hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 不如 112 將港島區尾站改去怡和街, 取消鵝頸橋站算啦 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 不如 112 將港島區尾站改去怡和街, 取消鵝頸橋站算啦

kingprowm 發表於 2010-8-19 22:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

繁忙時間的 112 成日等好鬼耐先有車, 鵝頸橋成日大排長龍,
但根本架車單係怡和街一個站已經上到差不多爆晒,
鵝頸橋最多格硬上到 10 個 8 個,
唔好同我講邊度塞車搞到脫班, 等成超過 10 分鐘先一班車
116 已經黎左 5-6 架

想知唔係連線皇 112 都收車吧
3357。KS8450 發表於 2010-8-19 22:06 | 顯示全部樓層
咩公司時段先?
有分別架喎
STD282 發表於 2010-8-19 22:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neosan 發表於 2010-8-19 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2010-8-19 22:06 發表
咩公司時段先?
有分別架喎

其實兩巴都好積極放資源落112/116, 英皇道 怡和街 塞一塞, 即刻遲晒
其實112/116一早一晚應該拆做兩條線, 等D車可以縮短行車時間, 做多幾轉
cx734 發表於 2010-8-19 22:22 | 顯示全部樓層
我都有同感,
較多乘客維園打後至北角都上102先,
不過一日不重組102/102P/112/118,
這問題都唔會解決....
每日在長命斜等車的乘客
914 發表於 2010-8-20 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-8-19 22:04 發表
繁忙時間的 112 成日等好鬼耐先有車, 鵝頸橋成日大排長龍,
116 已經黎左 5 ...

如果我係鵝頸橋番旺角就一定唔等112啦, 去堅拿遁西等171好過啦, 就算無位要企, 起碼都上到車先啦
而家好似171仲密車過112
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
chriskc011 發表於 2010-8-20 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2010-8-19 22:17 發表

其實兩巴都好積極放資源落112/116, 英皇道 怡和街 塞一塞, 即刻遲晒
其實112/116一早一晚應該拆做兩條線, 等D車可以縮短行車時間, 做多幾轉

錯喇,以我經常經過怡和街所見,通常大排長龍既時候就係九仔時段,
新記時段通常都係車等人架,怡和街一架,去到鵝頸橋通常有一至兩架招呼緊d貴賓既
j6ny 發表於 2010-8-20 02:50 | 顯示全部樓層
原帖由 chriskc011 於 2010-8-20 00:27 發表

錯喇,以我經常經過怡和街所見,通常大排長龍既時候就係九仔時段,
新記時段通常都係車等人架,怡和街一架,去到鵝頸橋通常有一至兩架招呼緊d貴賓既 ...

我都覺112新記時間係多好多車,
GF2158 發表於 2010-8-20 03:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2010-8-19 22:04 發表
116 已經黎左 5 ...

唔係好明點解112可以拉埋116一齊講
112連柯打行12架, 116連柯打行19架
用車數量唔關路程事, 而係112九巴時段食唔應最搵到錢既時段
1715前有車無人搭, 1715後就人等車, 偏偏d車係1715前過哂海
116就食到應一應, 1730開始班班坐滿, 1745打後班班都爆住過海
所以其實九記無乜心做112都正常, 而新記繁時好似係行18架既
112塞青山道塞旺角塞紅隧塞堅拿道, 116就淨塞紅隧塞堅拿道
112班客...大把自由行, d行李永遠係哂通道, 上爆都可能得100個多d
116班客...個個放工客, 通道真係企滿人, 上爆係會足120個
112既車長...十個有九個碌車...上到過左黃線一定唔會埋站俾你上
116既車長...十個有九個正常行車...上唔到痴玻璃都一定會繼續俾你上
112同站無其線線幫手, 116有108幫手, 所以後者好多見到排長龍
112既站長, 北角鍾意大腳踢九巴走, 蘇屋就係咁用銅鑼灣圈頭黎保住自己有車開,
攪到d車未到繁忙時間已經過怡和街, 最繁忙既時段就無哂車係怡和街果邊
116既站長, 鰂魚涌過鐘一樣俾你踢橋底執番筆, 慈中亦都就好識做踢番咁上下數量既車俾人
起碼兩邊站長知道咩係做生意行先, 唔會揀最搵到錢既時段黎踢
怡和街個站...112係正幾個大型商場對面, 116係背左去後面既
好多紅隧口客一過馬路一定會走上架112度, 如果班人係去左108/116既話
相信112唔會爆得咁緊要...仲有一樣野係...而家班年青人淨係識112過到海
實在太多因素令到112同116看似差唔多事實上係好唔同既
不過樓主建議唔錯, 將112個站cut左話唔定可以令117翻生

評分

參與人數 3aPower +11 收起 理由
171606930 + 4 good point!~
GK9636 + 4 一語中的
KZ5600 + 3 正中下懷......講中晒........good

查看全部評分

巴士迷....真係過癮=__=
tony_2006123 發表於 2010-8-20 06:41 | 顯示全部樓層

原帖由 GF2158 於 2010-8-20 03:51 發表

唔係好明點解112可以拉埋116一齊講
112連柯打行12架, 116連柯打行19架
用車數量唔關路程事, 而係112九巴時段食唔應最搵到錢既時段
1715前有車無人搭, 1715後就人等車, 偏偏d車係1715前過哂海
116就食到應一應, 1730 ...

非常贊成117改經鵝頸橋,因為可以分流112在油麻地旺角的客量。不過最重要的是往港島方向若可以在紅隧同112同站,相信這條線有望鹹魚翻生。