hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) EMPTY
開啟左側

EMPTY

alex93 發表於 2010-8-2 12:04 | 顯示全部樓層

既然無得評分, 咁我多口講幾句喇

首先, d 相係唔錯...起碼大部份都清楚, 值得加分

標題方面的爭拗, 其他講來講去, 只係一個"區" 字

何必咁執著呢...

平時我地話過香港 / 過海, 使唔使次次都講

我地過香港"島", 過維多利亞港呀

呢d 野, 大家明就得...唔使咬住唔放掛
熱狗不要走 >_<
DK704_3N133 發表於 2010-8-2 13:03 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

開頭見吾到大埔有D疑惑
但係原來黄石係官方上係屬於大埔ge.....
咁其實無咩大問題.....
如果仲係度嘈ge.....我諗佢都係輸吾起la
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
河灣西 發表於 2010-8-2 14:28 | 顯示全部樓層
睇完本文,
令我茅塞頓開,
知道黃石碼頭的地理位置乃大埔區,
感謝樓主的教導!

另,
各位於回文中提到D「歡迎光臨某地」既牌,
及其演化,
我又想講少少野,
有時呢D演化並唔係好事,
好似東隧口果個,
根本就係藍田,
多一個區字其實清楚好多。

再者,
政府整既一定正確?
咁紅隧口理工對出有堆藍色橫跨路面既路牌,
中線寫住「香港」,
咁又點計?
其實唔少人都知果條Lane係折返往香港島方向,
咁,
政府呢個路牌又係咪清楚?

平心論,
樓主D相係好靚,
但係個標題就真係...
我唔多講啦,
費事又畀人話。
總之就係個人感覺,
我相信標題少左「及大埔」三字,
影響不大。

好相始終係好相,
標題唔洗搞咁多野都可獲好評。
如果樓主堆相影到好似首相大大果D咁既質素再搭個咁既標題,
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈.....
Gary_B 發表於 2010-8-2 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 admin35 於 2010-8-2 11:37 發表
本人收到最少兩名站友投訴評分(非有關評分之貼文者),
因此現宣佈本評分案件是為「增值功能管理委員會」
2010-R001 號案件,並先將投訴人理據發送予各委員。

在有判決結果前,本主題禁止評分。

增值功能管理委員會召集人 ...

點解樓上 #53 仲會有人評分?
admin35 發表於 2010-8-2 15:00 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

確實是誤評,已經撤銷。

謹此向各站友致歉。
GY8038 發表於 2010-8-2 15:01 | 顯示全部樓層
標題有誤導成份
是在於完全令我誤會車輛行走大埔路線
而我在kmb網站
以點到點路線搜尋功能 搜尋西貢市中心作起點 大埔作終點 , 但我不能找到一條九巴路線能夠通往黃石碼頭作終點
296A
~~Knysna~~ 發表於 2010-8-2 15:13 | 顯示全部樓層

如果到時有個帖係講"載客R8到來荃灣",到時唔好話人地誤導
 樓主| noah 發表於 2010-8-2 15:36 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

師兄都講得好o岩,政府唔一定o岩晒.

不過這個去區化,我前面提及,係市民對政府的訴求,政府對市民的一種回應.
這個做法,係方便左普羅大眾.當然,做任何事都有利有弊,唔一定都方便所有人.
但在利弊關係平衡下,大家已經選擇左去區化.如果係政策的犧牲者,只能為你感到難過.如果認作這種進程不正確,作為公民,有權利,亦有責任去反對.反對者應該做的,并不是在italk大吵大嚷,請寫信到區議會及民政事務處.如果不認同,又不去反映個人意見,而在非正統渠道堅持引用一些非政府官方的用名,則更為可笑.
 樓主| noah 發表於 2010-8-2 15:53 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

[size=14.1667px]謝謝指正~~

238X 發表於 2010-8-2 16:00 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

提提您:大嶼山北部 (指欣澳一帶) 屬荃灣區。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知