hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [憶相當年情]將軍澳的王者
開啟左側

[憶相當年情]將軍澳的王者

JE1262 發表於 2010-8-16 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 16/8/2010 03:55 AM 發表
霸氣哩D,人人意見唔同,真係好主觀
我自己覺得一個電躉個樣已經有,一個向下既手指公我就唔明咩意思喇
唔岩意見就要扣分,跟本就唔合理,所以同Admin傾下計先
回埋第一頁尾個個回文,JT4686係差左,但JT6076整返靚,唔差架

順便回 ...

近日坐JT6076只係坐滿上將軍澳道都唔過30
而且我搭幾次16, 同樣坐滿有幾個人企既KG6316, JR5204, JR6350都可以係中線爬過唔坐滿既JT4686

呢2架車令我對VOITH既DM ATR好失望
不過, 好彩上次搭過JU2223@215X就令我對番呢批車正評
原來上斜咁差只係個別虧車既問題
KG6316
s3m124 發表於 2010-8-16 14:09 | 顯示全部樓層
批康都臨之前周圍走, 亦都帶黎唔少驚喜

:)
KR7295 發表於 2010-8-16 14:37 | 顯示全部樓層

EK1037

好記得EK1037呢部車把聲, 當時喺佐碼影相最大聲就係佢... 可惜未坐過佢就退左,
之後坐其他康都都好似冇呢部車咁大聲..
I'm just a small potato!!
smal 發表於 2010-8-16 15:11 | 顯示全部樓層

原帖由 alex93 於 2010-8-16 10:45 發表
EG 7915 真係勁...
有次遇到車手, 令人懷念

我諗十分鐘由裕民坊到翠林路燈口呢個紀錄,除左 EK1037 拍「鄭伊健」師傅之外,真係真無古人,後無來者.......

7915 當年收荔廠,小弟試過搭的士都俾佢係新清水過頭!!

老二做PR, GER 走晒, Inevitable
Hw2481 發表於 2010-8-16 16:07 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

我仲諗緊如果批4波康偈既M仔由寶琳上康盛既情況會係點,係咪應該正過康偈S3M好多,因為我聽過4波康偈M仔加速好快
EU5472 發表於 2010-8-16 16:29 | 顯示全部樓層
聽聞EL6774都係勁車,唔知係咪呢?

我記得我搭過EL6774行27,上斜真係好快
HJ8032:) 發表於 2010-8-16 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2010-8-15 23:40 發表
康都上斜, 可以用聲大夾惡黎形容
而家批車一係得把聲冇料到, 一係就鬼鬼祟祟冇乜聲出
點似以前康都咁樣, 響三十幾樓都可以清楚聽到佢副偈聲

仲有..康都真係唔會雷聲大雨點少 !
Wright---AVW16 發表於 2010-8-16 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 hkhim50 於 2010-8-16 01:48 發表

我諗批威B9夠晒氣勢,
晚晚都聽到N241批威B9個D水箱聲係到咆哮

不過都係雷聲大雨點小

樓上有人話頭批ATE表現拍得住康都,我覺得好有保留,ZF個堆可能都做到六七成,但Volth既就真係唔多得啦
av220 發表於 2010-8-16 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 EL7659 於 2010-8-15 21:51 發表
或者今時今日爬寶林山路﹐
論實力﹕專利車種來講只有頭批ATE既表現比較拍近壯年時代的康都
論氣勢﹕暫真是後無來者

有d 感慨, 就算今日巴士能有335 匹, (數字上) 力水比康都強勁
但論起步, 仲係冇一款拍得住康都, 尤其係四波康都..........
所以, 就算係ATE, 都只係似到康都既六七成, 起步既神髓還未有車款學到.
GY8038 發表於 2010-8-16 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2010-8-16 18:45 發表

有d 感慨, 就算今日巴士能有335 匹, (數字上) 力水比康都強勁
但論起步, 仲係冇一款拍得住康都, 尤其係四波康都..........
所以, 就算係ATE, 都只係似到康都既六七成, 起步既神髓還未有車款學到. ...

依家既巴士同舊車根本無得比
依家d車鎖得咁緊 以前果d無鎖轉數
如果ATE,B9TL,ASU呢d車唔鎖 一定快過康都
康都只係最佳化左既分別姐.
296A