hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵幾時多左靜音區?
開啟左側

西鐵幾時多左靜音區?

AVW56 發表於 2010-8-21 08:06 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-8-21 02:19 發表
所以不得不讚呢位板友真係有口才,
識得避重就輕就算自己講野錯都唔駛認,
同港鐵作風一模一樣

都係一句,
港鐵要統一指示牌就應該統一地統一,
唔好整幾個統一既標準出黎,
同神既第二個獨生子有異曲同工之妙

哈哈

如果佢未係港鐵員工, 港鐵公司應該積極招攬佢, 因為佢同港鐵公司的理念係一模一樣: 有錯唔會認.
如果佢已經係港鐵員工, 港鐵公司應該將佢調去PR部門, 好讓他發揮其個人專長.
如果佢已經係PR同事, 咁港鐵應該升佢級, 以便多一個有能之仕為港鐵公司賣命.

港鐵公司自稱係世界級公司.
我地呢D蟻民點會明白港鐵公司的思維呀.

一向都話, "顧客永遠是對的",
但o係香港, 就係"港鐵永遠是對的".
ahbong 發表於 2010-8-21 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-8-21 08:06 發表

如果佢未係港鐵員工, 港鐵公司應該積極招攬佢, 因為佢同港鐵公司的理念係一模一樣: 有錯唔會認.
如果佢已經係港鐵員工, 港鐵公司應該將佢調去PR部門, 好讓他發揮其個人專長.
如果佢已經係PR同事, 咁港鐵應該升佢級, 以便多一個有能之仕為港鐵公司賣命.

港鐵公司自稱係世界級公司.
我地呢D蟻民點會明白港鐵公司的思維呀.

一向都話, "顧客永遠是對的",
但o係香港, 就係"港鐵永遠是對的".

首先多謝閣下的抬舉。

不過閣下同某板友繼續「唱雙簧」,換個看似是比較有禮貌的方式將我打成「港鐵永遠是對」,另一個板友就說我是為「保港鐵而保港鐵」,卻依然沒有對我有關本論題的論述提出任何有建設性的意見,我諗其他板友都會十分明白你地既目的。

這就hkitalk.net的討論文化嗎?哈哈,我就真係唔明白兩位板友的思維呀。

都係一句,
港鐵要統一指示牌就應該統一地統一,
唔好整幾個統一既標準出黎,
同神既第二個獨生子有異曲同工之妙

老實講,你係都要認為港鐵搞靜音區,必然要同機場快線「統一標準」,呢個極其量只係你強加於港鐵的要求,路人階見,機場快線在很多方面都與港鐵市區綫的標準不一樣(有廁所、無學生優惠、有logo、獨立票務系統)。

當然,你可以永遠以你強加於港鐵的「統一」要求,去批評港鐵任何不統一的事,只不過閣下除此意見之外,我就看不到還有其他意見,而閣下一見他人持有與閣下不一樣的意見就要將之打成保港鐵,真係極之無意義又無建設性的言論,令hkitalk的討論區的討論質素越來越低。
我回文都回到十分無癮。一整板討論,竟然完全無關乎我於回文#40及#43的內容,而只是不斷被某兩位板友以「保港鐵」為名而對我作出的人身攻擊。若果再不返回論題,我係唔會再回應。

HOMAN 發表於 2010-8-21 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2010-8-20 14:46 發表

月台o既指示仍然係靜音車廂o既時候,
車廂指示變左做靜音區, 唔多唔少對乘客o黎講會有混淆
好似一開始樓主出文話西鐵新增"靜音區",
本以為只係近車頭駕駛室附近o既範圍係冇聲,
但如果佢係寫明"靜音車廂",一睇就知係 ...

作為一個普通乘客,
靜音區同靜音車廂呢幾個字對乘客有咩混淆?

"本以為只係近車頭駕駛室附近o既範圍係冇聲"
個人認為呢個例子極為牽強,
本以為只係近車頭駕駛室冇聲? 想表達d咩?

作為一個普通乘容, 如想冇聲,
按指示去無聲既車卡上就可以,
在非靜音車卡已有指示如何到靜音區.

反而上面其他板友指出的車站名與車廂廣播不一致才是大問題.

當然, 統一佢, 大家都唔駛嘈,
不過單純以靜音區與靜音車廂兩個字, 會令普通乘客混淆的話,
個人覺得如同某些人會說: 車內的禁飲食標貼, 只是說明不准食漢堡包同汽水, 一樣牽強.

horta 發表於 2010-8-21 15:16 | 顯示全部樓層

次次說港鐵化都必然有"港鐵永遠是對的" 同 "港鐵永遠是錯的" 的兩個觀點, 而且次次都係同一批人    呢篇文講港鐵整多左比人爭取好耐的靜音車廂, 但居然冇人讚彈,或去討論 ,卻轉移視線去那些不顯眼的貼紙
I love Fuji RVP vivid picture style!~
ahbong 發表於 2010-8-21 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-8-21 15:16 發表
次次說港鐵化都必然有"港鐵永遠是對的" 同 "港鐵永遠是錯的" 的兩個觀點, 而且次次都係同一批人    呢篇文講港鐵整多左比人爭取好耐的靜音車廂, 但居然冇人讚彈,或去討論 ,卻轉移視線去那些不顯眼的貼紙 ...

十分準確的分析。我都感到十分厭倦,每次對港鐵的做法讚好,即使有理由和經過理性分析,總會立即被某類板友人身攻擊和標纖,浪費板面又令討論質素越來越差。

回正題,港鐵今次增加靜音車廂,似乎並未有先兆,我覺得做法可能係為和東鐵線靜音車廂數目睇齊而設,值得讚好。
h2o 發表於 2010-8-21 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-8-21 15:16 發表
次次說港鐵化都必然有"港鐵永遠是對的" 同 "港鐵永遠是錯的" 的兩個觀點, 而且次次都係同一批人    呢篇文講港鐵整多左比人爭取好耐的靜音車廂, 但居然冇人讚彈,或去討論 ,卻轉移視線去那些不顯眼的貼紙 ...

重要或否係一件事, 對錯或否又係一件事. 唔會因為一件事小而冇左對錯之分的. 況且邏輯討論已於上列, 你若果真係認同佢講唔通就改前提改到自己通為止都冇問題, 咁真係冇野好講. 其實我認為你可能係想大事化小, 但事實上可能只是讓佢覺得有人支持, 讓佢更理直氣壯  

另外 italk 有冇不得離題的規定? 同埋最重要: MTRC 從來冇公佈加靜音車廂. 所以, 冇數據, 冇理據, 冇過程, 冇結果 ...... 討論乜好呢? 難道真係講句讚好就算? 還是變列舉: 某某列車已增加靜音車廂?
OTIS401 發表於 2010-8-21 22:35 | 顯示全部樓層

老實講我都好唔明白...
本文原意係討論靜音車廂
但郤變成了從貼紙反港鐵,讚港鐵
係咪因為最近係暑假多左人黎的緣故?
 樓主| 091320906 發表於 2010-8-21 23:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 091320906 發表於 2010-8-21 23:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ADS170 發表於 2010-8-22 00:03 | 顯示全部樓層

這個發文我一直在看,但到今天新戶口才有發文權
也忍不住說一說

看來樓主開文的原意,是希望港鐵方面可以改善西鐵線的指示不清晰問題
但可惜的是,一直有不少的人誤會了,而且把話題「飛」到了老遠的機場快線
把文章弄得一團糟

另外樓上的那位人兄,也不用那麼勞氣
他們想說是他們的事,你也奈他不何