hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 狗巴?九巴?
開啟左側

狗巴?九巴?

sea1986 發表於 2010-8-17 12:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴3 \5 C& `$ f; H0 ]% H' P
我曾經報告俾站方
# F/ _6 C, ]4 M9 L但似乎站方好似冇當係一回事
3 ~& H) i) a. A7 S% @; D6 q2 @4 u  t縱然狗巴乃係九巴既諧音
8 x4 `4 n# p) P2 u: e' V但用狗始終唔太好2 G  S0 t8 S# e6 ]! ]" t% C) V
唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?: X9 k2 f* S" l/ a
" @5 q4 [* H( ]
該板友係id=denway
( w* \- J, Y4 x用狗巴一詞既文包括︰
+ |0 X/ `: V' g  {http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=542821&extra=page%3D1&page=1
8 C2 E/ ]# q2 \7 R#7, #205 \, }7 P0 a. K& Q7 ?- b3 s8 f( b
- W* z  A) l1 J& F4 p
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=538553&extra=page%3D1; U; q! ]0 d4 o
#8, #25, #56
( }: }: c$ [  C$ j2 ?$ d- |, V0 K
8 k- l" @3 @- P' P1 e7 ~http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=538092&extra=&page=42 l/ F% t0 K; X3 y0 M' g
+ P  N) g/ z; r" K3 d0 a% \- M) ^/ L+ F$ H0 L! W' ^; ^% o
雖然我贊成有時用一啲坊間用既詞去代表一啲公司或者人物係OK* _% I6 Q3 Q, I2 u2 f+ n# ]
但用呢啲略為有貶義既字就始終值得商榷
/ v/ [1 ], L( g  }希望站方可以認真處理一下
091320906 發表於 2010-8-17 12:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
timewater 發表於 2010-8-17 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-8-17 12:48 發表   X  t" {% S1 f+ v  X
近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴
, r. u* S! b# q6 s7 ^( [4 Z1 n3 h我曾經報告俾站方) y; F( L5 i1 }2 S/ Y: C; O
但似乎站方好似冇當係一回事1 r& L+ o/ B& p  V' p0 ~+ p, I1 ?8 G' m
縱然狗巴乃係九巴既諧音
# c3 _! b4 ?( [但用狗始終唔太好; ~3 g4 j' ]7 R
唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?4 r6 |+ O$ w6 \7 T4 K2 \1 ~1 _1 V
" ?- V8 P- |/ D. h0 @) Z' X- N5 x
該板友係id=denway
* k6 ]  n. n% m, u( b7 y用狗巴一詞既文包括︰
: J' z! s: z; E1 W3 @...
' r3 @3 q1 \& B4 `& ]: U7 p$ H0 [

( I! C8 ?! k6 }狗可以係正面既字?
& i$ m8 V5 ?6 y* Q! t' ?* B; A4 S& r8 z. k% H3 x3 R
同埋, 如果唔講得九巴做狗巴, 係咪唔可以叫官員做狗官?
9 [% q0 Q* k- w8 ?+ G2 ktvb 唔可以講做cctvb, 或者連講特首傻傻地都唔得?& Y. q- y  q# {% M- U2 c
6 h2 X8 t# x' W7 t6 }
我諗如果要處理呢d 用字, 不如將hkitalk變做充滿正能量既討論區
3 B3 o( x4 N& H0 t( d鬧就變做建議, 不滿就換黎欣賞 真係變成 「樂在生活」討論區
teddybus 發表於 2010-8-17 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-17 12:48 發表 $ B$ y* e$ C5 q0 D5 l# [
近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴
8 \! x" z2 Q$ Y# E9 v$ c% a, k  f; {+ x$ A我曾經報告俾站方) t  ^+ i% N5 ]9 M
但似乎站方好似冇當係一回事
0 D3 [# ?8 e4 [5 i縱然狗巴乃係九巴既諧音0 i9 W, u& ?  e6 v( T' c
但用狗始終唔太好& g* u1 _( T" [8 E" \) M; ?
唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?
- Y0 W) Q+ r' w
* _& e$ g% v' @" v8 t0 {該板友係id=denway3 b$ m2 v, ^, c, W" B
用狗巴一詞既文包括︰, `/ f6 Q, C: \6 n* |
...
+ E8 m# U' _: I. r+ q# m
% h6 J  a  W# ~1 G
講起呢位人兄, 我問佢咩野叫狗巴, 跟住佢話我係港燦囉...
) o6 o  l7 w& Z8 }! K然後又話佢係大陸無言論自由所以難得翻到牆黎italk 就要大肆批評行資本主義既就係走狗... 6 p7 ]& L" |  Y* N# w) ~9 n
. j/ P2 b: P; j' J* G
題外話, 呢度係有言論自由, 但都受板規限制既. b& n0 s/ |- v) G/ K

* c& T' M( {% m5 z! Y! a) [34. 站友須注意一般網絡禮宜,保持禮貌 $ v7 P3 [; V! a) D4 }* K! ~
a)不得煽動,發起或參與罵戰; ! ]9 i; A& M8 _! \# g
b)不得人身攻擊
$ W4 c4 L( g7 z! i- U( ^c)不得使用淫褻及不雅之字詞; " R8 |1 h5 _* L
d)不得強行要求其他站友回應自己之文章;及 1 i- u  L/ t5 k$ r. Z
e)不得張貼影射其他站友之文章或使用影射其他站友之名字。 . D- C' d5 U9 U* M) y
1 ?( q  R* F6 U/ v! K9 Y) ]' P
34A. 不得使用粗俗、粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞,違反本條之嚴重性分為: 2 z5 n" R& l3 G0 i, K" ~
a)非常嚴重:在罵戰,或在批評、詆譭、揶揄、嘲諷、責罵任何人、組織或機構之文章中使用此等詞語;及
8 K+ X1 W1 T: U6 n2 Tb)嚴重:在其他情況下使用此等詞語。 0 I; s. O1 G9 ?0 [; @
/ `1 }9 q- O" H& P9 R
34B. 以下情況可獲豁免執行第 34A條: 9 k" o/ O7 k" c  T9 w
a)當引述第三者之說話時,使用「╳」代替粗俗之字眼;及
" x1 a' v  t5 Wb)真誠討論粗言穢語用字的起源等。 9 e. |1 h3 r5 I/ w
& k) \* O' B% y, S% Z+ }8 c

" F: `% i2 {8 r, ]& l( m- h6 d
- U6 X/ k8 ], R5 ^$ ?0 B35. 請小心使用任何術語,譯名,別稱或簡稱。站友應自行衡量其在本板之流通性。在有需要的時候,必須加以說明。
- o7 h7 n! \3 k/ {# |

1 v- ?) M9 o* C) h' v5 c你私底下用呢d 字眼去refer to 巴士公司甚至政府高官係你既事
* w$ z4 f6 l  s" b但呢度既性質係公開, 又有規例去規管0 B: f8 m2 H; s8 C- {
下下用d 咁具攻擊性既字眼去批評, 甚至挖苦其他人或者組織+ A5 Z8 r& s& C5 Q9 p
呢d 唔係言論自由, 係叫無禮貌... 8 R# L% e, ^' ]+ O
7 q( L% W8 q6 H; M5 I' m: S
再題外話, 佢稱呼九巴做 "狗巴", 甚至話我係 "港燦"  G. g, K) M  H' ^9 l
我都已經投訴左, 不過都係無板務人員作出回應7 f- O2 d  k1 z
唔知係咪各位 板務人員 都係貴人事忙, 覺得呢d 投訴係芝麻綠豆小事而評定為唔值得處理?
! T% m1 R9 ~+ R6 z. R7 `! P( L4 v, b& P& T5 Q! U
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 01:00 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

似乎站方需要處理一下呢位板友既言行
4 [( D, g# N* ~: D儘管我一向唔傾向加強監管用字$ ~5 u; G( R7 v/ M: L9 s
但係似乎呢位板友所講既嘢已經偏離咗應有既網絡禮貌
, L! {1 \  l+ s站方係咪要認真一下處理呢件事呢?; h8 }0 v, ^9 q4 l2 Q
否則隨著時間一耐
* b/ W8 }4 l: V呢位板友活躍咗" O3 U9 Z" P2 ^
呢塊板就會十篇著十篇都會係狗巴狗巴狗巴咁樣) A+ V3 C+ c# a, H1 h) p8 x
令閱讀者感覺唔舒服
AD18 發表於 2010-8-18 02:30 | 顯示全部樓層
又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎9 `: s/ ]- X+ v

: T! C& h3 E9 v0 |明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
cky 發表於 2010-8-18 03:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2010-8-18 02:30 發表 4 {( d5 ]" W  o2 j( d9 U
又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎/ W) Y' n# {" x

' Q4 B2 q- ?: V: ^- C- q; U明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先
6 x/ N6 L7 _/ U# C4 U* O* g

$ J- K+ h: g/ J% {) W( E咁小事都可以冠以咁難聽的用詞
# |0 D% J; d8 V1 r唔怪得只令到呢度 D 討論氣氛咁差+ _4 V3 ~* q7 Z7 ]; t+ w" h; O
一大件少少的事就難怪有個別帳號晌度大吵大鬧啦% B1 u% Y6 l7 d4 P; [/ H6 T
有時真係唔好賴晒落 admin 度* @2 m) L9 z8 L0 F6 z
$ a/ `4 b# m' s3 m+ E, u
架車有冇水牌的有幾嚴重?4 p7 S8 Q; B! l5 F. n! y" V! N& q
影出黎張相唔夠靚?0 p# n  m8 j2 O) w
拎唔到正 a power?  P; x! d" ~% V8 M
定係學某人話齋, "不能反映真實的狀況"
admin49 發表於 2010-8-18 04:56 | 顯示全部樓層
站務人員是有注意到有站友使用「狗巴」一詞稱呼九巴,亦明白到各位對言論自由與人身攻擊的界線有不同意見。
: v6 N7 J6 Z$ j/ R4 H! u) V5 jB3聯席板主現正就有關事宜進行商討。
  ?, M! e9 A2 }7 h0 p/ l4 G2 ^! d+ o; G
; r6 A2 W" P) s- ZB3聯席板主9 l% a2 V# [: U. ^( N
admin49
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-8-18 02:30 發表 % Z, \* H0 x6 p9 z* `* |# P! l
又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎
4 U- e' `0 n# ?) [6 l
) J. T" i# d, _: @明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先
( Q' N- e6 e" \0 n- N. |7 q

$ _$ z) h# e" E/ D, w2 u0 U0 c2 g/ u8 P$ m0 `
拆塊牌就可以咁樣攻擊人?
- X  E5 @2 v/ p6 s3 J咁係咪你第日做錯少少事我都可以咁樣嗌你?
$ _/ i9 E, T  ^, g0 @. o. n講唔通喎) }4 |  x6 {/ K5 [# t1 Z
更何況
5 e* a" f7 ?0 ~6 k該位板友唔係單一因呢件事而用呢個字
3 i- t: Q4 D$ v# g5 ~$ O2 L. M而且有板友問佢為何用呢隻字反而被人回敬港燦兩字! }- F- p( C6 K3 B. i  g
咁係咪已經超出呢度既界線?
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 admin49 於 2010-8-18 04:56 發表
, E7 O! l" Z3 U( [站務人員是有注意到有站友使用「狗巴」一詞稱呼九巴,亦明白到各位對言論自由與人身攻擊的界線有不同意見。
+ I. A3 ~0 ?9 t. c7 h1 x* VB3聯席板主現正就有關事宜進行商討。: }) z* k1 Y5 g7 G3 T: I. [! D

; k' V2 B9 W7 [1 C/ ^& i: ?6 O1 T* ?B3聯席板主6 C4 `1 T  m8 t! F9 K- k
admin49 ...

; ~! a1 M2 d7 F
. d& ~- h0 Y) E. m7 `4 R: ]咁就希望板主們可以認真處理啦7 ]6 C: C/ v, J" x# F6 L
唔好之前咁我按咗報告好耐但其他板主就不了了之8 j) K: F# S" Q' |5 \1 a6 H
' `& H% I5 N3 l6 N6 c
麻煩晒