hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) N269重整建議
開啟左側

N269重整建議

67m 發表於 2010-8-18 15:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因現時青公(藍地,洪水橋)沒有通宵服務和希望搶回紅小客,因此作出以下建議:

N269   元朗東<>旺角東鐵路站

路線:
往元朗東:聯運街>洗衣街>亞皆老街>彌敦道>長沙灣道>荔枝角道>原線>屯門公路>支路>青公藍地段>青公洪水橋段>洪天路>屏廈路>天耀路>原線>天城路>天福路>朗天路>元朗大馬路>朗日路>朗樂路
往旺角東鐵路站:朗樂路>元朗大馬路>朗天路>天福路>天城路>原線>天耀路>屏廈路>洪天路>青公洪水橋段>青公藍地段>支路>屯門公路>原線>長沙灣道>彌敦道>旺角道>洗衣街>亞皆老街>聯運街

停站:
元朗東開:
1.元朗東總站
2.又新街
3.大棠路
4.康樂路
5.元朗警署
6.水邊村
7.元朗公園
8.天耀邨耀豐樓
9 - 20 依原站天耀邨耀民樓
21.洪水橋鐵路站
22.鍾屋村鐵路站
23.亦園村
24.泥圍
25.福亨村
26.妙法寺
27.藍地鐵路站
28 - 38 依原站至葵涌交匯處
39 - 48 依58X停站至總站

旺角東鐵路站開:
1 - 12 依58X停站至美孚鐵路站
13 - 21 依原站至荃景圍天橋
22.藍地鐵路站
23.青磚圍
24.泥圍鐵路站
25.亦園村
26.鍾屋村鐵路站
27.洪水橋鐵路站
28 - 38 依原站至景湖居
39.天慈邨
40.朗庭園
41.水邊圍邨
42.元朗警署
43.同樂街
44.谷亭街
45.元朗東總站

收費:
全程$16
美孚往元朗東$11.1
天水圍警署往元朗東$5.6

增設N260<>N269 BBI
N260>N269 補 $6.4
N269>N260 免費
轉車站:葵涌交匯處
歡迎狠批!

JX9097 發表於 2010-8-18 16:11 | 顯示全部樓層
元朗真係多得你唔少...
咁搞法,成粒鐘先出去到美孚,邊個同你搭?
 樓主| 67m 發表於 2010-8-18 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-8-18 16:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
元朗真係多得你唔少...
咁搞法,成粒鐘先出去到美孚,邊個同你搭?

同樣既情況其實N260都有...
EH2674 發表於 2010-8-18 16:38 | 顯示全部樓層

樓主你係咪無聊得滯?

1.藍地至屏山有606s出九龍
2.去荃灣-美孚位位比你屈多$5.4
3.元朗得返條成日上唔到車既79S入天水圍。
4.元朗客嫌兜,分分中過晒比606S(呢$4.3絕對抵比),仲話搶紅小客,保得住以前班客都偷笑

LAK2 發表於 2010-8-18 17:44 | 顯示全部樓層
拉落旺角唔係唔得, 不過明顯應該行番大欖

為左藍地而放棄元朗, 比你都唔會咁做生意啦下話
lsc04d11 發表於 2010-8-19 07:26 | 顯示全部樓層
如果元朗客唔得罪得,又唔屈人俾多D錢..又要提供藍地/洪水橋巴士,其實整架屯門-元朗/天水圍通宵線仲好啦...

我都唔明...人地各區都有通宵線去隔鄰的十八區...屯元反而沒有...

或者真係N969要犧牲一下行屯門公路停屯公兩站,再元朗公路直入天水圍...(講N969改行紅隧都未有反應..一係就照行紅隧,但唔使俾大欖隧道收費)
EH2674 發表於 2010-8-19 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2010-8-19 07:26 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果元朗客唔得罪得,又唔屈人俾多D錢..又要提供藍地/洪水橋巴士,其實整架屯門-元朗/天水圍通宵線仲好啦...

我都唔明...人地各區都有通宵線去隔鄰的十八區...屯元反而沒有...

或者真係N969要犧牲一下行屯門公路停屯公 ...

抽水都唔係咁抽,比$32.2去屯門就不如夾多一兩個坐的士。正題,你係唔係無睇野?樓主個建議,屯門公路係無站,元朗上車要兜埋天水圍先經屯門出荃灣九龍,前者無得揀,焗搭,仲要每日開支都多左;但後者有條行法一樣但唔駛兜入天水圍既606s(只計去程),雖然比多$4.3,但好過兜黎兜去,起碼兜多你三四個字。仲有錦田客呢?

同埋屯門-元朗有紅綠小,去天水圍都有架叫做610s既物體,我就唔明點解你會埋無通宵線去隔鄰的十八區
S3BL343@66 發表於 2010-8-19 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-8-19 07:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

或者真係N969要犧牲一下行屯門公路停屯公 ...

不如叫輕鐵開通宵   (614 + 615 + 751?)
唔知技術上得唔得呢 ?
horta 發表於 2010-8-19 22:03 | 顯示全部樓層
屯元通宵車,港鐵有責
1. 西鐵服務時間短,不僅影響屯元客, 甚至影響東鐵客
2.輕鐵當年趕走巴士, 為何要九巴現時負上通宵車責任?

結論, 港鐵安排通宵巴士, 穿梭屯元天

意願如下: (但可能使太多資源)
兆-元
屯門東西各一條
I love Fuji RVP vivid picture style!~
S3BL343@66 發表於 2010-8-19 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 horta 於 2010-8-19 22:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
屯元通宵車,港鐵有責
1. 西鐵服務時間短,不僅影響屯元客, 甚至影響東鐵客
2.輕鐵當年趕走巴士, 為何要九巴現時負上通宵車責任?

結論, 港鐵安排通宵巴士, 穿梭屯元天

意願如下: (但可能使太多資源)
兆-元
屯門東西 ...

我覺得可以預埋天水圍份
A: 屯門西 <> 兆康 <> 青公 <> 天水圍
B: 屯門東 <> 兆康 <> 青公 <> 元朗西 <> 朗屏