hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) PK字頭車牌衍生的問題
開啟左側

PK字頭車牌衍生的問題

eric278 發表於 2010-8-15 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日運輸署已開始簽發PK字頭的車牌,鑑於PK容易被人誤解為粗口字,
若果在街上提及PK字頭車牌,會被容易被人誤會講粗口?

衍生的問題是:
現時香港國際機場的法例,是嚴禁在機場範圍內講粗口(違者可被罰款),
機場人員當聽到有人提及PK字頭車牌時,會否當作講粗口而向當事人作出檢控?

多謝解答

評分

參與人數 11aPower -33 收起 理由
流星☆雨 -3 放心,大家都知道樓首相閣下識法例,無需要開帖 ...
STD282 -3 無聊
hkaiw -3 荒謬問題, 看一看 #6 的回應
ASV50 -3 不知所謂的問題 帶嘩眾取寵之成份 ...
Crotone -3 十分無聊,請諗清楚先出題目
Gary_B -3 嘩眾取寵 論點幼稚 無中生有
fp8329 -3 荒謬, 貼文前請用腦想想才貼文 ...
DW8306 -3 誤解與否在乎閣下是否心邪
KC3555 -3 灌水文章,認同路人兄的評分理據 ...
HY671 -3 十分無聊,請諗清楚先出題目。 ...
河灣西 -3 為問而問,標奇立異,灌水行為!自己都於文中指「 ...

查看全部評分

還看香港公交
orange 發表於 2010-8-16 00:08 | 顯示全部樓層
PK可以解罰球(Penalty kick),可以係一個中文名英文縮寫
(例如擁有亞洲車身富豪B7R既盤基英文縮寫就係PK),又或者
係姓簡/古/金而用P字頭英文名,點解咁多解釋偏要想係粗口?
益童學校,全民教育
 樓主| eric278 發表於 2010-8-16 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2010-8-16 00:08 發表
PK可以解罰球(Penalty kick),可以係一個中文名英文縮寫
(例如擁有亞洲車身富豪B7R既盤基英文縮寫就係PK),又或者
係姓簡/古/金而用P字頭英文名,點解咁多解釋偏要想係粗口? ...

或許說的人未必認為是粗口,但在一些「講粗口犯法」的地方(如機場),
執法人員如果有這樣的想法,一般市民豈不是會誤入法網?
還看香港公交
OTIS401 發表於 2010-8-16 00:26 | 顯示全部樓層

咁我咪一直係度講緊粗口?

同埋PK呢個意思,唔只係X街的意思的首相大人
仲可以解:
   1. Player Killer,起源於MUD遊戲,指遊戲中專門殺害其他玩家,而不是與其他玩家合作應付遊戲內的難題及NPC的人,亦稱PKer。
   2. Player Killing,從上面字源衍生,意義從原本的隨便殺人轉而成為類似於「一對一決鬥」之意,在中國大陸與台灣皆通用,但在非此二區域中,PK主要還是指上面的意思。
   3. Primary Key,主鍵,常見於數據庫和UML。
   4. 香港俗語,是「仆街」一詞的委婉說法,取該詞廣東話音譯Puk Kai之PK字首,指叫人去死。在粵語使用者中講PK首先會被理解成「仆街」。
   5. 新加坡俗語「仆街」 (Pok Kai),指公司或某人破產或倒閉的意思。
   6. 巴基斯坦的ISO 3166-1二位字母代碼
   7. 巴基斯坦國際航空公司的IATA代碼。
   8. 足球中指「射十二碼」。
   9. 是Psychokinesis的簡稱,意指意志力和念力。
  10. 是Pharmacokinetics(藥物動力學)的縮寫,常一起出現的詞彙還有en: Pharmacodynamics(藥物效力學),縮寫為PD. 藥學界常用PK/PD來縮寫。
  11. 北美Pre-kindergarten(學前教育)的簡寫。
  12. 蘇聯的PK/PKM通用機槍。
  13. 台灣辯論網站簡稱,由於兩邊爭論形同Player Killing,故獲得此名稱,目前有蕃薯藤PK、癮科技等。
  14. 泛指兩件對等事物的比較,對比。目前有網頁瀏覽器比較、媒體播放器比較、笑話比較、電子郵件客戶端比較等。
dennislokawai 發表於 2010-8-16 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2010-8-16 12:16 AM 發表

或許說的人未必認為是粗口,但在一些「講粗口犯法」的地方(如機場),

首相我想問問你,
如果我個名叫盧百棋,
根據一D人既習慣可以叫我P.K. LO甚至讀歪成P.K."佬",
咁人地叫我時又係咪講緊粗口甚至引人犯罪?
好心你諗D野MAKE SENSE D啦,
你估D執法人員咁白痴連邊D係粗口邊D唔係都唔識分咩!
(仲有係咪真係會執法都成問題啦!)

P.S. 首相你咁問到,莫非你成日用呢兩個英文字話人?

youtube.com/c/dennislokawai
kwyeung 發表於 2010-8-16 00:55 | 顯示全部樓層
人心不正, 聽咩野說話都可以將成句/段變成邪野。

評分

參與人數 5aPower +14 收起 理由
da54 + 3 Exactly what I want to say!
EU5472 + 3 一矢中的
CardCaptor + 2 good point!!
cky + 3 一睇就知首相根本唔係真心問有關的問題 ...
dennislokawai + 3 好認同你講法!

查看全部評分

orange 發表於 2010-8-16 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-8-16 00:16 發表

執法人員唔會為講一個PK甚至一句粗口而拉人,如果係機場警署日日唔得閒

PK係咪粗口根本無意思,正如一個無著衫女人相片,你可以話佢色性照,亦可以
話佢係藝術相,你用邊副眼鏡去睇一件事就已經有不同結論
益童學校,全民教育
JT4686 發表於 2010-8-16 04:24 | 顯示全部樓層
PK係咩野呢,就真係好睇個人點講既姐
如果下下講PK就要去警署同差佬傾計,佢地真係唔得閒囉

(我學首相咋)肢體啊,出POST前可唔可以諗下你既問題實際上會唔會發生呢?
 樓主| eric278 發表於 2010-8-16 06:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2010-8-16 00:30 發表

首相我想問問你,
如果我個名叫盧百棋,
根據一D人既習慣可以叫我P.K. LO甚至讀歪成P.K."佬",
咁人地叫我時又係咪講緊粗口甚至引人犯罪?
好心你諗D野MAKE SENSE D啦,
你估D執法人員咁白痴連邊D係粗口邊D唔係都唔識分咩!

(仲有係咪真係會執法都成問題啦!)

P.S. 首相你咁問到,莫非你成日用呢兩個英文字話人?
...

小弟絕無此意。
因為之前有法庭案例是引用該條例(在機場發生)而且成功入罪(判罰款),故有此疑問。
還看香港公交
cky 發表於 2010-8-16 07:25 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2010-8-15 23:52 發表
近日運輸署已開始簽發PK字頭的車牌,鑑於PK容易被人誤解為粗口字,
若果在街上提及PK字頭車牌,會被容易被人誤會講粗口?

衍生的問題是:
現時香港國際機場的法例,是嚴禁在機場範圍內講粗口(違者可被罰款),
機場人員當聽到有人 ...

我相信一般人有正常智商都會懂得分辨 " PK " 在甚麼時候是否屬於粗口

而且語言學有一樣野叫做 Alphabetism (或者叫做 initialism)
某類組合可以引申好多意思, 並不如閣下應為只有一種意思主導

至於你所謂衍生的問題
簡單的答叫做 "杞人憂天"
直接 d 講又係玩泛理論 + 泛道德主義
我絕對相信唔會有人為這樣的問題而擔憂過