hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 你呢間爛鬼公司...醒下啦,唔該 !
開啟左側

你呢間爛鬼公司...醒下啦,唔該 !

leslie 發表於 2010-8-10 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 VOLVO‧MV6593 於 2010-8-10 23:15 發表

其實我又唔係真係想踩到九巴一文不值
只不過如果佢改變佢現時既經營模式
我相信會比新城做得更好

正所謂:錢唔係萬能,冇錢萬萬不能

d錢唔好成日用係冇意思既野上,應從人既角度去諗
咁先至係良好既經營模式 ...

新記城記又真係無在電視上賣廣告 - 只會在ROADSHOW出

雖然賣電視廣告的錢, 對九記來說, 是少數目啦

近日九記唔知拿了個咩"感情品牌大獎", 對比該公司近年對員工福利問題的態度, 好一個對比 - "有感情, 就會一生一世嗎?"

九記欠的, 是危機感, 始終是一家90年的公司...新巴城巴, 卻是由無到有的新晉, 危機意識強好多
L. Chan - 我們堅持才有希望!
arhang2001 發表於 2010-8-11 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2010-8-10 23:55 發表

新記城記又真係無在電視上賣廣告 - 只會在ROADSHOW出

雖然賣電視廣告的錢, 對九記來說, 是少數目啦

近日九記唔知拿了個咩"感情品牌大獎", 對比該公司近年對員工福利問題的態度, 好一個對比 - "有感情, 就會一生 ...

公營巴士公司有需要在電視賣廣告嗎?我覺得真係冇。
leslie 發表於 2010-8-11 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2010-8-11 00:01 發表

在十多年前網絡未普及, 如果是賣乘客之道之類有公民教育意識的, 我不反對, 但今天時代已經不同, 巴士公司已經在車上有自己媒體, 又不是開宗明義用廣告直接叫人坐巴士, 巴士線的優勢(呢方面城巴新巴真係好好多, 雖然試過在廣告中用一台行3G無WIFI的人機SELL機場巴士有FREE WIFI ), 還真的還有需要花這些錢? 一般市民會因九巴在電視賣廣告, 有架"大巴哥"去坐多一程嗎? 九巴仔SELL 彌敦道線都或者會既, 不過條舊B1已經無左, 巴士在彌敦道上被認定=污染主因(巴士有少無多, 排放天嚴, 真的源自他嗎?)

L. Chan - 我們堅持才有希望!
samuel2002 發表於 2010-8-11 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2010-8-11 00:01 發表

mtr都好似有賣廣告
OTIS401 發表於 2010-8-11 00:21 | 顯示全部樓層
雖然有少少覺得樓主很小朋友
不過真係不能同意更多,有新車又有咩用
就算係幾新既車都好,俾一個唔識渣車的人去渣都係唔安全
6583 發表於 2010-8-11 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-8-10 23:00 發表

認同
所以我係話 :
''買咁多新車,冇呢種買呢種,冇果款要果款....剩係識做呢d係無用嫁''

不是說買新車唔重要,
而是公司只顧面向乘客,比d客坐得舒服,
反而對員工根本無當過佢地係自己一份子,
以咁的經營策略行落去 ...

絕對同意, 根本想做死d carlo咁...好多線例如73A呢d完全唔夠時間行
做死carlo之餘過鐘既話拉疏班次對乘客都唔係一件好事
例如263M已經係一條幾惡做既線...
sea1986 發表於 2010-8-11 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 EX5627 於 2010-8-10 21:11 發表
(司機行車休息時間都唔夠...試問乘客又點能安心交條命比佢,坐佢車呢)--- Support!!
I am a bus driver at New York. We have at least 1 hour lunch break, 30mins is not enough.! You walk to buy and wait for t ...

你攞美國工作文化同香港公司文化比
比唔到喎
美國整體公司文化同香港所有公司都有好大唔同
莫講你話做司機
做乜Position都可以有咁既時間lunch break
甚至其他時間都可以有15分鐘break
喺香港?邊有可能?
所以呢個問題好難互相比較

不過講真九巴既放break時間的確好短
食個飯滾水錄腳咁
啲飯未落到個胃度就已經要開車
咁既工作環境下做嘢
真係會好易有意外出現
wongwaisang96 發表於 2010-8-11 01:32 | 顯示全部樓層
如果九巴對員工好d,例如加下人工呀,分多d花紅呀,同埋改善班次ge話就唔會有咁多人不滿。
fokck 發表於 2010-8-11 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-8-10 22:55 發表
又比較
仲咩係都要將兩者比較先?
40P可來同930A/619X相同?

咁要比法既
930A加完之後就冇加過班
咁係唔係又要比落去?

比喻錯誤,加班之考慮排第一應該係「有限班次但有乘客未能上車」
起碼我見 930A 同 619X 尾車都未至於有人上唔到甚至未到頂閘,
可見兩線未有再加班迫切需要;
反而 40P 兩班年代已經未到尾站已經頂閘飛站,有站友影到相有車
長唔肯開門俾上唔到車既人差 d 要動粗打人..... 都仲未肯加班。
多啦A夢
orange 發表於 2010-8-11 03:01 | 顯示全部樓層

原帖由 wongwaisang96 於 2010-8-11 01:32 發表
如果九巴對員工好d,例如加下人工呀,分多d花紅呀,同埋改善班次ge話就唔會有咁多人不滿。

如果單靠錢解決到就唔會咁多人日日自我罷工,或者產生咁多問題,
改善班次都要有人楂車先得架

今時今日各公司處理問題都唔係解決問題核心,只係不斷整色整水,短
期或會有效,但從無研究中長期解決方案,正如香港做生恴最大開支係
租金,但偏偏無人會正視,只係不斷諗降低工資去賺取利潤,從某些課文
學過,只係用降低成本手段結果係縮短公司生命周期.

員工薪酬福利只係供求問題,問題核心在於工作環境,時間編排上有無
給予員工更佳選擇,另外營運模式有無跟著時代去走,某程度上係咪應該
考慮引入兼職或半工車長,令全職員工有更多休息時間,總好過日日欠人
收車,無法吸引新人加入

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
93A_S3_6:30am + 2 Thx~

查看全部評分

益童學校,全民教育