hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2010年8月份輕鐵網絡車務討論/車輛行蹤消息 ...
開啟左側

2010年8月份輕鐵網絡車務討論/車輛行蹤消息

樂仔〞 發表於 2010-8-12 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 thomas_tang01 於 2010-8-12 13:59 發表

雖然唔係講屯碼兆康,不過都係我今早嘅親身經歷...

北行:
兆麟站
507(拖)->614p(單)->505(單)
安定站
507(拖)->614p(單)->751(拖)->505(單)

去到安定站上列列車除了 507 外,全部都要排隊等前面列車開咗先入得站,結果我 ...

其實有 D 司機唔肯入站姐
505 可以泊第三卡架
horta 發表於 2010-8-12 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-8-12 13:44 發表

佢到開學都咁拖我唔介意呀
最弊佢實唔會呢

唔知點解 , 輕鐵好得意
係人少少就開拖卡 , 人多就開單卡由你迫
之前搭 610 , 尾班車開拖卡 , 兩卡加埋 10 個人都冇
但平時朝早搭 507 , 卡卡單卡由頭迫到落尾 ...

不過老實說, 開單卡密車好過開拖(除非有位坐), 好多人坐係同一架輕鐵都不多於4個字, 包括: 西鐵轉車客, 元朗出兆康轉車客, 761p客, 屯門各屋院往市中心客....   

但有時(中下午)等車都用9分鐘, 差不多佔整程車一半, 甚至西鐵轉車客已可用9分鐘完成車程

不過拖卡可以用少d司機,  港鐵肯加這樣多拖卡, 也算難能可貴
I love Fuji RVP vivid picture style!~
lzengalau 發表於 2010-8-12 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-8-12 13:44 發表

佢到開學都咁拖我唔介意呀
最弊佢實唔會呢

唔知點解 , 輕鐵好得意
係人少少就開拖卡 , 人多就開單卡由你迫
之前搭 610 , 尾班車開拖卡 , 兩卡加埋 10 個人都冇
但平時朝早搭 507 , 卡卡單卡由頭迫到落尾 ...

輕鐵寫溝車時間表既技巧已經失傳了~
hkaiw 發表於 2010-8-13 10:36 | 顯示全部樓層

Sorry, del.

喵...
thomas_tang01 發表於 2010-8-13 11:42 | 顯示全部樓層
承上 del

horta 發表於 2010-8-13 19:37 | 顯示全部樓層

13/8/2010

1113 001 505
1112 007 505
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-8-13 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 horta 於 2010-8-12 19:29 發表

不過老實說, 開單卡密車好過開拖(除非有位坐), 好多人坐係同一架輕鐵都不多於4個字, 包括: 西鐵轉車客, 元朗出兆康轉車客, 761p客, 屯門各屋院往市中心客....   

但有時(中下午)等車都用9分鐘, 差不多佔整程車一半 ...

都係個句 : 即管睇下 9 月 1 屯門係咪迫餐死
就知港鐵係咪有心改善輕鐵服務
horta 發表於 2010-8-13 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-8-13 21:47 發表

都係個句 : 即管睇下 9 月 1 屯門係咪迫餐死
就知港鐵係咪有心改善輕鐵服務
年年開學都係西鐵轉返輕鐵/巴士∕行路, 不知今年兆康北行月台又會否多人得滯嚇我上西鐵呢?(不過唔知點解一星期後就冇左呢個現象)
不過無論如何,新時間表出現肯定要調整一下生活習慣, 就看看找不找到元兆有位車放學吧(過去兩年是約1535元總開出的610(051), 一走左要等超過兩個字才有好迫的610(053), 所以趕不到就行去西鐵好過)!

如果又不會嚇我上西鐵, 又找到元兆有位車, 那我以後就一定盲捧港鐵
lzengalau 發表於 2010-8-13 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-8-13 22:59 發表
年年開學都係西鐵轉返輕鐵/巴士∕行路, 不知今年兆康北行月台又會否多人得滯嚇我上西鐵呢?(不過唔知點解一星期後就冇左呢個現象)
不過無論如何,新時間表出現肯定要調整一下生活習慣, 就看看找不找到元兆有位車放學吧( ...

今期主旨係加強接駁, 攪好四條"循環線", 505/507/751 加車不加班, 而元朗6字唔會郁, 所以...
lzengalau 發表於 2010-8-13 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-8-12 14:35 發表

其實有 D 司機唔肯入站姐
505 可以泊第三卡架

頭卡一定要停頭位.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
thomas_tang01 + 1 咪係,我都唔知點回覆佢好......謝謝你表達清 ...

查看全部評分