hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港可否引入內地的「立體快巴」系統? ...
開啟左側

[服務調整] 香港可否引入內地的「立體快巴」系統?

edwardyuen 發表於 2010-8-7 09:20 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

如果你看過優米網的短片﹐ 於5分50秒左右提及到逃生安全設施﹐就是你所說的﹐乘客會使用像飛機的那種充氣滑梯逃生。
s3n370 發表於 2010-8-7 11:13 | 顯示全部樓層

回復 40#, 41# 的帖子

飛機可以用充氣滑梯逃生, 係因為機場一般較平坦及空曠. 且機場方面可預先安排地方,
甚至暫停整個機場的運作俾出事的飛機降落及疏散乘客.

而一般街道呢...發生意外時, 如果塞車塞到無法疏散車輛的, 點放逃生滑梯呢?
即使有人可在短時間內疏散車輛, 一般街道兩旁必定有且密密麻麻的植物, 街燈, 欄杆等障礙物,
都係放逃生滑梯的障礙.

較可行的方法係沿兩邊支架整樓梯俾乘客逃生.
但考慮埋樓梯的尺寸, 所需樓梯的數目, 大概都諗到即使夾硬整到架立體快巴出黎,
效果一定比設計者所諗的大打折扣, 甚至係差過整番傳統的BRT, 輕鐵等.
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Ms.Potato 發表於 2010-8-7 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-8-6 01:39 發表
大陸可以 香港不行
最大問題就係香港繁忙路面係咩車種都多
唔似大陸私家車(小轎車)佔多數

咪係……香港與其搞呢啲無乜效用嘅野,倒不如直接減少私家車嘅數量,鼓勵市民使用現有公共交通仲好啦。
raden_hsk 發表於 2010-8-7 17:40 | 顯示全部樓層

駕駛室有大量盲點,加上如果有架高過快巴樓底嘅車喺前面死火,咁唔通要千四人白等?
仲有消防車點過?
總之呢個發明係用黎數缺點。
kay 發表於 2010-8-7 17:50 | 顯示全部樓層
千四人..萬一係架立體巴出事冒煙/自焚,真係好難疏散得切.......
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2010-8-8 00:08 | 顯示全部樓層
嗯..有危險會向後車響.咁響左會點?架後車會自己驚會識閃?定架快巴用火箭升上半空避
香港偶爾一年都兩三單有巴士貨車吊雞車入錯路鏟天橋.
如果一年有兩三部 蠟睇塊疤 比架吊雞車係中間開邊,唔知會點?

呢個設計真係低能到低能. 你估睇叮噹 架車係半空管道飄浮咩.
BRT對路面使用習慣都有唔細改變.
你仲整件"一車死,全市癱"的怪胎出來.
又唔識好似Trolley Bus咁爬頭.

都係果句...你諗大左喇...番去同枕仙傾計啦.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
ME19andG316 發表於 2010-8-8 00:42 | 顯示全部樓層

雖然好明顯宋先生係類似玩模擬城市遊戲太多既人,
但我都想讚賞一下佢既創造力,
我吾知道佢既成長背景係點, 但如果係起"中共大陸"上土生土長既,都可以諗到呢個
天馬行空既IDEA, 不得不佩服,同應該感到恩惠,

雖不說快巴本身問題, 只係其他道路使用者方面,宋先生似乎將佢地當成模擬城市遊戲裏面D車,人, 司機 都咁乖,咁有紀律.......
是但一架車/(司機) 玩野撞埋去, 有貨車起前面壞左, 有車起CUT 線時壞左OR撞左, 仲要D司機要適應突然有架龐然大物起自己架車上面, 左/右出現,而佢又可以突然停車, ,,,,

我覺得硬件方面技術上應該製造到出黎, 但係軟年方面,即要所有其他道路使用者都學識曬點配合就好困難...
cky 發表於 2010-8-8 04:45 | 顯示全部樓層
其實一個咁唔成熟的計劃
點解有人會咁推崇佢要晌香港實行先?

有咁多實際因素都未能考慮到
同埋唔好以為香港司機的駕駛態度好過大陸諗住可以引入
的士, 紅 van 的司機有幾狼死
仲要間唔中晌條街整架唔知乜鬼黃色定黑色的跑車晌度左擰右擰
係咁易整花左, 成千人晌半空度等你地去理論? 日日塞車都似

佢宜家話年尾晌北京起百幾公里的試行路段嘛
咪等佢整好試勻先再諗囉
宜家講香港應唔應該引入, 係咪過份天真左少少?
syp 發表於 2010-8-8 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2010/8/6 00:44 發表
來源:NOW新聞台
深圳有公司已成功研發「立體快巴」系統,該款巴士高4.5米,寬6米,共四節車廂,可載客1400人,
最大特點是底部可容許私家車在立體快巴下駛過,若有大型車輛駛近或私家車試圖撞向立體快巴兩邊,將會發出警報。

據NOW ...

引入 "立體快巴" 好呀, 成架車霸晒幾條行車線, 啲巴士敗類就唔駛走出馬路影相, 香港道路交通安全好多。
下一站係西營盤