hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) EMPTY
開啟左側

EMPTY

樓主| noah 發表於 2010-8-1 16:40 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

好明顯都有唔少版友知道黃石係屬於大埔區,我又唔覺得知道這件事會有幾高人一等?
雖然這裡是巴士論壇,但好多時版友都會講下同張相有關的題外話.
對於知情的版友,可以多一個話題.唔知的版友可以問,又有機會吸收新知識.
如果同主題有關的,討論一下都好正常,唔通張相見到的野係咁多,就剩係可以講咁多?我相信這個都不是討論的目的吧!
kay 發表於 2010-8-1 17:06 | 顯示全部樓層
敢問:大埔同大埔區兩者係咪指同一樣野?

如果前者可以=後者,我相信我份習作要0分重作喇
世界很簡單 人類很複雜
DM17 發表於 2010-8-1 17:58 | 顯示全部樓層
地方名唔等於地區
如果果個地方由大埔區管理,咁就叫大埔的話

咁97之前香港叫"英國"都得啦
97年前香港都係英國管架喎

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Quanta + 1 很貼切的比喻

查看全部評分

史上空前最強大戰!
 樓主| noah 發表於 2010-8-1 18:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8038 於 2010-8-1 03:08 發表
noah兄,
唔係我單一認為黃石碼頭係屬於西貢架
我經常聽到其他人話 "喂,去西貢黃石碼頭BBQ喇" , 但我從來無聽過有人話"大埔黃石碼頭"咁囉
而且從我網上得出既資料 , 雖說黃石碼頭行政係屬於大埔區 我亦都無聽過一般 ...

人多未必代表真理.如果件事係錯的,只代表大部份人都係錯.
可能我孤陋寡聞啦,我真係從未聽過人話去"西貢黃石碼頭",亦未聽過"大埔黃石碼頭",平時都只會聽到去"黃石碼頭".

大埔係籠統的稱呼,對大埔區的範圍都適用.
[size=14.1667px]8038兄經常用答車問路的例子混淆視聽.假如你響旺角上98c,你問司機去唔去將軍澳,佢會答你"到".但原來你係想去市中心,咁你都冇可能話個司機答錯.如果係問路的,當然要仔細指出目的地,并唔可能只問是否到某區.[size=14.1667px]但我而家係貼文,唔係教人搭車,而黃石的確係大埔,我準確講出它的位置所在,我真係唔明個問題係邊?(除左有人認為係誤導,但好明顯係這班人自己誤解,思路狹隘諗錯野)

指出271的問題,係因為我覺得你的地理位置感好差,并唔係有心挖苦你.
區份的問題(大埔係唔係黃石?,x路線經唔經x)係你拎出黎講的,并唔係我去考究.唔明點解有人作賊喊賊?只係你存在錯誤我先指出你的錯誤.
同時,就算一般人的理解,去到眼科醫院,九龍醫院一帶都係九龍城.坐18落車都唔係行好遠.雖然唔一定係最好的選擇.

我認為標題沒有更改的必要,一來沒錯,二來都好清晰.有問題的唔係標題,而係你們的思路.
連黃石碼頭的公共設施都係寫"大埔區議會",請問哪裡有取巧之嫌?政府,區議會對你取巧?取巧只係你對我的錯誤評價.至於係咪真係咁多人誤解?好可能都係一犬吠形,百犬吠聲.

生我者父母,知我者8038兄.互不相識,素未謀面,都可以超越時空,見到我好大反應,真厲害.
上來論壇,只係一種休閒活動,從來都係一笑置之.如果我真係好大反應,我諗我當時係笑緊.笑d乜?心照啦........
kay 發表於 2010-8-1 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 noah 於 2010-8-1 18:03 發表

人多未必代表真理.如果件事係錯的,只代表大部份人都係錯.
可能我孤陋寡聞啦,我真係從未聽過人話去"西貢黃石碼頭",亦未聽過"大埔黃石碼頭",平時都只會聽到去"黃石碼頭".

大埔係籠統的稱呼,對大埔區的範圍都適用.
80 ...

人多未必代表真理,咁要點先係?

唔通要"眾人皆醉我獨醒"?
世界很簡單 人類很複雜
HU162 發表於 2010-8-1 18:21 | 顯示全部樓層
小弟對於咁多位既意見,我保持中立.

雖然黃石碼頭的確屬於大埔區,
但係我認為標題應該盡量明確,唔使比版友估估下.
如果noah版友可以的話,
將主題修改成 " 在西貢及大埔發現ufo "可能會比較好.
起碼版友們未入黎睇已經知道大概既內容.

對於地方名既問題,我認為盡可能唔好講得過於空泛.
行政區域對於普通市民黎講,佢地都唔會理得咁多.
舉個廢例子,Megabox(企業廣場5期)屬於觀塘區,
但其實區位計係近九龍灣,而唔近觀塘市中心.
自然人們都會話Megabox係位於九龍灣,
而冇人話Megabox係位於觀塘.
edhong 發表於 2010-8-1 18:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2010-8-1 18:33 | 顯示全部樓層
岩岩搵左本地圖(91-92)暫無更新版本,黃石編左去西貢、北潭涌個頁。

我只覺得約定俗成+18區分界問題....
世界很簡單 人類很複雜
gn3509 發表於 2010-8-1 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-8-1 18:30 發表
實際上如果標題寫「在廣東發現 ufo」都無人 「叉輪泉 (challenge)」你既 ... 你喜歡喇 ~
不如話在太陽系發現ufo,仲貼切
今期流行:690是原罪
GY8038 發表於 2010-8-1 18:58 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

好笑!!!
請問當年香港未回歸 香港屬於英國殖民地 , 由英國管治
咁點去香港 ? 係咪要搭飛機去英國 ?
根本location同所屬行政權係兩回事
296A