hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [憶相當年情]將軍澳的王者
開啟左側

[憶相當年情]將軍澳的王者

5480 發表於 2010-8-16 00:38 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
fishballkwok + 1 Thanks for sharing!

查看全部評分

KZ1103 發表於 2010-8-16 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2010-8-15 23:40 發表
康都上斜, 可以用聲大夾惡黎形容
而家批車一係得把聲冇料到, 一係就鬼鬼祟祟冇乜聲出
點似以前康都咁樣, 響三十幾樓都可以清楚聽到佢副偈聲

同感

以前康都仲健在時,明明屋企同翠林有一段距離,
但係晚晚都可以聽到堆康都上翠林斜的咆哮聲

自問依家真係無一架做得到,連行車聲算係比較嘈的龍仔都唔夠癲.....
GA6072 發表於 2010-8-16 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 costalam 於 2010-8-15 21:28 發表
9515,7915都勁~~~~

甩左95之後既EG9515
香港topodyn始祖
HW8373 發表於 2010-8-16 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2010-8-15 23:50 發表
但批歐3 ZF既ATS上斜會唔會比DM電躉好?
小弟唔熟呢兩款車既性能,所以問一問先

ATS 輕過 ATR
尾牙 (年鑒提及 6波蠆好似係 5.7x:1,比其後 B9 等 6波車細) 大過 ATR (Voith 4波個批為 5.3x:1)
扭力大過 ATR
波段密過 ATR
大家一齊衝上斜應該高下立見

但 ATS 重過康都
尾牙細過康都 (3 波康都尾牙估計換翻同一般都城睇齊,6.2:1)
而引擎動力減翻冷氣後再除翻開車重,同康都都只係打成平手
只係波段密過康都
但康都呢 d 舊車無鎖轉數
1 2 波爆到引擎極限都重得
ATS/ATR 鎖著波衝分分鐘最高都只得 1900轉 (額定馬力轉速) 頂龍 2千零轉左右

又諗翻起康都當年臨甩 74A 係九龍灣跟著架 TD 豪起步
1波大家都重係差唔多
但一轉 2波就高下立見
我地道力重接著落、推晒背咁衝,TD 豪轉完波加速已經明顯慢晒
就算 4波歐三蠆都做唔到當年康都個種接著落既勢
(頂龍得部分布牌 DA 同頭批城記龍 1波扯得較高轉,轉落 2波時轉數都唔低,先有翻少少康都個去勢)

可惜本人在康都晚年時先遊下佢地
但將軍澳個堆都仍有三幾架好力
搭過 3431 唐生跟著架扒起步上翠林,正感失望之際佢就切線爬架野,
2波中轉慢慢加著速上最斜一段,之後接近 7字頭上康盛
又搭過 7915 鍾生順燈滿人衝上翠林,隔離架扒谷到得 2波油壓時我地重有 3波中轉,諗起就爽
把聲就有 8505(車內聽好原裝)、7915(車外)、3608(最沉厚最獨特)

當年覺得不過不失、理所當然既表現
而家諗翻真係不勝懷念
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
hkhim50 發表於 2010-8-16 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2010-8-16 00:52 發表

同感

以前康都仲健在時,明明屋企同翠林有一段距離,
但係晚晚都可以聽到堆康都上翠林斜的咆哮聲

自問依家真係無一架做得到,連行車聲算係比較嘈的龍仔都唔夠癲..... ...

我諗批威B9夠晒氣勢,
晚晚都聽到N241批威B9個D水箱聲係到咆哮
美帝可恥
YatYin 發表於 2010-8-16 02:37 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

我都聽到= =
你住邊嫁
小弟住青衣最高果個山頂
部AVBW@N241行到去曉峰園轉彎去長安果陣(即係279X同264M長亨分站果條路)
我仲聽到佢把聲
佢行上來總站果陣
佢好似係我隔離咁
B.B.B. 發表於 2010-8-16 03:05 | 顯示全部樓層

都叫93A 前掛牌, youtube 某段有氣勢既片都係搵佢錄
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
JT4686 發表於 2010-8-16 03:55 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

霸氣哩D,人人意見唔同,真係好主觀
我自己覺得一個電躉個樣已經有,一個向下既手指公我就唔明咩意思喇
唔岩意見就要扣分,跟本就唔合理,所以同Admin傾下計先
回埋第一頁尾個個回文,JT4686係差左,但JT6076整返靚,唔差架

順便回埋哩頁中間某些回文,我住個到都好清楚聽到B9既水箱聲
雖然呢,以前可以好遠聽到康都行駛聲,都同意康都真係幾有霸氣
但聽到聲就叫有霸氣?唔係啊,第二批AP有聲有埋畫,夠唔夠?

個人覺得呢,退位讓賢,係一件正常到唔正常既事
咁有d野呢,過左去就係過左去
我個人睇法啦,論現時最有霸氣既,都係第一批ATE

哩d係我主觀說話,不喜勿扣

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
dennis-ying + 3 同意你第三行所講!以自己主觀的角度來評分,並 ...
teddybus -3 離題討論, 閣下投訴與否無需要在此宣佈. ...

查看全部評分

tomchen 發表於 2010-8-16 05:45 | 顯示全部樓層
重貼 D 舊片

EK1037 @ 95 過寶達後往翠林

http://www.youtube.com/watch?v=NzZtIMtcMS8
alex93 發表於 2010-8-16 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 costalam 於 2010-8-15 21:28 發表
9515,7915都勁~~~~

EG 7915 真係勁...

有次遇到車手, 令人懷念
熱狗不要走 >_<