hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 你呢間爛鬼公司...醒下啦,唔該 !
開啟左側

你呢間爛鬼公司...醒下啦,唔該 !

leungfan 發表於 2010-8-10 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 HU162 於 2010-8-10 21:53 發表
老九又未至於冇o果款買o果款
ASB/C
AVC
ASU
AVBE
掛...
GK9636 發表於 2010-8-10 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 VOLVO‧MV6593 於 2010-8-10 21:44 發表
自己係港島人,係港島住已經好好彩....
人地新城積極進取,又加密某d路線班次
方便到人又令自己得益,抵讚...

新城冇路線減班?

條城巴10號一年不如一年
GK9636@ATENVIRO
HU162 發表於 2010-8-10 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 VOLVO‧MV6593 於 2010-8-10 21:58 發表

但諗深一層,如果冇左呢間公司,
香港既巴士迷咪冇野好睇...
巴迷界會有一定程度既沒落...

利益申報:自己雖然唔係好鐘意呢間公司,但係純粹鐘意某d車型而影車既... ...

咁我自己都利益申報先:
我自己係東九人,由細都大都搭開老九,
唔多唔少對某幾線,某車型都有份感情.
不過我又冇話特別憎佢,又唔係特別鍾意佢~
ryanlee09 發表於 2010-8-10 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2010-8-10 09:59 PM 發表

新城冇路線減班?

加密咁多條先減一條算係咁
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
HU162 發表於 2010-8-10 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-8-10 21:57 發表
分唔分到憎班管理層同憎部巴士既分別?

我分到..
不過尤其係(HKDiscuss)真係有好多人叫九巴去死呀,退出專營巴士呀咁..
不過佢又鍾意買下佢既模型呀,影勁多九巴巴士相咁~
LP1200 發表於 2010-8-10 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2010-8-10 09:59 PM 發表

新城冇路線減班?

谷行5X的代價吧

講真,我都系住對面海
不過新城有d又唔及九巴既好
例如系轉乘優惠..
Lovey Dovey
KA9827 發表於 2010-8-10 22:16 | 顯示全部樓層

影車同支唔支持該公司係冇關係. 例如大家憎一個人, 大家都會偷拍佢喇, 係未?

雖然我覺得聯工盟俾感覺係「理得佢啲咩, 唔理咩三七廿一, 反對咗先講」, 「為反對, 而反對.」

不過, 但我記得有個N293師傅講過:「狗媽服務? 見步行步!」
Snoopy@FB8617 發表於 2010-8-10 22:17 | 顯示全部樓層
只係個人意見,反九者請留下手

自己生活左係老九既服務下都有17年
係,老九定確好多地方都好唔可取
成日收車
對員工唔係好
睇數多過做巴士
唔進取等等

但其實
有時會唔會係為左反九而反九呢
例如你話佢唔進取既
新線其實又唔係冇開呀
但好似成日都好似冇咩理到
最後點都俾人歸納做不思進取等既副面詞語
又或者,新城既事績被過分擴大
而將老九比下去

若果你想話小弟係保九既
我冇任歡迎
小弟只不過諗既係
應該對三間巴士公司都要公平

評分

參與人數 4aPower +10 收起 理由
jd2522 + 2 認同, 為反而反的風氣不應延續下去 ...
teddybus + 3 意見非常中肯
GU9338 + 3 agree
HB00610 + 2 同意

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leslie 發表於 2010-8-10 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 KA9827 於 2010-8-10 22:16 發表
影車同支唔支持該公司係冇關係. 例如大家憎一個人, 大家都會偷拍佢喇, 係未?

雖然我覺得聯工盟俾感覺係「理得佢啲咩, 唔理咩三七廿一, 反對咗先講」, 「為反對, 而反對.」

不過, 但我記得有個N293師傅講過:「狗媽 ...

巴士迷同九巴迷是有分別...九巴只是一營辦商/車主
L. Chan - 我們堅持才有希望!
HU162 發表於 2010-8-10 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-8-10 22:17 發表
只係個人意見,反九者請留下手

自己生活左係老九既服務下都有17年
係,老九定確好多地方都好唔可取
成日收車
對員工唔係好
睇數多過做巴士
唔進取等等

但其實
有時會唔會係為左反九而反九呢
例如你話佢唔進取既
新線 ...

認同.
每間公司都有其作風,營運方式.
盲目地比較下去都冇咩意思.
各方也有其做得好及不好的地方.

真心希望各位能公平地對待各間巴士公司~