hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 118新車,九城鬥一番......
開啟左側

118新車,九城鬥一番......

nwfb1601 發表於 2010-8-6 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 905_MTRB 於 2010-8-6 17:03 發表

樓主咁出名,幾時會上電視呀?

上過喇......

睇返三年前 B1 首航0既舊文,文中有人話佢
係 TVB 新聞度睇到首相上0左鏡。

引用:
原帖由 金剛 於 2007-8-15 23:38 發表

我想問...呢個係邊個黎..?

首相大人 wo ....你咁都唔識 ?

頭先 TVB 新聞也影到相中人呢 但係佢唔係第一個上車 lo !
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KC3555 發表於 2010-8-14 00:40 | 顯示全部樓層
唔好介意我將這篇文浮面,因為前一排去了澳門短宣,返黎睇下有乜相睇,
咁啱路經此處同107張相,為了上帝留了男兒淚。

澳門近關閘一邊的人多數無乜公德心,我帶住隊去派傳單,佢地全部掉哂落地,
我叫班弟兄姊妹不如你地執返一D無俾人踩過D單張再派。
點不知一陣間,垃圾婆走黎對我隊人指罵,跟住隊員匯報俾我知,我去暸解情況:
佢不停指罵我地:害人精!信乜鬼神,最衰就係你地班基督徒。
我叫班隊員散開,我自己去獨立跟進,結果全個生果市場都聽到佢鬧我之餘,
仲鬧埋上帝。

我想帶呢件事出黎,就係話:一個人咁痛恨呢個信仰,當然係因為有些人和事,
刺激到肇事者不安,影響禍及上帝及一切信徒。根本沒有人能獨善其身。
已經坐底有一個EU5472板友,已經被首相的行為變得極討厭基督教。
自己身為一個教徒,怎能獨善其身?

以前呢度,企出馬路影相就被罰停板。呢種行為同你用閃光燈影巴士有乜分別?
影響道路使用者之餘,仲影響自己人身安全,損人不利己的事走去做,
仲成日掛住基督徒的名義去這個那個。
我真是恨不得寫信去你所屬的教會叫負責人嚴辦你這些行為:
作假見證,影響駕駛者安全,未經人同意擅取網絡資訊......
在基督徒身份,呼籲首相你徹底悔改,不要再欺哄聖靈,落得亞拿尼亞的終局。
在普通板友身份上,教壞細路,張貼這些相而沒有方法讓閣下受應得的懲罰,
就如變相鼓吹這樣的影相,是不負責任的行為,影少一陣會死嗎?
兩部巴士明天會消失嗎?大把好位可以影,你之後咪又可以補到飛。
就係因為你呢種糜爛不堪的上樑,導致今日巴士迷多被冠以惡名。
加上前人已經咁樣影車,後人更加肆無忌憚出馬路影車,你都必須要付上一定責任。

評分

參與人數 6aPower +21 收起 理由
Choi + 3 感謝您撥亂反正,分享生命的話語. ...
nwfb1601 + 5 我都好認同你0既講法,希望首相可以反省0下自 ...
a396 + 5 我唔係 Christian, 都完全認同你o既講法. ...
dennislokawai + 3 十分認同
JT4686 + 2 好文啊,我鍾意
Crotone + 3 good point

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
307 發表於 2010-8-14 10:08 | 顯示全部樓層
我只係驚某相會以為義受逼迫的緣由,
去解釋自己的行為。

問心,我地唔係介意你有錯,
係好介意你有錯之後,
死都唔認錯,
仲要講到好似你係好陰公咁...

身為基督徒,
我只係覺得「為義受逼迫」呢句嘢,
唔太適用響首相你身上。

只想引用一句:
「以色列啊,你要歸向耶和華你的 神;你是因自己的罪孽跌倒了。 」(何西阿書14:1)
只罵不建議=不負責任
KC3555 發表於 2010-8-14 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2010-8-14 10:08 發表
去解釋自己的行為。

係好介意你有錯之後,
死都唔認錯,

身為基督徒,
唔太適用響首相你身上。
...

如果連義都唔知係乜野,就打開詩篇第一篇第一節去反省。(以下節錄我剛剛主日在崇拜佈道會的講章)
「不從惡人的計謀,不站罪人的道路,不坐褻慢人的坐位。」
惡人--是行惡的人,正直是他的相反;
罪人--無法達到神要求的人,有的是過犯及虧欠,公正(公平和正義)是他的相反;
褻慢人--意思等同是驕傲,謙卑就是他的相反。

那麼為義受逼迫就是因為在上帝面前要行正直,公正,謙卑的道路,而因此受到攻擊才是。
如果他搬這句話去曲解聖經,便錯誤教導其他信徒,請他閉口。

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
Choi + 5 正意解經,值得嘉許
dennislokawai + 2 清楚解釋聖經以證明首相並非為義受逼迫。 ...

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
a396 發表於 2010-8-14 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex01 於 2010-8-6 17:20 發表

佢上過報啦
上次我有個FD係書展見到首相,之後仲要同我FD搭爹,又對住容生本書話:681都要用佢!
可見首相係一個好麻煩嘅人

你咁講法, 分分鐘仲麻煩過 Paul 少.
獨派交通迷同政治學人
dennislokawai 發表於 2010-8-14 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2010-8-14 10:08 AM 發表
去解釋自己的行為。

係好介意你有錯之後,
死都唔認錯,

身為基督徒,
唔太適用響首相你身上。
...

如果話佢係為義受逼迫,
我只會想到舊約時上帝會興起外邦人「教訓」叛逆既以色列人。
無奈首相就係唔肯亦唔敢面對呢個事實,
覺得自己好掂,
所以個個話親佢都扮聽唔到之餘仲依然固我。
youtube.com/c/dennislokawai
Choi 發表於 2010-8-15 01:38 | 顯示全部樓層

卑微僕人之禱文

天上的主宰啊!我們代首相兄向你悔改。

我們或許痛心疾首,唯祢賜下懊悔的心。
我們或許無計可施,唯祢能夠撥亂反正。
我們或許深深嘆息,唯祢應許重新得力。
我們或許明哲思辯,唯祢成就心意更新。

我們張開純一眼睛,同心盼望佳美照像。
我們踏出信心步伐,同心守望道路平安。
我們擺上真摯的心,同心仰望合宜的話。
我們高舉合一的手,同心瞭望交通論壇。

不要效法這個世界,只要心意更新而變化,叫你們察驗何為神的善良、純全、可喜悅的旨意 。(羅馬書12:2)
新造的人、如鷹展翅上騰。
3357。KS8450 發表於 2010-8-15 01:46 | 顯示全部樓層
真係要多謝首相大人提供一個咁有意義既機會等我地切磋經文
903 發表於 2010-8-15 12:06 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 感謝您的分享,豐富本帖内涵。此路綫的新車,本 ...

查看全部評分

dennislokawai 發表於 2010-8-15 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2010-8-15 01:46 AM 發表
真係要多謝首相大人提供一個咁有意義既機會等我地切磋經文

唯望首相真係明白佢問題所在,
唔係只係覺得上帝要佢經歷呢D事情,
要佢知道結果子要與悔改既心相稱既道理。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
Choi + 5 Advice to the "Prime Minister"

查看全部評分

youtube.com/c/dennislokawai