hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) EMPTY
開啟左側

EMPTY

樓主| noah 發表於 2010-8-2 02:54 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

我已証明我的標題係正確,何需要改?
如果盲目修改,這是反智的行為

我想需要虛心學習的,應該係8038兄.別再執迷不悟吧~~
GY8038 發表於 2010-8-2 03:01 | 顯示全部樓層
"例如xx區區議會,太過冗贅.事後開始改作xx區議會(除左幾個方向區).自此之後,很多區界的牌都由"歡迎光臨xx區"變作"歡迎光臨xx."
引用一下你既文句啦 , 你講呢句其實自打咀巴咁囉
係咁講的話 即係政府既意思都係"歡迎光臨大埔區" 只不過無show出黎姐 ? 所以變左"歡迎光臨大埔"
即係事實上係大埔區 而唔係大埔
拿拿拿,今次唔係我亂作架 以上既都係出自你把口架咋
而且由於塊區界牌係經過修改 但改左之後 亦都唔代表果到係大埔  而且牌係死既 人係生既 你要唔識變通 墨守成規我都幫你唔到既
不過如果你係都要話係大埔的話 你下次問路 都記住講大埔呀 唔好講大埔區喇 我放長雙眼你會衰幾多次
所以呢,基本上塊牌並唔係100%準確 而實際上大家都知道根本係大埔區 而唔係大埔咁姐
你話我打不死 死都要撐
其實係因為你舉既例子唔夠服力(用塊改左既牌黎做證據)

唔知究竟係邊個執迷不悟呢?

296A
GY8038 發表於 2010-8-2 03:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ks7537 於 2010-8-2 00:53 發表

當然樓主想用 "區議會" 個方式去表達, 可能真係唔係一般人會諗得到明白到,
如果佢最後可以加返句作結尾話俾大家知, 等大家易 D 明白, 相信唔駛搞到咁

呢 D 都係冰山一角, 我想講既係大家反應實在太過激,
呢道唔少 ...

我的而且確無屈佢架
當初佢認為黃石碼頭既公共設施同所屬行政權都係屬於大埔區
就當左黃石碼頭係位於大埔

咁係咪97年前 香港屬英國統治
係咪去香港就係搭飛機去英國先?
location同行政完全兩回事囉
唔該樓主解通左呢樣野先啦 根本問題就起呢到 愈扯愈遠都冇意思
296A
Mos_Lok 發表於 2010-8-2 04:39 | 顯示全部樓層

原帖由 GY8038 於 2-8-2010 03:56 發表

我的而且確無屈佢架
當初佢認為黃石碼頭既公共設施同所屬行政權都係屬於大埔區
就當左黃石碼頭係位於大埔

咁係咪97年前 香港屬英國統治
係咪去香港就係搭飛機去英國先?
location同行政完全兩回事囉
唔該樓主解通 ...

OT少少: 當年的確有唔少人講笑話香港至英國航線係世界最長國內航線
其實topic一個..嚴格黎講樓主又錯唔曬..
何必為少少事拗足咁多頁呢..
學上面師兄話齋樓主都係差左句補充je
未必個個知/明點解黃石碼頭係大埔(區)
加番可能好好多

kay 發表於 2010-8-2 07:41 | 顯示全部樓層
用區議會話黃石係大埔,(齋睇標題,無人會想到係大埔區)
我用地圖集話黃石係西貢、北潭涌,

敢問點解其中1個取向既人會比人話盲目?
區議會定既野就係真理?有時都係無章法、or純粹方便管理喎。

我係可以唔認同區議會既分法喎。(行政上與生活上既偏差屬正常)

有好多野,規矩同大家既約定俗成係有偏差架

原帖由 noah 於 2010-8-1 18:03 發表

人多未必代表真理.如果件事係錯的,只代表大部份人都係錯.
可能我孤陋寡聞啦,我真係從未聽過人話去"西貢黃石碼頭",亦未聽過"大埔黃石碼頭",平時都只會聽到去"黃石碼頭".

大埔係籠統的稱呼,對大埔區的範圍都適用.
80 ...

世界很簡單 人類很複雜
gn3509 發表於 2010-8-2 08:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2010-8-2 04:39 發表

OT少少: 當年的確有唔少人講笑話香港至英國航線係世界最長國內航線
其實topic一個..嚴格黎講樓主又錯唔曬..
何必為少少事拗足咁多頁呢..
學上面師兄話齋樓主都係差左句補充je
未必個個知/明點解黃 ...
兩邊既立場都唔同
一邊站在區議會分界
一邊站在日常生活
再加埋兩邊寸步不讓,所以咪...
今期流行:690是原罪
dennislokawai 發表於 2010-8-2 09:34 | 顯示全部樓層

我自己有個朋友住黃石碼頭陶近,
問佢住邊佢都係同人講西貢,
我問佢佑唔知果度其他係屬於大埔區,
佢話當然知。
呢個根本就係地理上同行政上既分別,
你話係大埔啱唔啱?我覺得無錯,
佢的確係附於大埔區(唔好坳有無區字既分別)。
你話果度係西貢?都啱架喎,
果度的確係西貢北。
我覺得無須執著呢D小問題,
正如將軍澳係九龍定新界,
事實上係新界夠好多人都話係九龍,
大家明咪得囉...
youtube.com/c/dennislokawai
leeallen 發表於 2010-8-2 09:45 | 顯示全部樓層
我都覺得樓主冇錯wor~ 只以道路連接來睇, 黃石同大埔係有距離, 兩個地方好似完全冇關, 不過以歷史來講, 原居民生活習慣以船作為主要交通工具, 所以黃石同附近島嶼都以大埔墟為主要墟市, 對比西貢墟, 黃石同大埔墟既關係更密切, 因此政府將佢歸屬大埔區, 有根有據, 唔係胡亂劃分, 只係部份板友只以狹義來睇, 從地理上直接連到大埔墟既附近地方至係大埔, 大家睇法唔同, 其實冇乜好坳, 至於藍田, 油塘, 的確都係觀塘, 我住係四順, 地址都係寫觀塘, 至於話香港=英國, 直頭係為坳而坳
ATENU1198 (UR1585) @ 619
Quanta 發表於 2010-8-2 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2010-8-2 09:34 發表
我自己有個朋友住黃石碼頭陶近,
問佢住邊佢都係同人講西貢,
我問佢佑唔知果度其他係屬於大埔區,
佢話當然知。
呢個根本就係地理上同行政上既分別,
你話係大埔啱唔啱?我覺得無錯,
佢的確係附於大埔區(唔好坳有無區字既分別) ...

將軍澳屬新界有其法律背景,九龍、新九龍同新界法律上係兩件事
唔係你話係九龍就九龍
但係區議會名稱只係攞區內的市中心或最大區域命名
灣仔區係包括銅鑼灣,但無人當銅鑼灣做灣仔
admin35 發表於 2010-8-2 11:37 | 顯示全部樓層

評分處理通告

本人收到最少兩名站友投訴評分(非有關評分之貼文者),
因此現宣佈本評分案件是為「增值功能管理委員會」
2010-R001 號案件,並先將投訴人理據發送予各委員。

在有判決結果前,本主題禁止評分。

增值功能管理委員會召集人示