hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) EMPTY
開啟左側

EMPTY

GY8038 發表於 2010-8-2 01:10 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

請考慮樓主回文時之態度
自己其身不正 仲要毫無禮貌去評擊其他指出佢錯誤既人
有咩資格 ? 真係值得咁做 ?
其實一早 樓主改一改個標題就無事
因為架車的確無起"大埔"呢個地方出現
而樓主卻將行政地區與地方混淆 , 他人指正 有何不當 ?

* #7版友已為樓主作解話 但樓主於禮貌上卻絲毫沒有改善
仍然不肯作出更正 , 故我認為其他版友作出評分亦是合理
296A
ks7537 發表於 2010-8-2 01:30 | 顯示全部樓層
我睇件事就覺得只係大家觀點唔同, 冇話邊個 ARM 邊個錯,
樓主係咪混淆, 視乎你係咪覺得睇地方一定要睇地理位置先,
我覺得樓主既態度係因為觀點與角度既偏差被指成錯誤所致
P.S. 評分原因似乎冇人直接指出樓主既禮貌有問題而得到負分
KC7911
GY8038 發表於 2010-8-2 01:37 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

但大埔同大埔區的確唔相同bo師兄 .
如果加返個"區"字 大家都會睇得順眼d
因為黃石碼頭的確唔位於大埔 只係行政屬於大埔區

如果樓主係有禮貌既虛心學習
我相信版友們都會給予樓主機會的

另 : 你指評分方面 大家係盲目給予負分
你加比樓主既5分apower 操作理由 : "悲哀, 咁多人盲目給予負分"
如果係咁 你係因為認為他人盲目評分而作出評分 有遺反評分既意義bo
我地扣樓主既分係在於標題方面 , 而且本人只係認為標題有些少問題而作出扣分
否則 評分制度要來幹麼 ?
296A
 樓主| noah 發表於 2010-8-2 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8038 於 2010-8-2 01:10 發表
請考慮樓主回文時之態度
自己其身不正 仲要毫無禮貌去評擊其他指出佢錯誤既人
有咩資格 ? 真係值得咁做 ?
其實一早 樓主改一改個標題就無事
因為架車的確無起"大埔"呢個地方出現
而樓主卻將行政地區與地方混淆 ,  ...

算了,件事都應該結束,唔需要再講咁多
有証據就最實際,事實勝於雄辯.

關於地名,政府的物件,網站應該係最權威吧.
"歡迎蒞臨大埔"[size=14.1667px],并唔係歡迎蒞臨大埔區  (相片由googlemap下載)

[size=14.1667px]

[size=14.1667px]仲有區議會的網頁
[size=14.1667px]http://www.districtcouncils.gov.hk/text_tc.htm
都係大埔,并唔係大埔區

8038兄,面對現實吧.
Gary_B 發表於 2010-8-2 01:42 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

係時候要請評分管理專員.......,呀...... 應該係增值功能管理委員會召集人出場。
GY8038 發表於 2010-8-2 02:03 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

只不過 果到寫大埔唔代表真係入左大埔 始終同大埔係相差左一個海 果到依然係西貢北
寫大埔唔一定無區
始終黃石碼頭係位於西貢北 普通市民唔會叫做大埔囉
而且有塊牌話係大埔唔代表一定係大埔
天水圍夠係元朗區 唔通一般市民會叫天水圍做元朗咩?

296A
GY8038 發表於 2010-8-2 02:10 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

如果你認為果塊牌係寫邊就去到邊你就大錯特錯喇..
正如下圖東隧口出後 歡迎光臨觀塘 而唔係觀塘區
但果到係屬於油塘同藍田wor 完全唔係觀塘囉.
所以塊牌寫邊唔代表真正去左果到

上圖轉載於google map

296A
ks7537 發表於 2010-8-2 02:17 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

唔知你有冇睇我講之前沙田個例子,
我諗同樣大埔區唔會因為一吐露港之隔而有所分別掛

評分方面, 我都係唔明點解你話禮貌有問題,
所以版友評分就係合理, 之後又講都係因為標題問題
最後, 俾負分又好回文又好, 話樓主標題唔清晰,
講緊都係同一樣野, 未有了解更多就評/回覆, 呢樣係我想講既野
當然我唔否認我表達上係會有你 get 到個種既意思,
但如果我對件事毫無了解毫無立場的話, 我就真係為他人評分而作出評分啦
KC7911
GY8038 發表於 2010-8-2 02:39 | 顯示全部樓層
我重申一次 無話過大埔區會受海而影響
只係話大埔咋 係區同無區既分別
除非你認為前者同後者係一樣啦

即係黃石碼頭同大埔隔左個海 , 黃石碼頭依然屬於大埔區(無受海影響)
但唔係位於大埔 而係位於西貢北 (塊區議會界線牌則不夠說服力,因牌中沒有區字)
正如香港大把呢d錯既區議會界線牌

評分方面 , 我指係如果樓主虛心聆聽他人之意見 而且作出更改
我相信其他版友會體諒樓主作標題有所誤導是出於大意的
296A
 樓主| noah 發表於 2010-8-2 02:50 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

好佩服8038兄的打不死精神,死都要撐.
好明顯政府都係觀塘=觀塘區,如果你依然覺得有問題,可以寫信去相關部門投訴.

我問過響政府機構工作的朋友,佢同我講早年政府被人嘈,例如xx區區議會,太過冗贅.事後開始改作xx區議會(除左幾個方向區).自此之後,很多區界的牌都由"歡迎光臨xx區"變作"歡迎光臨xx".

或者我咁講你會比較易明,你諗的,係狹義的大埔.我寫的,現在政府用的,係廣義的大埔(區).這種情況,世上好多大城市都有.如果你唔明,我就再用布達佩斯這城市做多個例子(第一次回文已經用左美國同阿拉斯加的關係,其實我諗你(和很多扣我分及抨擊我的版友都係)冇睇清楚我的回文,就胡亂扣分及發言.如果睇清楚d,再諗清楚,根本就唔會有咁多事發生).

再深思一層,我覺得italk的評分制度本來係好好.不過落入一些人冇能力操作好的人手中,早已被人誤用及濫用