hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [憶相當年情]將軍澳的王者
開啟左側

[憶相當年情]將軍澳的王者

LAK2 發表於 2010-8-17 12:21 | 顯示全部樓層

原帖由 HU162 於 16-8-2010 07:02 PM 發表

當真?
巴士上斜爬的士,有可能嗎?
10分鐘裕民坊到翠林,道路極暢通時坐私家車都唔易做到啦..
又真有其事?

真係唔奇...

試過搭93A出九龍過左康盛個站上斜,
行內線(即外彎)過左架綠小...
FF1819 發表於 2010-8-17 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 CN9AMT100UP 於 17-8-2010 11:19 發表
個人感覺:
康都同E蛇龍可能差唔多快,但係康都把聲
真係好正,噪得黎唔拆,一搭難忘,依家無乜車可以有這種感覺

康都同 E 蛇龍差得遠啦 = =
─═★  Come 2 Me Beauty Live On Stage  ─═☆
Hw2481 發表於 2010-8-17 12:29 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

如果用坦克同E蛇比可能差唔多,但真係無車可以有MCW咁驚人既爆炸力,我諗MCW應該拍得住大尾牙時代既ME
fokck 發表於 2010-8-17 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2010-8-16 22:13 發表

其實 EH3431  05年頭開始起步都一直比較笠

一直我都覺 EH3608 係最有霸氣既一架康都
不過甩左比 13D 之後每下愈況

EK706 既神話
而家講番可能冇人會信
不過上古年代既討論區
呢d戰蹟經常有人流傳
或者我用 3asv  ...

呢部 EK706 既四波年代本人有幸領教過,真係快到離曬大譜,
轉入寶林路果下起步已經同部綠頂叮噹碼頭,之後上寶達大斜仲
要放甩部小巴,再加上部車二波頂上曬寶達斜,真係無話可說。

有一款車一定快得過十一米康偈 MCW:Turbo M
起步都可以同私家車較量一下,一踩就去....
多啦A夢
EF107 發表於 2010-8-17 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-8-16 23:10 發表

EH3825>唔知EG9515定EH9408>EK1037>EE9861

至top既,應該係93K既EH3792>EK2409

同意..

EK2409之後就到 EH3608

EH3608 仲係當年啟德廠車
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
Porcelain 發表於 2010-8-17 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2010-8-17 20:46 發表

呢部 EK706 既四波年代本人有幸領教過,真係快到離曬大譜,
轉入寶林路果下起步已經同部綠頂叮噹碼頭,之後上寶達大斜仲
要放甩部小巴,再加上部車二波頂上曬寶達斜,真係無話可說。

有一款車一定快得過十一米康偈 MCW:Turb ...
當年坐51既Turbo M,荃灣碼頭總站開車,去到個總站出口彎位已經上到4波,加速力極之驚人
s3m234 發表於 2010-8-17 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2010-8-17 12:29 發表
如果用坦克同E蛇比可能差唔多,但真係無車可以有MCW咁驚人既爆炸力,我諗MCW應該拍得住大尾牙時代既ME

康都0-30km/h只需三秒, 比坦克蘭快成倍
不過康都冇乜機會同ME, 九兄弟「交手」
千年 發表於 2010-8-18 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 s3m234 於 2010-8-17 23:03 發表

康都0-30km/h只需三秒, 比坦克蘭快成倍
不過康都冇乜機會同ME, 九兄弟「交手」

我唔係太了解ME,聽講ME都係超水準,咁我想問ME同康都比邊個勁!

P.S.:我覺得部份E蛇龍真係可以拍得住康都八,九成…果陣康都退了E蛇龍還未退的一段小小日子,唯一坐E蛇龍先會比到我有康都既感覺!

另外我想分享小小,睇晒你地既文章,我真係好感動!只要認識康都,搭過康都都會有同感…一代車皇,離開左五,六年,forum總會久不久有人懷念康都,每次都能挑起康都愛好者的回憶…而我每次睇各位師兄的post我都好感動!

有時經過寶琳道寶達段,總會想起康都,想起有咩車仲會係寶達邨對出繼續加速,完全唔當斜路係一回事的感覺!!!

樓上有人話,以前係屋企晚晚係屋企聽康都咆哮,其實佢真係好幸福!

只有康都真係一架永遠值得紀念,懷念的巴士…康都永遠常在我心!
Hinata 發表於 2010-8-18 02:01 | 顯示全部樓層
以前得閒無野做就入元朗西,一係搭76K,一係搭77K

個人覺得M仔既推背感強烈d...

另外,現時都係覺得城巴15xx 加速會快過康都

广铁广段 何东楼运用车间
fokck 發表於 2010-8-18 02:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Hinata 於 2010-8-18 02:01 發表
以前得閒無野做就入元朗西,一係搭76K,一係搭77K

個人覺得M仔既推背感強烈d...

另外,現時都係覺得城巴15xx 加速會快過康都

我坐過兩次城巴單層 MAN 行 690,上翠林同康盛條斜黎講呢,
感覺上上翠林差不多,上康盛就速度同爆炸力都好似係康偈 MCW
稍勝一籌 (要扣減返 690 上康盛都差不多係吉車)

論公路表現明顯 ME 甚至 59M 九兄弟/老虎頭都會快過 MCW;
論起步爆炸力同上斜力水,Turbo M 用同一副偈但係少左一條軸
兼短咁多,唔屈你十一米機都難。我仲未搵到 Turbo M 之後有
任何一款車起步上斜犀利得過佢,起碼歐三 ATS 同埋歐三新巴矮
躉都同佢仲有距離。

無論如何,將軍澳線既十一米康偈 MCW 既,始終有一番風味。
以前 93K-01 EH3608 仲未執笠之前,非常喜歡坐一單周師傅
策騎既一程車,回味無窮。
多啦A夢