區巴士服務唔合乎預期有關
但大埔人嘈無新車,雖未算大條道理,但係都理所當然wor 大埔北區呢個派車區分,原本U 廠就一直都好關照大埔
271 作為線皇,有新車係可以分先,好正常tim wor, AL, AD, 3AV, 3AD, ATR, ATE, 有邊次唔係新車浪潮中,271 係同期出車架?3AV 2+2 同3AD 更加係經典,271 試新車,而家雖然271 派車要合乎載客量同需要,但271 仍然有ATE 做字軌
所以大埔北區跟沙廠食柴,唔好以呢d 咁嘅理由黎開脫,第日廠房搬左入大埔,咁就三十年河東,三十年河西啦
OTIS401 發表於 2010-7-31 08:33 | 顯示全部樓層

咩E42有全日直梯咩....
sea1986 發表於 2010-7-31 10:08 | 顯示全部樓層
點解一有新車既時間
不但有「我要新車」既聲音
仲有一啲批評「我要新車」既聲音既聲音呢?
十年如一日
由BDB時代嘈呢啲文都嘈到21世紀
真係佩服各位啦
Snoopy@FB8617 發表於 2010-7-31 10:59 | 顯示全部樓層
其實唔搭新車有咩問題
小弟自問只係搭過以下新車
1xAVBW,4xATE,2xASC
(甚至有人已經覺得ATE已經唔係新車)

其實,只要架車識行識走
載到你都目的地
正正常常冇咩問題就已經得
新車只不過係舒適多少少,同叫"新車"果名好聽D外
實在搵唔到有咩太大既分別
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
petcity 發表於 2010-7-31 11:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽