hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年8月份未/新出牌巴士討論
開啟左側

2010年8月份未/新出牌巴士討論

Wright---AVW16 發表於 2010-8-21 08:57 | 顯示全部樓層

回復 50# 的帖子

06年有109部雙層新車,荔廠都要左當中既一半,就係因為當時佢多車退。今日沙廠既環境,同四年前既荔廠差唔多,所以我覺得佢食咁多新車係好合理

87D正字軌仲有20部ATE,就算上晒19部新車,都仲會有一部剩。雖然話81C係剛好,不過以沙廠作風,比81C一次食晒既機會唔夠87D高。不過遲下沙廠仲有成堆F牌冷龍要退,應該仲有潛力食新車

尋晚構思左個換車大計,呢19部ATE係可以令81、182、271同281A金車歐三化(281A要將JN1007同87K部KU8654交換),之後47X、70K、72X、74X、75X、80X、82X、89C、263、277X、278X有金加。而47X同49X既銀龍可全數變後備,46X其中兩部則要跟273B對調才能「去銀柱龍化」

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 分析詳細

查看全部評分

hokwanlam 發表於 2010-8-21 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-8-21 06:45 發表
嘩癲左呀! 沙廠現在加埋咪成 16 架 AVBWU + 3 架 ATEU 新車
睇死佢都係 3 寶食大半, 如果真係玩 81C, 87D 大規模換新車
兩條線正字加埋成 40 多架車, AVBWU 得果 290 架, 其他廠真係食風囉

呢幾年新車唔似得往年咁 ...

其實而家S廠咁樣攞AVBWU法,咪同以前L廠攞AVBW既情況差唔多,
而家既S廠連同水廠,大埔廠,佢地對新車需求會比以前既S廠大好多,
所以290部AVBWU入面,我認為S廠有既數量會比L廠差唔多。
louisyau 發表於 2010-8-21 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-8-21 06:45 發表
嘩癲左呀! 沙廠現在加埋咪成 16 架 AVBWU + 3 架 ATEU 新車
睇死佢都係 3 寶食大半, 如果真係玩 81C, 87D 大規模換新車
兩條線正字加埋成 40 多架車, AVBWU 得果 290 架, 其他廠真係食風囉

當年得271部ATE, 沙廠食左70幾部, 其他廠都冇"食風"
同埋就算81C/87D 有機會將所有歐三車大規模轉哂做歐五車, 都叫做有批直甩出黎
不過我認為現階段81C應該換車都係一部起兩部只, 首先AVBWU我估應該都係俾左170/680先,
而ATEU可能會上87D/681
louisyau 發表於 2010-8-21 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2010-8-21 08:57 發表
06年有109部雙層新車,荔廠都要左當中既一半,就係因為當時佢多車退。今日沙廠既環境,同四年前既荔廠差唔多,所以我覺得佢食咁多新車係好合理

87D正字軌仲有20部ATE,就算上晒19部新車,都仲會有一部剩。雖然話81C係剛好,不過以 ...

82X/89C/263有加金需要?
hokwanlam 發表於 2010-8-21 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 louisyau 於 2010-8-21 10:49 發表

82X/89C/263有加金需要?

其實89C,82X係有需要,哩兩條線都冇金車做掛牌。
263就要望U廠加唔加金喇。

ATE24 發表於 2010-8-21 11:50 | 顯示全部樓層

40/290X100% ~ 13.79%

一成半都無,其他廠仲有八成半有多可以分,食風?
公器公用 香港早要有品
RyanPun 發表於 2010-8-21 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2010-8-20 23:30 發表
PK2688, PK3161 車身冇2010字樣
PK3754 車身有2010字樣
PK2688我見倒有,行281a。PK3161好似有,唔記得。

hokwanlam 發表於 2010-8-21 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2010-8-21 11:50 發表

再將果八成半既車好平均地分去其他三間廠,每間廠都分到兩成有多,唔算食風掛。
GK9636 發表於 2010-8-21 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2010-8-21 11:50 發表

討論區成日都有人唔GUR架啦, 荔廠咪又係俾102, 104, 118獨大, 講到起度個個廠唔知鬥咩野

荔廠就快都有幾部新AVBWU出牌, 唔知又俾咩線獨大啦

P.S. 近排新車主要俾番金車比率最低的兩個廠, 唔知幾時先去到平均53%的水平
GK9636@ATENVIRO
12A 發表於 2010-8-21 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2010-8-21 08:57 發表
06年有109部雙層新車,荔廠都要左當中既一半,就係因為當時佢多車退。今日沙廠既環境,同四年前既荔廠差唔多,所以我覺得佢食咁多新車係好合理hkitalk.net, p( q) w: Q0 l2 e* U
  l& G* ]& j9 Z5 j6 W/ E
87D正字軌仲有20部ATE,就算上晒19部新車,都仲會有一部剩。雖然話81C係剛好,不過以沙廠作風,比81C一次食晒既機會唔夠87D高。不過遲下沙廠仲有成堆F牌冷龍要退,應該仲有潛力食新車

尋晚構思左個換車大計,呢19部ATE係可以令81、182、271同281A金車歐三化(281A要將JN1007同87K部KU8654交換),之後47X、70K、72X、74X、75X、80X、82X、89C、263、277X、278X有金加。而47X同49X既銀龍可全數變後備,46X其中兩部則要跟273B對調才能「去銀柱龍化」

我反而想睇下沙田廠會唔會套一部車落81C
等後者可以全冷... 反正架FV5383都過唔到2011, 年尾都要搵車代
我寧願四紅四黑全冷好過81C到出年仲有部熱狗吊住

其實19部舊車套出來, 我都想睇下有幾多會送入大埔, 上水
等那邊少金同無金線加金, 方便有需要乘客

之前我講過70K有需要加金,
頭先睇另一篇文話82K加金一事上出了問題, 那樣80X都有需要加金
因為80X, 82K有一部份沙田區路線相若,
而且80X有個分站對比前圓州角總站而言, 係比較接近威爾斯的專科診所
80X加金的話, 就可以比沙田圍, 秦石一帶的輪椅客多一個選擇
他們日後就唔駛焗住坐182, 要遊富豪同第一城先到威爾斯
九巴十六 與你在 GA5505 相見