hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 九龍南線谷客 港鐵市佔再升
開啟左側

[新聞] 九龍南線谷客 港鐵市佔再升

樓主| ahbong 發表於 2010-8-18 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-8-18 11:20 發表

而且如果你真係斷章取義黎睇,我重點係講話客量飄忽,唔係討論掙幾多的問題,反而你咁樣做,
只係覺得你係因拗而拗,一係唔識睇重點,定係質疑你因為人地講巴士客量好少少即刻鬆掙。
從來無人否認你講的係事實,我只係覺得就算要舉證,都唔好用誇張手法去舉。

錯晒啦,我絕對無興趣討論肉眼睇到既客量,我只係見你同另一位板友,分別舉出不同客量觀察,所以有感而發而已。巴士頂閘我都會見到,吉車又大把,港鐵都一樣,始終巴士乘客量一年都只係跌 10 萬左右,仲有三百幾萬人搭巴士,要谷到幾十班車頂閘唔會係咩出奇事,但最後有幾多客搭港鐵,幾多巴士,都係睇業績最準確。

既然南線通車及經濟好轉,港鐵乘客量增長有 6.3% 或 13 萬,我就覺得好多野都係盡在不言中。

KC3555 發表於 2010-8-18 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-8-18 12:30 發表

錯晒啦,我絕對無興趣討論肉眼睇到既客量,我只係見你同另一位板友,分別舉出不同客量觀察,所以有感而發而已。巴士頂閘我都會見到,吉車又大把,港鐵都一樣,始終巴士乘客量一年都只係跌 10 萬左右,仲有三百幾萬人搭巴士,要谷到幾 ...

我絕對唔否認大數,唔該你再睇清楚我寫乜,
我無話你有錯,如果俾全部人睇,都唔會覺得我話過你錯。
你用宏觀而論,我用微觀而言,大家河水不泛井水,
宏觀數據都要集合大量微觀數字去分析,微觀數字有升有跌,咁先可以出宏觀思想。
無可否認260x客量係有跌,班次係有調整,但調整到合理水平,自然有頂閘情況出現,同你的論據有甚麼相干?
況且我之前又唔係回應你的引文。
如果你的思維仍然係那麼死牛一面頸,雞蛋挑骨頭,仲係唔知道自己去到假理性討論的境地,硬要去強姦人地的理據,
以為我同你講緊同一個論點,只會令人覺得討厭。
我由此至終,都係想講,舉證唔好嚴重誇張,宏觀數據我無否認過你,微觀數據板友完全不中肯,也不關你事,
你夾硬要插隻腳來,難免人地覺得你為保鐵而保鐵。

老實講,我自己既唔保鐵又唔保巴,只係將我確切的見聞道出,如果真實見證都夾硬話錯哂,咁唔好睇我寫的文章。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
homan0323 發表於 2010-8-18 17:51 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

吾同日子、時間對往返同一地點既客流量吾會一樣,我地要睇係每日開既固定班次先有用。固定班次下每班客量浮動無嘜需要拗叫。

經過自己一段時間觀察一至六各時段出車,經整理後如下(往屯門):
5-8 p.m 7班
8-9 p.m 6班
9-10p.m 7班
10-11 p.m 8班
11-12 p.m 6班

拖卡主要只係路面或上客因素令原定班次出現延誤,每小時都係根據上述出車量出車,並非D人話係特別加班車造成拖卡,現時哩個班次於個別時段更認為有縮減空間。

homan0323 發表於 2010-8-19 07:20 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

你有無真係數過尖咀各線往返屯門村巴班次同用車先,否則你點知佢無減班?

奇怪在我每次天水圍站上車都吾會有位坐(繁時/非繁時),西鐵有吾少屯門短途客,同樣都有一定屯門人會搭佢出九龍。亦未見過整卡列車坐位或人數經過元朗/朗屏站後突然會立即剩很多空位、劇減。坐上或企既乘客的確有部分下車,但絕對無你形容「人面全非」咁誇張。當然你講自己坐或企既位置D人流動就另計。

KC3555 發表於 2010-8-19 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 homan0323 於 2010-8-19 07:20 發表
你有無真係數過尖咀各線往返屯門村巴班次同用車先,否則你點知佢無減班?

奇怪在我每次天水圍站上車都吾會有位坐(繁時/非繁時),西鐵有吾少屯門短途客,同樣都有一定屯門人會搭佢出九龍。亦未見過整卡列車坐位或人數經 ...

以前未有南環線前,淨係講七八點去屯門碼頭都十至十五分鐘一班(客滿即開,仲有係計九龍公園徑開,
有d紅磡同尖東過去兜廣東道都未計),唔計良景個邊,咁你話我知唔知佢減左班?
咁另一方面,我有一段時間返工係屯門至紅磡坐上客,咁我就係其中一小部份人出九龍啦。
人面全非有乜唔啱?屯門去天水圍落左一大截,天水圍人咪坐係走左嘅人個位度,跟住朗屏落d,元朗落d,有位就自然有人坐,咁樣係你邏輯性有問題囉。

homan0323 發表於 2010-8-19 09:55 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

多謝你提供既資料。不過我自己就會好似九巴D站頭助理做法,做吾到定時定候,但會抽時間隔最多1星期企係多線匯聚地點的尾站或頭站紀錄每一班次及我要知相關路線或車輛出車量,持續咁去做,你覺得我會吾清楚相關路線營運狀況?我睇既地方係屯市(大家樂),有時間咪可以企係度成個下繁去睇,我自己就會成晚去睇,相信可以解答你一切對我觀察疑問同駁斥。

我睇係屯市落客既巴士線,同時亦會數住各條村巴路線經過屯市的車流量同佢出嘜車,絕大多數往屯門各區的村巴都會經過屯市。據了解,現時下繁出現最多車次既村巴公司係伍氏,固定班次有約6班(每小時;至約八點九吾再見有車),現時少左見加班車去行。不過我真的見車頭寫上「經屯市往屯碼」既村巴線,車內係剩低較少乘客,亦眼見每次去睇,屯市中線有吾少私牌及無載客村巴經過,同時間之前見開某D車次係無左。

同道理,西鐵每站上落客太多,其實亦好難知道車上每一位乘客要去既目的地,但又要知佢拎客源分佈,只有用稻草人方法與西鐵有競爭的巴士線於你想知道時段,花一定時間逐一班次紀錄同睇先會得出最完整同客量既數據,否則你up自己某時坐中邊班車有嘜客量難以落定論,以及吾中肯。

053h4 發表於 2010-8-19 10:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2010-8-19 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-8-17 20:57 發表

邊有咁易飽和

仲要等天水圍及元朗繼續發展﹐洪水橋發展加站﹐才會去到飽和地步。

而家西鐵仲有一定的條件增加運載力﹐一日未用盡這些條件﹐一日都不可以講飽和。當中增加運載力的條件是增加車卡﹐由現時7卡增至8卡﹐以及 ...

飽和既應該係輕鐵,西鐵預左可以有九卡,現在先用七卡,三至四分鐘一班車。反觀輕鐵...一日唔大執一日同開放市場都係死
KC3555 發表於 2010-8-19 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 homan0323 於 2010-8-19 09:55 發表
多謝你提供既資料。不過我自己就會好似九巴D站頭助理做法,做吾到定時定候,但會抽時間隔最多1星期企係多線匯聚地點的尾站或頭站紀錄每一班次及我要知相關路線或車輛出車量,持續咁去做,你覺得我會吾清楚相關路線營運狀 ...

仲有一樣野,尖沙咀去屯門碼頭龍威班次同埋掛黃牌去悅湖堆班次都唔經屯門市中心同友愛安定。
另一方面,邨巴多數(尤其是往屯門碼頭的邨巴)都改係栢麗到大會堂一帶落客,如果你係大家樂見到,會唔會已經落左客走左呢?
我只係覺得,比如你講260X,如果你真係咁中肯,就唔會話7班班班都 ,起碼我日日放學10:45pm-11:00pm屯門市中心落車時間,
唔見有人坐係大家樂(或者我遇見唔到你啦),我坐個班次多數坐滿有人企,間中仲會頂閘。仲有落車的乘客,可以打爆部44往屯門碼頭小巴,
至於都有一部份乘客係轉46返富泰。所以我先叫你要中肯D咁講,俾返自己有走盞位。

homan0323 發表於 2010-8-19 10:54 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

我一直都話以我係屯市觀察為根據,其他分支往屯碼我不知道,亦不在我視線範圍內。

我已建議你自己搵個時間整個時段持續去睇先有用。只係一班兩班,某D日子、某D時段坐過既班次無意思,之前都話客量會隨日子、人流定向每日有吾同,要睇係宏觀趨勢,吾係每日果少少客量誤差既數字。的而且確,持續咁去睇開7班車時段,尤其6-8點,連坐滿都好少見(吾係無,但攤勻番個出現次數與其他同站落客巴士線對比係低)

我最近觀察果次係13/8,到晚上11:15先走

其實重點觀察係巴士而非村巴,只係順道見經過我眼前咪數下。不過市中心客佔一班村巴客幾多人都好,我數到就係有咁多班車經過。好喇,當村巴在大會堂落客,但經過我觀察位置,寫住「經市中心往屯碼或良田」既村巴就係剩番我見到既乘客人數。