hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 俄鐵西門子Velaro(ICE-3)之旅:莫斯科<->聖彼得堡 ...
開啟左側

俄鐵西門子Velaro(ICE-3)之旅:莫斯科<->聖彼得堡

樓主| volvo_chan 發表於 2010-8-6 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-8-5 23:36 發表
另外, 這條路線的班次亦不平均, 早上6:45開出後, 下一班

要下午13:00, 但晚上1930及1945就連開兩班. 我都想問問樓主, 這條

線的客量如何? 上座率高不高?

我也認同這路線班次很不平均,上午只有0645一班對開,之後4-5班要下午1時後。
不過我覺得可能是Sapsan仍然行的舊線太繁忙又多慢車行,中途無太多位避讓,所以無足夠時間帶開咁多班Sapsan

我來回也坐0645的班次,一等及二等車廂載客率平均達80-90%,看來生意很不錯(可能早上得一班,所以乘客較多)
至于你信不信,我反正信了
93A_S3_6:30am 發表於 2010-8-7 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2010-8-6 09:38 發表
ICE3係adtranz同西門子合作為DB度身訂造ge產物
後來西門子基於ICE3上面ge成果
自己搞左個velaro平台出黎
實則除左外形之外
ICE3同其它velaro系列列車並無太多共通點
至於adtranz就好似自ICE3之後都無再出過300+列車(correct me if I'm wrong)
一路到而家仍然只停留響傳說中ge zefiro平台

祖國而家行緊的CRH1E咪係zefiro平台囉
雖然暫時得果250km/h
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
FBI2 發表於 2010-8-8 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-8-6 23:07 發表

我也認同這路線班次很不平均,上午只有0645一班對開,之後4-5班要下午1時後。
不過我覺得可能是Sapsan仍然行的舊線太繁忙又多慢車行,中途無太多位避讓,所以無足夠時間帶開咁多班Sapsan

我來回也坐0645的班次,一等及二等車 ...

講真,唔出架柴油機車俾你已經算係有進步啦.你要知道莫斯科至聖彼得堡800KM入面一條高速公路都冇,成堆貨櫃車行一條一上兩落既爛路E105穿梭兩
地,成12個鐘頭車先到,可想而知俄國的城際交通多麼落後.要佢起條快速鐵路,以現時的天氣情況,都幾難了.

大家都係搭飛機啦,不過咁樣同搵命搏冇分別.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
3003 發表於 2010-8-8 12:26 | 顯示全部樓層

"OT:我家人拎了幾款去張家界的資料,大部分香港旅行社都話搭「武廣高鐵和諧號」,
但其中一間建基內地的旅行社話搭「提速火車」,隻字不提「武廣高鐵」......可圈可點"

可能大陸的旅行社真是坐普通火車或D車, 而非G車

因為講開大陸的高鐵旅遊, 我留意到香港的旅行社去那幾著名的高鐵沿線城市, 如清遠, 韶關, 湖南北,  依家都一定坐武廣高鐵上去

但在大陸的旅行社, 近的(廣東省內)坐旅遊巴上去, 遠的(省外)便用飛機
好似沒乜"高鐵團"
053h4 發表於 2010-8-9 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 3003 於 2010-8-8 12:26 發表
"OT:我家人拎了幾款去張家界的資料,大部分香港旅行社都話搭「武廣高鐵和諧號」,
但其中一間建基內地的旅行社話搭「提速火車」,隻字不提「武廣高鐵」......可圈可點"

可能大陸的旅行社真是坐普通火車或D車, 而非G車

因 ...

如果係臥車, 行程一般都講明係要係夜晚係車上過
而去張家界, 火車大約14~15個鐘, 提速火車自然有市場

而武廣高鐵沿線, 坐高鐵就一般都講到明

而無旅行社坐高鐵的問題, 就廣東而言, 如果唔係去兩湖或武廣沿線, 坐高鐵唔算方便, 所以唔會係首選
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-8-9 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-8-9 00:18 發表

如果係臥車, 行程一般都講明係要係夜晚係車上過
而去張家界, 火車大約14~15個鐘, 提速火車自然有市場

而武廣高鐵沿線, 坐高鐵就一般都講到明

而無旅行社坐高鐵的問題, 就廣東而言, 如果唔係去兩湖或武廣沿線, 坐 ...

繼續OT:
我對鐵路有一定認識就話知佢講乜而有所懷疑,
佢張宣傳單張在「提速火車」旁邊,係一部刪去字樣的CRH2車頭圖案,
一般香港市民連「提速」係乜都唔知,不知情又冇去問的情況下,真係好易畀人誤導架。
3003 發表於 2010-8-9 11:20 | 顯示全部樓層

我是指就算是兩湖或粵北韶關清遠等"高鐵沿線"區

大陸旅行社都不是用高鐵前往

似乎內地人對高鐵的興趣不及香港人大
053h4 發表於 2010-8-9 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3003 於 2010-8-9 11:20 發表
我是指就算是兩湖或粵北韶關清遠等"高鐵沿線"區

大陸旅行社都不是用高鐵前往

似乎內地人對高鐵的興趣不及香港人大

多唔多就睇你點睇啦, 不過, 例如廣之旅, 就有唔少
簽名被屏蔽
3003 發表於 2010-8-10 00:36 | 顯示全部樓層
我都是以一般的觀感而言

在深圳的旅行社網頁, 的確唔多覺有特別標榜"高鐵遊"的粵北, 兩湖路線

另外, 呢度之前也好似有板友親身體驗過
同坐高鐵上的旅客, 香港人的雀躍程度, 比同車的內地人高很多
053h4 發表於 2010-8-10 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 3003 於 2010-8-10 00:36 發表
我都是以一般的觀感而言

在深圳的旅行社網頁, 的確唔多覺有特別標榜"高鐵遊"的粵北, 兩湖路線

另外, 呢度之前也好似有板友親身體驗過
同坐高鐵上的旅客, 香港人的雀躍程度, 比同車的內地人高很多 ...

深圳少係正常, 一來戶籍人口少, 得二百幾萬, 而且大部份係來自兩湖, 或廣東(包括粵北), 根本無必要去兩湖"旅行"
另外, 同廣州比, 深圳的旅遊業同廣州就有好大差距啦
另外, 高鐵都未到深圳, 意味要坐三個鐘車先到

而我親眼所眼就係內地旅行團人數同遠高於香港, 雀躍程度不下於香港啦
簽名被屏蔽