hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [問題] 鐵路隧道
開啟左側

[問題] 鐵路隧道

MZ7809 發表於 2010-8-22 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 MC1@CMB 於 2010-8-18 11:36 發表

唔理個網主點畫錯都好,請你地幫手send個e-mail(ccya965041@yahoo.com.hk)畀佢指導吓佢改番幅圖...

p.s.:港島線同將軍澳線是否真的連接?

我都唔係好信有.
搭車經過時都唔覺...
|_arco 發表於 2010-8-22 22:50 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2010-8-22 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 MC1@CMB 於 2010-8-18 12:36 發表

唔理個網主點畫錯都好,請你地幫手send個e-mail(ccya965041@yahoo.com.hk)畀佢指導吓佢改番幅圖...

p.s.:港島線同將軍澳線是否真的連接?

問過先輩,無
少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2010-8-22 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2010-8-22 23:50 發表

我其實想同個網主講
我用手機嘅webkit browser開都開唔到
我坐緊地鐵,想睇下咩出口去邊都唔得

我響屋企就固然之可以睇www.mtr.com.hk
我出到街先要睇你mtr365
點知手機兩個browser開都開唔到
只係見到話「呢個幕門 ...
你講開個網,用ipad竟然都上唔到

係個網睇多幾頁真係笑到我停唔到....D卡都有回生

少甜啊唔該
ASV50 發表於 2010-8-22 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ7809 於 2010-8-22 20:20 發表

我都唔係好信有.
搭車經過時都唔覺...

正確o黎講,應該係尚未連接

不過係炮台山-->天后,係隧道左邊某處是有像預留位可見到,但聽聞內裡只是擺放港島線隧道的舊鑽挖機
dennis28a 發表於 2010-8-22 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2010-8-22 22:50 發表

我其實想同個網主講
我用手機嘅webkit browser開都開唔到
我坐緊地鐵,想睇下咩出口去邊都唔得

只係見到話「呢個幕門 ...

人地寫個網出黎係義務性質,可況都唔係設計比手機平台,
你出街睇唔到,都未至於要用咁既語氣。

另外,點解出街要靠依類非官方網頁?
如果用 iPhone,經已有 apps 可以解決問題(勿論係官方定非官方),
如果係其他電話,站入面用 wifi,無理由連基本有出口既香港地圖都上唔到。
再唔係,去到目的地車站睇街道圖仲實際。

依個年代,根本無必要搵方法上依類非官方網頁搵出口,
依類網頁既資料,頂多只有興趣者欣賞為多。
可況入面既內容都係將唔少已有資料抄黎抄去,唔理有無侵權,
依類網頁既實用或存在性比維基或鐵典更低。

惡意回復是不道德的行為。
|_arco 發表於 2010-8-23 01:00 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2010-8-23 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 |_arco 於 2010-8-23 01:00 發表

哎呢個世界真係可憐,要用MTR官方app非交蘋果稅不可
不過更杯具嘅係樓上居然話如果係其他電話就要用Wifi先上到網
咁唔知道用Andriod 同 WM嘅人,或者Blackberry 嘅去晒邊道

我認為最杯具的是, 有人自己用唔著某網頁,
就彈人地網頁無用, 叫人掂左佢就算

既然閣下覺得mtr365幫你唔到, 咪去其他網頁搵囉,
駛唔駛因為呢個網頁你用唔着, 就叫人摺左佢呀?
閣下用唔着唔代表其他人用唔着喎
唔通閣下係有份贊助mtr365, 所以佢要迎合你口味?

ccya965041 發表於 2010-8-23 15:56 | 顯示全部樓層
多謝支持MTR之今昔的網友,及提出建議的網友

我知道作為一個非官方的網站,可讀性的確比起官方網站低,
不過我這一個網站,主要顯示每一個車站的陳設,
包括使用圖片,及單張,以及我自己到過每一個車站所作出的陳述
以及列車的介紹

一些特別介紹是依個人喜好而設,比如街道圖及模擬閃燈路線圖,
至於資料方面,已經盡量力求精準,我不介意網友的批評及提出建議,
對於一個網站只有一個網主,內容上可能比較主觀

說真的,由初時的一個小型網站至現在有百多頁的一個網站,
資料上可能有點兒凌亂了,不過我近來已努力去進行整理,
有一些資料,在其他網站找到,而在我這邊找不到,這是正常的,
無可能所有資料都會在同一網站出現

希望各位體諒本人的難處,不吝指教
MTR之今昔
mtr.hk365day.com
teddybus 發表於 2010-8-23 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2010-8-22 22:50 發表

只係見到話「呢個幕門非常安全的」,果個幕門非常安全的
個網主咁多時間不如讀下書算
咁樣個網無用不如執左佢停手唔好整算
個網不如執左佢好過

唔係太明白
若然你出街要睇個mtr365
你都係應該要上網
如果係咁, 點解唔直接上mtr 個官網?